Σπίρτζης – Γεωργιάδης, γύρος δεύτερος

Νέα σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Χρήστο Σπίρτζη και τον Άδωνι Γεωργιάδη, σε συνέχεια της επίθεσης που εξαπέλυσε χθες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σήμερα από το βήμα της Ολομέλειας, ο κ. Σπίρτζης απάντησε στις κατηγορίες του κ. Γεωργιάδη ότι εκείνος ως υπουργός, έδωσε έργα στον κουμπάρο του Χρήστο Καλογρίτσα, ενώ ως πρόεδρος του ΤΕΕ έβαλε τα 400 εκατ. του Ταμείου των μηχανικών στην Τράπεζα Αττικής «και έγιναν καπνός», ενώ από την ίδια τράπεζα δόθηκαν δάνεια στον κ. Καλογρίτσα.

Αφού ο υπουργός είπε «να χαίρεται η ΝΔ τον κ. Γεωργιάδη» και δήλωσε ότι δεν θα αντιγυρίσει τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο βουλευτής για κείνον καθώς δεν του το επιτρέπει ο πολιτικός πολιτισμός του, έδωσε απάντηση στις κατηγορίες.

Όπως ανέφερε ο κ. Σπίτζης, στην Τράπεζα Αττικής το ΤΤΕ έλαβε πολιτικές αποφάσεις για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ο κ. Στουρνάρας -υπουργός τότε και στη συνέχεια, όπως και σήμερα, διοικητής της ΤτΕ – πίεζε το Ταμείο των Μηχανικών να μην μπει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να δοθεί η Τράπεζα σε ιδιώτες για ένα κομμάτι ψωμί. «Σε αυτό αντισταθήκαμε γιατί θα είχε όφελος άλλος κι όχι το Ταμείο», εξήγησε και επισήμανε ότι αυτός που είχε την ευθύνη ήταν το Ταμείο, και σε αυτό το 2012 ήταν πρόεδρος ο κ. Στασινός (σημερινός πρόεδρος του ΤΤΕ), ο οποίος ψήφισε για 400 εκατ. ευρώ την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Όταν το ΤΕΕ, έλαβε την απόφαση ήταν υπουργός ο κ. Βρούτσης και είχε τοποθετήσει πρόεδρο του Ταμείου τον κ. Σεργιανάκη, συνέχισε ο κ. Σπίρτζης, σημειώνοντας: «Βεβαίως εγώ συνήνεσα, αλλά ο κ. Βρούτσης υπέγραψε». Προσέθεσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας έγινε το 2015, οπότε είχε εκλεγεί πρόεδρος ο κ. Στασινός, ο οποίος θα μπορούσε, αλλά δεν ανέτρεψε την απόφαση. Μέλη της Τράπεζας Αττικής ήταν ο κ. Σεργιανάκης – και πριν από εκείνον ο διευθυντής του Ευ. Βενιζέλου, ο κ. Βουβάλας και κατόπιν συγγενικό του πρόσωπο- ήταν η διευθύντρια του Χρ. Σταϊκούρα, η κ. Ζευγώλη ως υπεύθυνη εσωτερικού ελέγχου, ενώ το θεσμικό όργανο που έκανε ελέγχους ήταν η ΤτΕ. «Τι έκανε η ΤτΕ, τι έκανε η αναπληρώτρια διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου κ. Ζευγώλη, που την έβαλε ο κ. Σταϊκούρας γιατί ήταν υπεύθυνος τότε για τις τοποθετήσεις;» ρώτησε ο υπουργός και ζήτησε να δοθούν τα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, για την Τράπεζα Αττικής και όλες τις τράπεζες, στη δημοσιότητα και στην Βουλή «για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία».

Αναφορικά με τις κατηγορίες για τα έργα προς τον κ. Καλογρίτσα, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν έχει πάρει ούτε ένα έργο όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. «Έγινε ένας διαφανής διαγωνισμός για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα- Πύργος κι όταν ολοκληρωθεί θα δούμε αν τα αρμόδια όργανα του υπουργείου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα κατακυρώσουν το έργο στον μειοδότη ή όχι» υπογράμμισε. Για την κατασκευαστική εταιρία «Τοξότης», ο υπουργός εξήγησε ότι έδωσε μεγαλύτερη έκπτωση για το έργο που της κατακυρώθηκε και απάντησε προς τους φωνασκούντες βουλευτές της ΝΔ, ότι «δεν το κανονίζει ο υπουργός αυτό». «Ο κ. Βορίδης, ως υπουργός, και κατόπιν ο κ. Χρυσοχοΐδης, ανέθεσε στην κοινοπραξία για την οποία κατηγορείτε εμάς σήμερα, το έργο Σίγρη στη Μυτιλήνη με 4% έκπτωση. Την δε Ολυμπία Οδό την έδωσαν με έκπτωση 0%. Εκείνοι ήταν υπουργοί, αλλά δεν είναι υπεύθυνοι ούτε για τις εντολές που έδωσαν τότε οι υπηρεσίες, ούτε για τις πρόσθετες εργασίες. Όμως ούτε αυτό το έργο έχει έρθει στο γραφείο μου για υπογραφή, για να δείτε πώς λειτουργεί το σύστημα της ΝΔ- ΔΗΣΥ», σημείωσε ο κ. Σπίτρζης.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τον κ. Σπίρτζη ότι δεν απάντησε με τιμιότητα και πως «ήταν για κλάματα αφού τον έπιασαν με την γίδα στην πλάτη».

«Ο κ. Στασινός στο ΤΕΕ καταψήφισε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Αττικής, όπως και ο κ. Σελιανάκης, αλλά ξέχασε ο κ. Σπίρτζης τον κ. Γαβρίλη, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής και ήταν στον συνδυασμό του κ. Σπίρτζη. Και λέει ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εκείνον, που ήταν πρόεδρος στο ΤΕΕ, και από τον πρόεδρο της Τράπεζας.

«Ενώ εσείς είπατε ότι δεν έδιναν τα έργα οι υπουργοί της ΝΔ, εμάς μας κατηγορούσε όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα δίναμε στους κολλητούς μας. Τώρα λέτε ότι τα έδιναν οι υπηρεσίες με διαφάνεια προκειμένου να μην κατηγορηθείτε ο ίδιος για τον Καλογρίτσα. Είστε αξιοθρήνητος. Καταστρέψατε το οικοδόμημα του κόμματός σας, για να σώσετε τον εαυτό σας», είπε προς τον κ. Σπίρτζη.

Ο κ. Γεωργιάδης του καταλόγισε επίσης ότι δεν απαντά για τα δάνεια του Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ