Στ. Κούλογλου: Να κλείσουμε το Μακεδονικό για να επικεντρωθούμε στην τουρκική απειλή

Είναι απαραίτητο να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την μέγιστη δυνατή στήριξη, ενόψει  της αύξησης των μεταναστευτικών πιέσεων στα νησιά του Α. Αιγαίου, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, προσθέτοντας ότι ως τώρα δεν έχουμε πάρει αυτή τη στήριξη, γιατί «οι χώρες του Βίζεγκραντ, σε συμμαχία με την Αυστρία, αρνούνται να δεχθούν έστω και έναν πρόσφυγα στο έδαφός τους».

Αναλύοντας το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είπε ότι πρέπει να διατηρούνται χαμηλοί τόνοι στις δηλώσεις. «Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί αυτά που λέμε μεταξύ μας καθώς έτσι τρέφει το κοινό του. Πιστεύω ότι οι δυο στρατιωτικοί θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους γιατί δεν έχουν κάνει τίποτα. Όσο η κοινή γνώμη όμως ζητά να επιστρέψουν, ο Ερντογάν το εκμεταλλεύεται για να αποσπάσει ανταλλάγματα. Αυτό το κάνει σε όλες τις περιπτώσεις, όπως έκανε και με τον γερμανό δημοσιογράφο, που τον κράτησε ένα χρόνο. Δεν θεωρώ ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί θα κρατηθούν τόσο, όμως ας μη περιμένουμε να δούμε κάτι να γίνεται μέχρι το Πάσχα, εκτός αν γίνει θαύμα. Όμως ο Ερντογάν δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος, οπότε δεν νομίζω να πιστεύει στα θαύματα», είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε δε ότι η εθνική στρατηγική απαιτεί ομόνοια και αποφασιστικότητα, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να κλείσουμε τα ανοιχτά ζητήματα στα Βαλκάνια, όπως το Μακεδονικό και να επικεντρωθούμε στην τουρκική απειλή.

Απαντώντας, ειδικότερα στο επιχείρημα ότι το πρόβλημα δεν είναι το όνομα αλλά η γλώσσα ή η ταυτότητα της γειτονικής χώρας, ο  Στέλιος Κούλογλου δήλωσε πως «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει», προσθέτοντας ότι «είκοσι πέντε χρόνια μιλούσαμε για το όνομα. Σήμερα, που πάει να βρεθεί μια λύση, βρήκαμε άλλα θέματα. Πρέπει να δώσουμε λύση, να εδραιωθούμε στα Βαλκάνια και να μην αφήσουμε τον Ερντογάν να κάνει παιχνίδι. Ήδη πριν από δέκα μέρες απήγαγαν από το Κοσσυφοπέδιο έξι Τούρκους, επειδή ήθελαν να τους δικάσουν στην Τουρκία».
Όσο για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πλειοψηφία δεν θέλει συμφωνία με το όνομα Μακεδονία, είπε ότι κάποιες φορές πρέπει να πάμε κόντρα στο ρεύμα για χάρη του εθνικού συμφέροντος και επικαλέστηκε την επιλογή του Κωνσταντίνου  Καραμανλή  ο οποίος την δεκαετία του ’70 έβαλε τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαφορετικά, μπορεί να κάναμε ακόμη ουρά με την Αλβανία και το Μαυροβούνιο για να γίνουμε μέλος».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ