Στ. Κούλογλου: Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία και όχι κυρώσεις μεταξύ των κρατών

«Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερη Δημοκρατία και όχι περισσότερες κυρώσεις μεταξύ των κρατών», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο ραδιόφωνο του βρετανικού BBC και στην εκπομπή Newshour, με αφορμή το αίτημα του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χάντ να επιβάλει και η ΕΕ κυρώσεις στην Ρωσία αντίστοιχες μ αυτές που επέβαλαν οι ΗΠΑ, για την Κριμαία, για την παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές,και για την υπόθεση της χρήσης σε βρετανικό έδαφος του νευροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ.

Απαντώντας με χιούμορ αλλά και δηκτικότητα, ο κ. Κούλογλου σημείωσε ότι «στη χώρα του Σέρλοκ Χολμς και της Σκότλαντ Γιάρντ δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις βάσει υποψιών. Ο κ. Χάντ δεν έχει αποδείξεις ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν τον παράγοντα». Όσον αφορά την παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές, είπε ότι «οι ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παρενέβησαν σε τουλάχιστον 80 εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς να συμπεριλάβουμε την εμπλοκή ή την υποστήριξή τους σε πραξικοπήματα». Ερμηνεύοντας της κυρώσεις κατά της Κριμαίας, είπε ότι ο πραγματικός λόγος είναι η πρόθεση «να περικυκλωθεί η Ρωσία και να ξεκινήσει ανταγωνισμός στους εξοπλισμούς».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν φοβάται πως με αυτά που λέει μπορεί να κατηγορηθεί για φιλορώσος, ο κ. Κούλογλου απάντησε ότι είναι φιλοευρωπαίος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη και σταθερή και παρά το Brexit». Αυτό, πρόσθεσε, σημαίνει συνεργασία με όσους κατοικούν στην ίδια ήπειρο μαζί μας. «Η Ρωσία είναι μέρος της Ευρώπης», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.

Με κυρώσεις που οδηγούν σε έναν ψυχρό πόλεμο δεν αντιμετωπίζονται οι μεγάλες προκλήσεις του πλανήτη. Φυσικά και πρέπει η Δημοκρατία να προστατευθεί αλλά αυτό θα γίνει λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις, όπως η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, η αναστροφή των πολιτικών λιτότητας και η ουσιαστική ενδυνάμωση των πολιτών, που πρέπει να πιστέψουν και πάλι στην Δημοκρατία και ότι η ψήφος του έχει ισχύ. Δεν προστατεύουμε την Δημοκρατία με κυρώσεις, αλλά με διεθνή συνεργασία και ανάπτυξη».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ