Στ. Παππάς: Άρχισε να ξεδιπλώνεται το κουβάρι των σκανδάλων στον ΟΑΣΘ

«Εχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται το κουβάρι των σκανδάλων και δεν θα σταματήσει εδώ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς μετά την κατάθεση που έδωσε σήμερα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διατάξει ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης για τα πεπραγμένα των προηγούμενων διοικήσεων.

«Φαντάζομαι ότι η έρευνα θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς» ανέφερε ο κ. Παππάς ενώ όπως διευκρίνισε: «Εγώ είμαι εδώ για να αποτυπώσω τα πράγματα όπως τα βρίσκω από την έρευνα. Δεν θα αντιδικήσω με κανένα. Αυτοί που θα αντιδικήσουν θα είναι οι σημερινοί μέτοχοι με τους προηγούμενους μετόχους».

Αναφερόμενος στον αποθεματικό λογαριασμό που έπρεπε να έχει 48 εκατ. ευρώ και βρέθηκαν μόλις 614 ευρώ ο κ. Παππάς είπε χαρακτηριστικά: «Αυτά είναι παρωνυχίδα. Μιλάμε για φαγοπότι ετών».

Η έρευνα της δικαιοσύνης

Στο επίκεντρο της έρευνας των δικαστικών αρχών βρίσκονται:

  • Τα 399 λεωφορεία που εκποιήθηκαν ως … παλιοσίδερα (σκραπ). Συγκεκριμένα στη μήνυσή του το υπουργείο αναφέρει ότι ταπαραπάνω λεωφορεία πουλήθηκαν αντί συνολικού τιμήματος 860 χιλιάδων ευρώ (όταν το κόστος αγοράς τους ήταν 42,3 εκ. ευρώ) και δεν απεικονίστηκαν στις οικονομικές καταστάσεις ως έσοδα της χρήσης, ώστε έτσι να μειωθούν οι δαπάνες τους και να μην υποχρεωθεί το Δημόσιο να τους καταβάλλει το ισόποσο του κέρδους τους ως αντισταθμιστική καταβολή.
  • Το χρηματικό ποσό ύψους 1,3 εκ. ευρώ που εισέπραξε ο «ιδιωτικός» ΟΑΣΘ από κατάπτωση εγγυητικών επιστολών της ΕΛΒΟ Α.Ε. και ενώ όφειλε να τα εμφανίσει στις οικονομικές καταστάσεις τους ως έσοδα μειώνοντας έτσι τις δαπάνες του, τα εμφάνισε ως «αποθεματικό ειδικής χρήσης», με αποτέλεσμα το Δημόσιο να ζημιωθεί το ισόποσο που του κατέβαλε ως αντισταθμιστική καταβολή.
  • Ο ειδικός αποθεματικός λογαριασμός αποσβέσεων για τη μελλοντική ανανέωση του στόλου των λεωφορείων. Ενώ εμφάνιζε ότι το αποθεματικό  ανερχόταν κατατεθειμένο σε λογαριασμό όψεως στο ποσό των 48,8 εκ ευρώ, εντούτοις η διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ. μετά την αποϊδιωτικοποίηση βρήκε στο λογαριασμό μόνο 614 ευρώ!

Είναι χαρακτηριστικό ότι  σύμφωνα με το νόμο απαγορευόταν να εισπράττουν οι μέτοχοι μέρισμα στην περίπτωση που δεν τηρούνταν το ειδικό αποθεματικό αποσβέσεων, αυτοί εισέπρατταν ανελλιπώς μερίσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1990 έως και το 2016 ο «ιδιωτικός» ΟΑΣΘ εισέπραξε από το Δημόσιο χρηματικό ποσό άνω των 2 δισ ευρώ και μοίρασε ως… κέρδος στους πρώην μετόχους το ποσό των 324.454.565 ευρώ!