Στ. Θεοδωράκης στο ΓΝ Παπαγεωργίου: Συνάντησα ανθρώπους που κάνουν τη δουλειά τους με μεράκι

Επίσκεψη στο ΓΝ Παπαγεωργίου πραγματοποίησε την Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου, ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» συναντήθηκε με την Διοίκηση του νοσοκομείου, καθώς και με γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους.

Τον Σταύρο Θεοδωράκη καλωσόρισαν ο πρόεδρος του ΔΣ Βασίλης Παπάς και μέλη της Διοίκησης, τα οποία τον ενημέρωσαν για την λειτουργία, τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις ανάγκες του ΓΝ Παπαγεωργίου, το οποίο εξυπηρετεί το 40% των ιατρικών αναγκών της Μακεδονίας, παράγοντας μεγάλο έργο με μικρό αριθμό προσωπικού.

«Από τις 800 κλίνες που διαθέτει το Νοσοκομείο μας, λειτουργούν οι 700, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού. Η ανάγκη ανανέωσης του ιατρικού εξοπλισμού είναι μεγάλη, ενώ πρέπει να αξιοποιηθούν οι άριστες υποδομές με την διενέργεια απογευματινών χειρουργείων, γεγονός που θα μειώσει τις λίστες αναμονής των ασθενών. Αυτό είναι θέμα στο οποίο ζητούμε να βοηθήσει το υπουργείο Υγείας. Αίτημά μας είναι, επίσης, εδώ και περίπου δυο χρόνια, προς όλες τις ηγεσίες, να εγκριθεί η πρόταση που υποβάλαμε ώστε να  προχωρήσουμε στην παρασκευή του ραδιοφαρμάκου που χρησιμοποιείται για την χρήση του PET/CT, ενός υπερσύγχρονου μηχανήματος για την διάγνωση και παρακολούθηση ογκολογικών και άλλων ασθενών», ανέφερε στον επικεφαλής του «Ποταμιού» ο κ. Παπάς. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Νοσοκομείου, η δυνατότητα παραγωγής του ραδιοφαρμάκου στο ΓΝ Παπαγεωργίου θα μειώσει το κόστος της εξέτασης, εξυπηρετώντας μάλιστα ασθενείς όχι μόνο του Νοσοκομείου αλλά και του Θεαγένειου. Επιπλέον, θα διασφαλιστεί η επάρκεια του ραδιοφαρμάκου, δεδομένου ότι σήμερα η προμήθειά του γίνεται  καθημερινά, οδικώς, από την Αθήνα, και συχνά παρατηρείται έλλειψη, όπως συνέβη και την περασμένη εβδομάδα, με συνέπεια την ταλαιπωρία των ασθενών.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεναγήθηκε στο Τμήμα Πληροφορικής, όπου ενημερώθηκε για καινοτόμες εφαρμογές, όπως η ψηφιακή απεικόνιση του ιατρικού φακέλου ασθενή που έχει καταργήσει τον χάρτινο φάκελο. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το πανεπιστημιακό Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής, όπου λειτουργεί το PET/CT, και συνομίλησε με εργαζόμενους και ασθενείς. Τέλος, περιηγήθηκε στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, όπου είδε από κοντά τον διαρκή αγώνα του προσωπικού για τη ζωή των 25 νεογνών που περιθάλπονται εκεί και έδωσε τα συγχαρητήριά του στους εργαζόμενους. Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, μιλώντας στους εργαζόμενους, η συμπαράστασή του στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής είναι δεδομένη και αμέριστη. Σκοπός της επίσκεψής του, εξάλλου, ήταν, όπως είπε, να γνωρίσει «κυψέλες» που παράγουν σημαντικό έργο και συνιστούν καλά παραδείγματα που ξεχωρίζουν και πρέπει να προβάλλονται.

«Ήρθα σήμερα να γνωρίσω ένα μικρό χωριό 1.500 ανθρώπων. Άνθρωποι που εργάζονται νύχτα και μέρα για την υγεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Συνάντησα γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς, πληροφορικούς, τεχνολόγους, ανθρώπους που κάνουν τη δουλειά τους με μεράκι και έρχονται και βρίσκουν λύσεις. Τέτοιους ανθρώπους χρειαζόμαστε στο δημόσιο, τέτοιους ανθρώπους χρειάζεται η χώρα μας. Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι ένα παράδειγμα του τί μπορεί να πετύχει η διοίκηση ενός δημόσιου οργανισμού, όταν απελευθερωθεί από τα δεσμά του κομματικού κράτους. Και θα πρέπει το υπουργείο Υγείας άμεσα να ανταποκριθεί στα λογικά αιτήματα του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Ένα θα σας πω: αν τα χειρουργεία λειτουργήσουν και το απόγευμα, όπως ζητούν οι γιατροί, η λίστα αναμονής για σοβαρές επεμβάσεις θα εξαφανιστεί. Δεν είναι αμαρτία; Γιατί να καθυστερούμε άλλο και να παίζουμε με την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας;», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης.