Στα «άδυτα» μιας κατάληψης σχολείου στην Τούμπα

Ή καλύτερα στα «άδυτα» της ψυχής των μαθητών που κάνουν μια κατάληψη σχολείου. Γιατί αυτή αναζητήθηκε μέσα από τη μικρή συζήτηση που κάναμε μαζί τους, έξω από την πόρτα του σχολείου και υπό το άγρυπνο βλέμμα «περαστικών». Οι μαθητές του 12ου λυκείου Θεσσαλονίκης και του 2ου γυμνασίου Μαλακοπής έχουν «καταλάβει» εδώ και τρεις μέρες το σχολείο τους με αιτήματα όχι συνηθισμένα θα έλεγε κανείς, για κάποιους ίσως αστεία, συγκρίνοντας τα με τα παλιότερα της…στρογγυλής τυρόπιτας, αλλά για τους ίδιους τους μαθητές σημαντικά. Διεκδικούν, όπως λένε, ένα καλύτερο σχολικό περιβάλλον και μια ποιοτικότερη σχέση με τους καθηγητές τους. «Μας λένε ό,τι θα φωνάξουν την αστυνομία. Πάνε να μας τρομοκρατήσουν, αυτοί που μας κατηγορούν για φασισμό», σχολίασε μια μαθήτρια της Β’ λυκείου, αναφερόμενη σε γονείς που τους κατηγόρησαν ότι η απόφαση τους δεν είναι δημοκρατική. Ξεκαθαρίζουν ότι η κίνηση τους αυτή δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των «εθιμοτυπικών καταλήψεων» των μαθητών κάθε Οκτώβρη. «Αν ήταν κάτι τέτοιο θα την είχαμε λήξει από την πρώτη μέρα. Εμείς καταφύγαμε σε συζητήσεις με τους διευθυντές αλλά δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα μας», ανέφερε η 17χρονη.

Οι μαθητές, μεταξύ άλλων, ζητούν να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους οι διευθυντές μέσα στην αυλή του σχολείου γιατί υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων, να μην καπνίζουν οι καθηγητές μέσα στο σχολείο, να μην αναγκάζονται να βγαίνουν στην αυλή τις ημέρες κακοκαιρίας τη στιγμή που οι εκπαιδευτικοί παραμένουν μέσα, να μην κάνουν περιπάτους εντός…σχολείου και να μπορούν να αφήνουν τα ποδήλατα τους μέσα στο σχολικό χώρο. Ακόμη, βάζουν και ως αίτημα το διορισμό καθηγητών στο γυμνάσιο, όπου και παρατηρούνται ελλείψεις. Επιπλέον, οι διαμαρτυρόμενοι μαθητές θέτουν μια σειρά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την «υποχρηματοδότηση» των σχολείων, όπως οι τουαλέτες που είναι εκτός λειτουργίας, η λειτουργία μόνο δυο βρυσών σε χώρο που συστεγάζονται δυο σχολεία, η έλλειψη ειδών υγιεινής και αξιοπρεπούς αθλητικού εξοπλισμού, η μη επισκευή ενός χαλασμένου φρεατίου, η απουσία κουρτινών σε αίθουσες που δέχονται μεγάλη ακτινοβολία από ήλιο και η ύπαρξη ποντικιών μέσα στο σχολείο. «Για κάποια ζητήματα, π.χ. ο αθλητικός εξοπλισμός, μας λένε ότι θα πρέπει να πληρώσουν οι γονείς μας. Μα αυτοί δυσκολεύονται», τόνισε, μεταξύ άλλων, η μαθήτρια της Β’ λυκείου. Αύριο οι μαθητές θα επανεξετάσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν, εάν θα συνεχίσουν την κατάληψη.

img_20161006_130751

Η… άλλη πλευρά

Πάντως, από την πλευρά της διεύθυνσης του σχολείου, τα πράγματα παρουσιάζονται με άλλη οπτική. Χαρακτηρίζει πρώτα απ’ όλα το φαινόμενο ενδημικό, καθώς δεν υπάρχουν σοβαρά αιτήματα, διευκρινίζοντας ό,τι έκανε διεξοδικό διάλογο με τα παιδιά για να τους εξηγήσει τα δεδομένα. Δεν αποκλείει, μάλιστα, -χωρίς βέβαια να έχει στοιχεία- να υπάρχει και πολιτική καθοδήγηση. Παραδέχεται, εξάλλου, ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση των σχολείων, αφού αυτή τη στιγμή οι δήμοι πήραν τη δεύτερη δόση των κονδυλίων ενώ έπρεπε να πάρουν την τέταρτη, η οποία είναι υπεύθυνη για κάποια από τα προβλήματα που αναφέρουν οι μαθητές. Ωστόσο, κάποια άλλα έχουν διευθετηθεί, π.χ. η απεντόμωση έχει προγραμματιστεί για τις 26-28 Οκτωβρίου, άλλα έχουν κάποια εξήγηση, π.χ. το πάρκινγκ μέσα στη σχολική αυλή γίνεται για λόγους προστασίας των αυτοκινήτων των διευθυντών, γιατί έχουν γίνει κατά καιρούς στόχος επιθέσεων αγνώστων, και άλλα έχουν διαδικαστικά «κολλήματα», π.χ. οι τουαλέτες είναι ένα έργο που δεν έχει παραδοθεί ακόμη επισήμως στο δήμο Θεσσαλονίκης, οπότε δεν μπορεί να τις συντηρήσει.