Στελέχη της Κεντροαριστεράς πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ…

Με επιτυχία στέφεται η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού να εμπλέξουν στις διεργασίες για το «Μακεδονικό» ευρύτερες δυνάμεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών, κόντρα στην αρνητική στάση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, που επιλέγουν να συνταχθούν με τις εθνικιστικές – ακροδεξιές προσεγγίσεις που αποκλείουν εκ των προτέρων οποιαδήποτε συμφωνία με τα Σκόπια.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, με θέμα την «Συμφωνία των Πρεσπών», παρουσία του πρωθυπουργού και σημαντικών στελεχών της Κεντροαριστεράς. Εκτός από τον πρωθυπουργό στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, οι πρώην υπουργοί Νίκος Μπίστης και Γιάννης Ραγκούσης και οι καθηγητές Μιχάλης Σταθόπουλος, Σωτήρης Βαλντέν, Αντώνης Λιάκος και Νίκος Μαραντζίδης. Ενδεικτική του κλίματος και η σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης, που αποτελούν οι Άννα Αναγνωστοπούλου, Ηλίας Νικολακόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Άννα Παπαδημητρίου και Μιχάλης Σαμπατακάκης.

Αυτή η προσπάθεια διεύρυνσης του διαλόγου γύρω από το «Μακεδονικό» εκτιμάται πως ανοίγει και άλλα μονοπάτια που θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις. Ηδη ένα μεγάλο κομμάτι της Κεντροαριστεράς, από όλες τις πτέρυγες του χώρου, σταδιακά συμφιλιώνεται με την ιδέα της ανασυγκρότησης της λεγόμενης προοδευτικής παράταξης με βάση και κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα. Άνθρωποι που μέχρι πρόσφατα υιοθετούσαν τη ρητορική των Μητσοτάκη – Σαμαρά περί λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ και επικίνδυνου πρωθυπουργού που «τα δίνει όλα» για να παραμείνει στην καρέκλα του, σήμερα αναγνωρίζουν την ανάγκη να ξεφύγουν από τη δίνη της τυφλής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, και σε αντίθεση με την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, αποφασίζουν να προσεγγίσουν το κυβερνών κόμμα τουλάχιστον με διαθέσεις να ακούσουν και να ανταλλάξουν απόψεις.

Δυο σημαντικές πρωτοβουλίες

Σύμφωνα με πληροφορίες του dailythess, σύντομα αναμένονται να εκδηλωθούν άλλες δυο πρωτοβουλίες οι οποίες θα θέτουν επί τάπητος την ανάγκη Κεντροαριστερά και ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν σε έναν συντεταγμένο διάλογο με στόχο τη συνεργασία και τη σύγκλιση δυνάμεων. Στην πρώτη συμμετέχουν κυρίως πρώην κεντρικά στελέχη και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν διαρρήξει τις σχέσεις τους με το ΚΙΝΑΛ και θεωρούν ότι η Φώφη Γεννηματά είναι απόλυτα συντεταγμένη στη στρατηγική Μητσοτάκη. Η δεύτερη πρωτοβουλία, πιο θεσμική και δημόσια, εδράζεται στην προσπάθεια να υπάρξει προσέγγιση και σύγκλιση των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, δηλαδή των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πρασίνων εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. Να σημειωθεί ότι σε εθνικό επίπεδο το ΚΙΝΑΛ, που συμμετέχει στους ευρωσοσιαλιστές, απορρίπτει αυτήν την προοπτική, ενώ οι ηγέτες της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών τη βλέπουν θετικά, θεωρώντας πως η συνεργασία καθίσταται αναγκαία λόγω της ισχυροποίησης της αντιευρωπαϊκής άκρας δεξιάς.

Φ.Δ.