Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του Μπόρις για το Brexit

Παρουσιάστηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας το πλήρες κείμενο. Μέχρι την Πέμπτη θέλει να ολοκληρώσει τη διαδικασία η κυβέρνηση.

Το πλήρες κείμενο, 110 σελίδων, του νομοσχεδίου που αποτελεί τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε στη Βουλή η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Παράλληλα, έκανε γνωστή και την πρόθεσή της να ολοκληρωθούν και τα τρία στάδια της διαδικασίας έγκρισης μέχρι την Πέμπτη.

Το νομοσχέδιο – στις 110 σελίδες του – προβλέπει με ποιο τρόπο η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει την συμφωνία για το Brexit. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κάποιες προβλέψεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως η «αρχή μη υποβάθμισης», καθώς και τη δέσμευση ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει με ψηφοφορία την εντολή διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης σε ότι αφορά τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ και τον τύπο της τελικής εμπορικής συμφωνίας. Περιλαμβάνει, επίσης, πρόβλεψη που επιτρέπει στον πρωθυπουργό να επικυρώσει την συμφωνία του για το Brexit έγκαιρα, ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μην αποχωρήσει χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Για την επικύρωση μίας διεθνούς συμφωνίας, όπως η συμφωνία για το Brexit, σχετική νομοθεσία ζητά από το κοινοβούλιο να συνεδριάσει για 21 μέρες, ωστόσο, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, έχει προστεθεί στο νομοσχέδιο μία άλλη πρόβλεψη που αναστέλλει την υπάρχουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης, Τζέικομπ Ρις Μογκ, το νομοσχέδιο θα επιχειρηθεί να ολοκληρωθεί σε όλα τα στάδιά του στη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι την Πέμπτη, ενώ η δεύτερη ανάγνωσή του θα γίνει αύριο.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τους Εργατικούς με τον Κιρ Στάρμερ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εμποδίσει τον σωστό έλεγχο του νομοσχεδίου από τους βουλευτές και χαρακτήρισε εξοργιστικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να συζητηθεί μία τόσο σημαντική νομοθεσία.

Και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πιέσει βιαστικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ηχηρό «στοπ» στον Μπόρις από τον πρόεδρο της Βουλής

Χθες ο Μπόρις Τζόνσον υπέστη ακόμη μία ήττα, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκου, απέρριψε το αίτημα συζήτησης και έγκρισης της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων έκανε γνωστό πως η πρόταση που κατατέθηκε «είναι η ίδια με αυτή που κατατέθηκε προ 48 ωρών» βάζοντας στον «πάγο» στην προσπάθεια της συντηρητικής κυβέρνησης να κλείσει άμεσα το θέμα του Brexit.

Πρόσθεσε ότι αποφάσισε «να μην συζητηθεί η πρόταση», δεδομένου ότι οι κανόνες ορίζουν πως το ίδιο κείμενο δεν μπορεί να συζητείται αενάως κατά την ίδια κοινοβουλευτική περίοδο.

Σύμφωνα με τον Μπέρκοου, η κυβέρνηση θα μπορούσε πρώτα να ζητήσει από τη Βουλή να εγκρίνει τη νομοθεσία που απαιτείται για την αποχώρηση από την ΕΕ, αντί να καλέσει τους βουλευτές να ψηφίσουν με ένα «ναι» ή «όχι» τη Συμφωνία.

Όπως είπε, η βρετανική κυβέρνηση έχει ακόμη την ευκαιρία να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο εγκαίρως ώστε να αποχωρήσει η χώρα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «απογοητεύτηκε» με την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι η ενέργεια του προέδρου της Βοουλής αρνείται στην κυβέρνηση την ευκαιρία να υλοποιήσει τη βούληση του βρετανικού λαού. Όπως είπε, η κυβέρνηση θα φέρει προς συζήτηση τη νομοθεσία για το Brexit αυτήν την εβδομάδα.

Πρόκειται για ακόμη μια ήττα του Μπόρις Τζόνσον εν αναμονή της απόφασης των Ευρωπαίων για τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει αποφασίσει πως θα ψηφίσει τη Συμφωνία Αποχώρησης μετά την έγκρισή της από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.