Στη τελική ευθεία η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη

Το δρόμο της υλοποίησης παίρνει η μελέτη και κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς υπογράφτηκε η σύμβαση μελέτης του Φορέα Διαχείρισης στερεών Αποβλήτων Κ. Μακεδονίας με τη σύμπραξη επτά μελετητικών γραφείων που θα εκπονήσουν τη μελέτη για την χωροθέτηση και κατασκευή του έργου σε διάστημα 12 μηνών. Το έργο, που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ελλάδα και αιχμή της τεχνολογίας στη διαχείριση και ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων, θα χρηματοδοτήσει το υπ. Οικονομικών, ενώ θα δημιουργήσει 500 νέες θέσεις εργασίας στο πεδίο της μελέτης και 400 νέες θέσεις άμεσες ή έμμεσες, κατά την 25χρονη λειτουργία του εργοστασίου, η οποία αναμένεται να έχει αρχίσει έως το 2022.

Ο προϋπολογισμός της μελέτης αγγίζει τις 800.000 ευρώ ενώ η κατασκευή του, με διάρκεια ολοκλήρωσης τους 24 μήνες, υπολογίζεται στα 90 εκατ. ευρώ.

Το υπό μελέτη έργο, είναι το μεγαλύτερο νέο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Εθνικό (ΕΣΔΑ) και τους 13 Περιφερειακούς Σχεδιασμούς (ΠΕΣΔΑ) εξυπηρετώντας σχεδόν το 65% του πληθυσμού της ΠΚΜ. Αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση της διαχείρισης των αποβλήτων στην ΠΚΜ με το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη διαχείριση περιβάλλοντος με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες και τα πλέον εξελιγμένα συστήματα διαχείρισης.

Όχι σε Ωραιόκαστρο και Βόλβη

Οσο για την περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης όπου θα υλοποιηθεί η κατασκευή του εργοστασίου, αυτή θα υποδειχτεί από τη μελέτη, βάσει των προδιαγραφών που απαιτούνται για τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την ανακοίνωση της υπογραφής της σύμβασης μελέτης, τονίστηκε ότι δεν θα είναι η περιοχή του Ωραιοκάστρου και η περιοχή της Βόλβης, καθώς και ότι όλοι οι δήμαρχοι των δυτικών δήμων της Θεσσαλονίκης συμφωνούν με το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί το εργοστάσιο στο δήμο τους.

Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ, Μ. Γεράνης, ο πρόεδρος ΠΕΔ-ΚΜ, Λ. Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, καθώς και ο εκπρόσωπος της σύμπραξης των επτά μελετητικών γραφείων, Γ. Ιλιόπουλος.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Γεράνης ευχαρίστησε όλους του δημάρχους της Κ. Μακεδονίας, τον πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, τον Γιάννη Μπουτάρη και τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, δηλώνοντας υπερήφανος για το έργο που επιτελεί ο ΦΟΣΔΑ, καθώς, όπως είπε, «επιτέλους προχωράμε το δρόμο των μηδενικών αποβλήτων».

Ανάγκη να ενημερωθούν οι πολίτες

Ο ίδιος τόνισε ότι το έργο θα μπορούσε να γίνει έναυσμα για την αξιοποίηση 650.000 τόνων υπολειμμάτων από περιφέρειες που συνδέονται μέσω της Εγνατίας οδού με την Κ. Μακεδονία, όπως η Ηπειρος, η Θεσσαλία κ. ά., ώστε αυτά τα υπολείμματα να μην πηγαίνουν για ενταφιασμό, αλλά να μεταφέρονται στο εργοστάσιο και να αξιοποιούνται ενεργειακά.

Τόσο ο Λ. Κυρίζογλου, όσο και ο Γ. Μπουτάρης προέκριναν την ανάγκη να ενημερωθούν οι πολίτες για την ανάγκη υλοποίησης τέτοιων έργων, που θα αντικαταστήσουν τους αναχρονιστικούς σήμερα χώρους ταφής απορριμμάτων, και μεγάλο μερίδιο αυτής της ενημέρωσης έχουν οι δήμαρχοι των περιοχών.

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τα προβλήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων», ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου, ενώ ο κ. Μπουτάρης τόνισε την ανάγκη να συμμετέχει και ο πολίτης στη διαδικασία ανακύκλωσης των απορριμμάτων: «Αν δεν συμμετέχει ο πολίτης δεν θα έχουμε καθαρές πόλεις».

Από την πλευρά του ο κ. Ιλιόπουλος, εκπρόσωπος της σύμπραξης των επτά μελετητικών γραφείων, τόνισε ότι αυτή είναι μια σημαντική στιγμή καθώς από αύριο ξεκινά η μελέτη για το πρότυπο για όλη την Ευρώπη έργο, που αποτελεί αιχμή της τεχνολογίας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του η μελέτη να ολοκληρωθεί και πριν από τους 12 μήνες.

Αξία του έργου 

Το προτεινόμενο έργο, σύμφωνα με το ΦΟΣΔΑ, θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίλυση κρίσιμων θεμάτων και στην βιώσιμη ανάπτυξη για την ΠΚΜ όπως στην:

  • Ασφάλεια και υγιεινή των κατοίκων της ΠΚΜ καθώς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Ενίσχυση των αποτελεσμάτων ανακύκλωσης είτε από σύμμικτα είτε από διαλογή στην πηγή .
  • Δημιουργία εκατοντάδων άμεσων και έμμεσων νέων θέσεων εργασίας τόσο στην κατασκευή όσο και για την λειτουργία.
  • Παραγωγή υλικών από τα απορρίμματα
  • Δραστική μείωση του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των ΑΣΑ που οδηγείται σε ταφή.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα ΠΚΜ, σύμφωνα με ΠΕΣΔΑ ΚΜ θα έχει συνολική δυναμικότητα 300.800 t/έτος ΑΣΑ εκ των οποίων 38.100 t/έτος προδιαλεγμέναβιοαπόβλητα και τα υπολείμματα επεξεργασίας της δύναται να αξιοποιηθούν περαιτέρω ενεργειακά .

Οι επιμέρους υποδομές που θα περιλαμβάνονται στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα ΠΚΜ, είναι Μονάδα Επεξεργασίας σύμμεικτων ΑΣΑ και Μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων και θα εξυπηρετούνται οι ακόλουθοι Δήμοι της Π.Ε. Θεσσαλονίκης:
Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Δήμος Βόλβης
Δήμος Δέλτα
Δήμος Θεσσαλονίκης (60% του δήμου)
Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου
Δήμος Λαγκαδά
Δήμος Νεάπολης – Συκεών
Δήμος Παύλου – Μελά
Δήμος Χαλκηδόνος
Δήμος Ωραιοκάστρου
– το Δήμο Παιονίας της Π.Ε. Κιλκίς

– τους Δήμους της Π.Ε. Πιερίας:
Δήμος Κατερίνης
Δήμος Δίον – Ολύμπου
Δήμος Πύδνας – Κολινδρου
– τους Δήμους της Π.Ε. Ημαθίας:
Δήμος Αλεξάνδρειας
Δήμος Νάουσας
Δήμος Βέροιας
– τους Δήμους της Π.Ε. Πέλλας:
Δήμος Αλμωπίας
Δήμος Έδεσσας
Δήμος Πέλλας
Δήμος Σκύδρας

Ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός (έτους 2020) από τις παραπάνω περιοχές αντιστοιχεί σε 1.163.208 κατοίκους.

Επίσης, η ΜΕΑ θα επεξεργάζεται τα βιοαπόβλητα μετά από διαλογή στην πηγή των:

Δήμος Δέλτα
Δήμος Χαλκηδόνος
Δ.Ε. Καλλιθέας του Δήμου Ωραιοκάστρου
Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου
Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Δήμος Νεάπολης – Συκεών
Δ.Ε. Ωραιοκάστρου του Δ. Ωραιοκάστρου
35% του πληθυσμού του Δ. Θεσσαλονίκης

Όσο για τους περιβαλλοντικούς στόχους, το έργο θα συμβάλλει στην
1.επίτευξη των εθνικών στόχων, καθώς μέχρι το έτος 2020 τα βιοαποδομήσιμα υλικά που οδηγούνται σε Χ.Υ.Τ.Υ. να μειωθούν στο 35% σε σχέση με τις ποσότητες βιοαποδομήσιμων που παράχθηκαν το 1995.
2.Μείωση του δυναμικού εκπομπής ρυπαντών των απορριμμάτων πριν οδηγηθούν σε υγειονομική ταφή. Πιο συγκεκριμένα, μείωση του ρυπαντικού φορτίου των στραγγισμάτων, καθώς και μείωση των εκπομπών βιοαερίου στους Χ.Υ.Τ.Υ..
3.Αύξηση της διάρκειας ζωής των Χ.Υ.Τ.Υ. μέσω της μείωσης της απορριμματικής μάζας που οδηγείται προς ταφή.
4.Παραγωγή ανακυκλώσιμου προϊόντος κομποστ μετά από διαλογή στην πηγή των βιολογικών αποβλήτων (οργανικών).
5. Παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών ώστε σύμφωνα με την νέα αναθεωρημένη οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα της ΕΕ να ικανοποιηθούν οι ποσοτικοί στόχοι επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης στο 65% κατά βάρος το 2035.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...