Στη Θράκη σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν

Τη Θράκη επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ και τα μέλη της αποστολής της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να φτάσει στις 11.15 το πρωί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα τον υποδεχτούν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης.

Στις 12.10 θα μεταβεί στο τζαμί Κιρ Μαχαλλέ της Κομοτηνής, για την προσευχή της Παρασκευής, στις 13.30 θα παρακαθήσει σε γεύμα στο ξενοδοχείο “Chris and Eve Mansion” και στις 16.00 θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης για την Τουρκία.

Μέτρα ασφαλείας

Εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονταν από χθες το μεσημέρι στην Κομοτηνή εν όψει της σημερινής επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην πόλη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ταράξει αναμφίβολα την ήσυχη καθημερινότητα της πόλης. Οι χώροι που θα επισκεφθεί ελέγχονταν εξονυχιστικά, τόσο το τζαμί στο οποίο λέγεται ότι θα προσευχηθεί  -άλλωστε την Παρασκευή το μεσημέρι είναι η ώρα της μεγάλης προσευχής στο ισλάμ – όσο και στο μειονοτικό γυμνάσιο – λύκειο της πόλης «Τζελάλ Μπαγιάρ».

Θα είναι ο δεύτερος Τούρκος Πρόεδρος μετά τον Τζελάλ Μπαγιάρ που επισκέπτεται το συγκεκριμένο σχολείο, αλλά στο πλευρό του δεν θα έχει μια βασίλισσα, όπως είχε τότε ο προκάτοχός του τη Φρειδερίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Τούρκο πρόεδρο θα συνοδεύουν σε ένα κομμάτι της επίσκεψής του δύο υπουργοί μιας αριστερής κυβέρνησης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Γιάννης Αμανατίδης.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε μέχρι χθες το απόγευμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπει στο σχολείο, θα συναντηθεί με δύο τμήματα μαθητών – αυτά θα γίνουν γύρω στις 2 το μεσημέρι – και ύστερα θα χαιρετήσει τον κόσμο που θα συγκεντρωθεί να τον δει στην αυλή του σχολείου.

Ιδιωτικό γεύμα

Πάντα σύμφωνα με τις μέχρι χθες το απόγευμα πληροφορίες θα πάρει μέρος σε ιδιωτικό γεύμα σε ξενοδοχείο της πόλης, αλλά δεν είναι γνωστό αν θα επισκεφθεί την «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής» και τα γραφεία του Συλλόγου Επιστημόνων της μειονότητας, μια πληροφορία που διακινήθηκε εδώ στην Κομοτηνή και μένει ανεπιβεβαίωτη.

Ασφαλώς το ενδιαφέρον στρέφεται στα όσα θα πει κατά τον χαιρετισμό του στο σχολείο. Να θυμίσουμε ότι την τελευταία φορά που είχε επισκεφθεί την Κομοτηνή ως πρωθυπουργός είχε καλέσει τα μέλη της μειονότητας να αγαπούν τη χώρα τους και να παλεύουν για την προκοπή της αναφερόμενος στη σχέση των πολιτών της μειονότητας με την Ελλάδα. Άρα τα όσα είχε πει τότε αναμφίβολα θα συγκριθούν με τα όσα θα πει σήμερα.

left.gr