Στις 10.000 οι υπογραφές υπέρ της παραμονής των αρχαίων στη Βενιζέλου

Γύρω στις 10.000 είναι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, που έχουν υπογράψει υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Η «Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία της συλλογής των υπογραφών, το επόμενο διάστημα αναμένεται να εντείνει την καμπάνια με εξωστρεφείς δράσεις. Επιμένει δε πως οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς τάσσονται υπέρ της πρότασης να παραμείνουν τα αρχαία στη Βενιζέλου και να μην επιλεγεί η επιζήμια, για τις αρχαιότητες, λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο ομώνυμο σταθμό του Μετρό.

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το Συντονιστικό της Κίνησης Πολιτών για να προγραμματίσει τα επόμενα βήματα της καμπάνιας υπέρ των αρχαιοτήτων και να εξετάσει ιδέες και προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Η βασική προτεραιότητα παραμένει η συνεχής δημοσιοποίηση και ανάδειξη του θέματος.

Κεντρικός στόχος είναι η ενημέρωση και η κινητοποίηση των πολιτών και των φορέων της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας αλλά και η διεθνοποίηση του ζητήματος, αρχικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προς αυτή τη κατεύθυνση ακούγονται διάφορες προτάσεις για παρεμβάσεις μέσω των ΜΜΕ και ανοιχτές δράσεις, με περίπτερα σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενημερωτικές εκδηλώσεις, χάπενινγκ κ.α.

Κρίσιμο επίσης θεωρείται και το θέμα της καλύτερης επιστημονικής υποστήριξης της θέσης για την παραμονή των αρχαιοτήτων στη φυσική τους θέση, χωρίς απόσπαση και επανατοποθέτηση. Προς αυτή τη κατεύθυνση, συλλέγεται υλικό τεκμηρίωσης. δηλαδή μελέτες, άρθρα και γνωμοδοτήσεις, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο στην επιστημονική υποστήριξη της θέσης υπέρ της παραμονής και όχι της καταστροφής των αρχαιοτήτων.

Ήδη έχει προγραμματισθεί μία μεγάλη κεντρική εκδήλωση για τον Οκτώβριο, ενώ για το μεσοδιάστημα, υπάρχουν σκέψεις και ιδέες για να διοργανωθούν κάποια παρεμβατικά χάπενινγκ…

Φ.Δ.