Στις κάλπες οι Βερολινέζοι σήμερα

Περίπου 2,5 εκατομμύρια Βερολινέζοι ψηφίζουν σήμερα για τη νέα Γερουσία, δηλαδή την τοπική κυβέρνηση, της οποίας επικεφαλής είναι ο δήμαρχος της πόλης. Η αύξηση των ενοικίων, η έλλειψη κατοικίας, η κατάσταση της δημόσιας διοίκησης και η εσωτερική ασφάλεια είναι μερικά από τα θέματα τα οποία κυριάρχησαν στον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων.

Οι χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ με υποψήφιο τον Φρανκ Χένκελ αγωνιούν μήπως έρθουν τρίτο κόμμα καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα λάβουν 17%-20%, χάνοντας ψήφους από το ακροδεξιό-λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο ενδέχεται να φτάσει το 15%.

Ο σοσιαλδημοκράτης νυν δήμαρχος Μίχαελ Μίλερ επεδίωξε προεκλογικά να προσελκύσει ψηφοφόρους τονίζοντας ότι το Βερολίνο ήταν ανέκαθεν μια ανεκτική και ανοικτή πόλη. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), αν και με απώλειες,  αναμένεται να έρθει πρώτο κόμμα στο Βερολίνο, με ποσοστό 20%-23%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Η επιθυμία του  Μίχαελ Μίλερ είναι να κυβερνήσει συνασπιζόμενος αυτή τη φορά με τους Πράσινους (μέχρι σήμερα συγκυβερνούσε με τους χριστιανοδημοκράτες) οι οποίοι ίσως καταφέρουν να είναι το δεύτερο κόμμα.

Ωστόσο πολύ μεγάλη είναι η πιθανότητα να σχηματισθεί συνασπισμός τριών κομμάτων, δηλαδή με τη συμμετοχή και της Αριστεράς (Die Linke), που συγκεντρώνει 15% στις δημοσκοπήσεις. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Αριστεράς Κλάους Λέντερερ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε μια τοπική κυβέρνηση με πράσινους και σοσιαλδημοκράτες. Ένας τέτοιος συνασπισμός θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στη Γερμανία.

Το ακροδεξιό AfD προβάλλει ως ένα είδος ρυθμιστή των μετεκλογικών εξελίξεων. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν 15%, αλλά ουδείς βέβαια γνωρίζει τι θα ψηφίσουν -αν πάνε όλοι στις κάλπες-  οι αναποφάσιστοι οι οποίοι μόλις προχτές ανέρχονταν σε 41%.

Η επικεφαλής των πρασίνων Ραμόνα Ποπ  τάσσεται μαζί με την αριστερά υπέρ της αλλαγής στο Βερολίνο. Το κόμμα της μπορεί να πάρει 15%-20% και να γίνει μάλιστα και το δεύτερο κόμμα μετά τους σοσιαλδημοκράτες.

Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP), δεν κατάφερε στις περασμένες τοπικές εκλογές να μπει στη Γερουσία (1,8%), αλλά αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις του δίνουν έως 6% και ίσως καταφέρει να εκπροσωπηθεί (το όριο είναι 5%). Οι Πειρατές φαίνεται πως έχουν σβήσει μετά την προσχώρηση του επικεφαλής τους Μάρτιν Ντέλιους και στελεχών του κόμματος στο κόμμα της Αριστεράς και τους σοσιαλδημοκράτες.