Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο προσφεύγει η αντιπολίτευση στην Τουρκία

Λίγες μόλις ημέρες μετά την απόρριψη του αιτήματός της για ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος από την Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας, η αντιπολίτευση προσφεύγει στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

Μεταξύ άλλων θα ζητήσει έως την έκδοση της απόφασης να μην επικυρωθούν τα εκλογικά αποτελέσματα της 16ης Απριλίου.

Τόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό (CHP), όπως και τα υπόλοιπα κόμματα αμφισβητούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος καταγγέλλοντας σειρά από παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, μεταξύ των οποίων την ύπαρξη ψηφοδελτίων τα οποία δεν έφεραν επίσημη σφραγίδα.

Σειρά από παρατυπίες διαπιστώνει και ο ΟΑΣΕ στην ψηφοφορία με την οποία η συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί ο πρόεδρος Ερντογάν πέρασε με μικρή πλειοψηφία, τις οποίες όμως δεν αποδέχεται η τουρκική κυβέρνηση.

Ο δεύτερος τη τάξει του CHP, Μπουλέντ Τεζκάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι το κόμματου θα προσφύγει στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Τουρκίας ζητώντας ακύρωση του αποτελέσματος εξαιτίας των μη έγκυρων ψηφοδελτίων και έως την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου θα ζητήσει να μην επικυρωθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Γιλντιρίμ: Μάταιη προσπάθεια

Σχολιάζοντας την κίνηση της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η απόφαση του Εκλογικού Συμβουλίου είναι οριστική και κάθε προσπάθεια ακύρωσής της στα δικαστήρια είναι μάταιη.

Μάλιστα κάλεσε την αντιπολίτευση να σεβαστεί τη θέληση του λαού.

«Προσφύγαμε στον λαό», είπε. «Είναι λάθος να προσπαθούμε να αλλάξυμε τη θέλησή του κάνοντας παράπονα στα δικαστήρια, αυτό δεν είναι δημοκρατικό», συμπληρωσε.

Πάντως, σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές, η απόφαση του Εκλογικού Συμβουλίου να θεωρήσει έγκυρα τα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια συνιστά «ενέργεια παράνομη», εκτός του ότι καθιστά πιθανό τον κίνδυνο απάτης.