Στο εδώλιο πέντε άτομα για τα κοντέινερ με λαθραία τσιγάρα που «εξαφανίστηκαν» από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Πέντε άτομα μεταξύ των οποίων και δύο υπάλληλοι του ΟΛΘ παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για την υπόθεση εξαφάνισης μεγάλης ποσότητας κατασχεμένων τσιγάρων από το λιμάνι που αποκαλύφθηκε το Φεβρουάριο του 2015.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών εκτός από τους δύο υπαλλήλους του ΟΛΘ θα καθίσουν στο εδώλιο ένας εκτελωνιστής και δύο εκπρόσωποι εταιρίας για τα – κατά περίπτωση- αδικήματα της κλοπής σε βάρος του Δημοσίου, λαθρεμπορία και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Η υπόθεση αφορά σε 2.078 χαρτοκιβώτια με λαθραία τσιγάρα -περίπου 1.000.000 πακέτα- τα οποία είχαν κατασχεθεί το 2000 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και έκτοτε βρίσκονταν σε αποθήκη της ελεύθερης ζώνης. Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο υπολογίστηκε ότι ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Την υπόθεση είχε φέρει στο “φως”, με ανακοίνωσή του, ο ΟΛΘ και ακολούθησε έρευνα των διωκτικών Αρχών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε δημοσιοποιήσει ο ΟΛΘ «όπως προέκυψε από τα στοιχεία, το επίμαχο φορτίο απομακρύνθηκε κρυμμένο σε νόμιμα εμπορεύματα με ψευδή έγγραφα δια θαλάσσης, με προορισμό τρίτη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οπως αναφέρεται στο βούλευμα τα κατασχεμένα τσιγάρα έφυγαν από το λιμάνι μέσα σε άλλα φορτία τσιγάρων (περίπου 36.000 χαρτοκιβώτια), τα οποία αγόρασε εταιρία, πλειοδοτώντας σε διαγωνισμό, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν εκτός της ελεύθερης ζώνης του λιμανιού μέσα σε κοντέινερ, τα οποία εξήχθησαν νόμιμα