Στο Καλέ για πρώτη φορά ο Ολάντ, που υπόσχεται διάλυση της «Ζούγκλας»

Την πρώτη του επίσκεψη στο Καλέ  στη βόρεια Γαλλία έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, όπου δήλωσε ότι πρέπει να “διαλυθεί εντελώς και οριστικά” ο τεράστιος καταυλισμός της λεγόμενης “Ζούγκλας”, με 7.000 έως 10.000 μετανάστες.

«Η κυβέρνηση θα φθάσει μέχρι τέλους», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους ζητώντας επίσης από τους Βρετανούς “να αναλάβουν το μέρος που τους αναλογεί” για την επίλυση του προβλήματος. Ένα μεγάλο μέρος των μεταναστών αυτών που έφθασαν από τη Συρία, την Ερυθραία και το Σουδάν θέλουν να φθάσουν στη Βρετανία.

“Θέλω να εκφράσω την αποφασιστικότητά του για το ότι θέλω να δω τις βρετανικές αρχές να αναλαμβάνουν το μερίδιό τους στην ανθρωπιστική προσπάθεια που η Γαλλία επιτελεί εδώ και θα συνεχίσει να επιτελεί αύριο”, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ. “Δεν σημαίνει ότι επειδή η Βρετανία πήρε μια κυρίαρχη απόφαση, αποδεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τη Γαλλία”, τόνισε υποδηλώνοντας την ψήφο υπέρ του Brexit και τις διμερείς συμφωνίες του Τουκέ, οι οποίες μετατόπισαν στο Καλαί τα βρετανικά σύνορα.

Η γαλλική Δεξιά, έχοντας αρχίσει την εκστρατεία για τις προκριματικές εκλογές ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, άδραξε την ευκαιρία με το θέμα της μετανάστευσης και πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις της εναντίον της πολιτικής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ. Ο Ολάντ που επί μακρόν παρέμενε σιωπηλός για το πολύ ευαίσθητο θέμα της μετανάστευσης, τις τελευταίες ημέρες ασχολείται εμφανώς με το θέμα αυτό, μεταβαίνοντας σε ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών το Σάββατο, στην κεντρική Γαλλία και με την σημερινή επίσκεψη στο Καλέ.

Όπως και ο αντίπαλός του της Δεξιάς Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος πήγε στο Καλέ στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ο Ολάντ δε μετέβη στον καταυλισμό της “Ζούγκλας” όπου επικρατεί μεγάλη ένταση.

Η ανθρωπιστική κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά στον καταυλισμό, με τους μετανάστες που διαμένουν σε αυτόν να πολλαπλασιάζουν τις προσπάθειες διέλευσης στη Βρετανία, παρά τους κινδύνους. Δώδεκα μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή αυτή από την αρχή της χρονιάς, οι πέντε μεταξύ αυτών παρασύρθηκαν από διερχόμενα οχήματα κοντά στο λιμάνι.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πρόσφατα να καταστρέψει τον καταυλισμό της “ζούγκλας” πριν από τον χειμώνα και να κατανείμει τους πρόσφυγες σε κέντρα υποδοχής που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ