Στο πλευρό του Ραχόι ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία

Υπέρ της ενότητας της Ισπανίας και του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, τοποθετήθηκαν η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως «ο μοναδικός συνομιλητής μας είναι η Ισπανία», ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. είπε ότι η ΕΕ «δεν έχει ανάγκη από άλλα ρήγματα».

«Έχω πει πάντα ότι έχω έναν μόνο συνομιλητή στην Ισπανία και αυτός είναι ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι. Εχει την πλήρη υποστήριξή μου», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από τη Γαλλική Γουιάνα.

«Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την περιφερειακή κυβέρνηση», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι είπε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την ψήφο της καταλανικής βουλής για ανεξαρτησία».

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει τέλος η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ.