Στο βυζαντινό χαμάμ του Αγκίστρου για μια θερμή στάση χαλάρωσης

Αυθημερόν εξόρμηση ή και για περισσότερο για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για χαλάρωση προσφέρουν οι ιαματικές θεραπευτικές πηγές του Αγκίστρου, στο νομό Σερρών, μόλις μιάμιση ώρα από τη Θεσσαλονίκη, οδηγώντας χαλαρά, εφόσον η ουσία της εξόρμησης είναι η χαλάρωση.

Το βυζαντινό χαμάμ.

Το βορειότερο χωριό του νομού Σερρών, το Άγκιστρο απέχει 124 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και μια ανάσα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Δεν έχετε διόδια στη διαδρομή σας, παίρνετε το δρόμο από περιφερειακή για Σέρρες και συνεχίζετε για Προμαχώνα. Μόλις συναντήσετε τον Προμαχώνα στρίβετε δεξιά και σε 8 ακόμη χλμ. φτάνετε στο χωριό Άγκιστρο, που διατηρεί τη φυσιογνωμία του, μακριά από ιδιαίτερη ανάπτυξη και παρεμβάσεις. Παραμένει ένας επαρχιακός τόπος, με κάποιους ξενώνες, μερικές ταβέρνες που αποζημιώνουν με τις νοστιμιές τους, με αναμμένο πάντοτε το τζάκι αυτήν την εποχή, και φυσικά τα ιαματικά λουτρά.

Οι καινούργιες πισίνες που δημιουργήθηκαν για τη μεγαλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου.

Από το 950 μ.Χ.

Εκεί βρίσκεται το παλαιότερο χαμάμ της Ελλάδας, που χρονολογείται στην εποχή του Βυζαντίου, στο 950 μ.Χ. Στο παλιό πέτρινο βυζαντινό λουτρό η ατμόσφαιρα σε ταξιδεύει. Μέσα από τους τρεις κρουνούς ξεχειλίζει άφθονο θερμό νερό, θερμοκρασίας κάποτε 40°C – 41°C, αλλά τώρα γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου, κατευθείαν μέσα από τα σπλάχνα της γης, προσφέροντας ένα απολαυστικό φυσικό υδρομασάζ. Σήμερα έχουν κατασκευαστεί ακόμη εφτά χαμάμ που δέχονται επισκέψεις όλο το χρόνο και όλο το εικοσιτετράωρο.

Οι πυκνοί υδρατμοί δεν θολώνουν αλλά καθαρίζουν το νου, τη σκέψη, αλλά και το σώμα από τα βάρη της καθημερινότητας.

Δίπλα στο εκκλησάκι, έχει κατασκευαστεί ένα μικρό κτίριο για να προστατεύει την πηγή των θειούχων νερών.

Ευεργετικά νερά για θεραπεία

Τα νερά της πηγής είναι ελαφρώς θειούχα και ενδείκνυνται για τη θεραπεία αρθροπάθειας, δερματοπάθειας, ισχιαλγίας, οσφυαλγίας, δερματικών παθήσεων, μετατραυματικών φλεγμονών, χολολιθίασης κ.λπ., αλλά και για ποσιθεραπεία. Το κόστος μιας βουτιάς είναι έξι ευρώ το άτομο για ένα μισάωρο, αλλά καλό είναι να προγραμματίσετε και να κλείσετε το ραντεβού σας πριν πάτε για να επιλέξετε ακριβώς την ώρα και το βυζαντινό χαμάμ.

Τα χρώματα του χειμώνα, η ελαφριά ομίχλη, η πέτρα, το ξύλο συνδυάζονται άψογα με τους ατμούς του βυζαντινού χαμάμ.

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ένας χαρακτηριστικός πέτρινος βυζαντινός πύργος, ο οποίος επί Τουρκοκρατίας χρησιμοποιούνταν ως φυλακή ή ακόμη και ως τόπος εκτελέσεων, ενώ σήμερα χρησιμεύει απλώς σαν ρολόι.

Ο πέτρινος βυζαντινός πύργος, το χαρακτηριστικό ρολόι, στο κέντρο του χωριού.

Οι νοστιμιές

Στις ταβέρνες της περιοχής μπορείτε να απολαύσετε μαγειρευτό ελάφι, κότσι, τζιγεροσαρμάδες, κοκορέτσι, κυνήγια και ό,τι ακόμη επιθυμείτε, αλλά μη φάτε πολύ πριν το λουτρό, αφήστε την απόλαυση των γεύσεων μετά τη χαλάρωση.

Η χειμωνιάτικη όψη της φύσης του Αγκίστρου, που είναι χτισμένο κάτω από το ομώνυμο όρος.