Δ. Παπαδημούλης: Οι επόμενες ευρωεκλογές θα είναι οι πιο σημαντικές στην ιστορία της ΕΕ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει το στρατηγικό στοίχημα να είναι ο βασικός εκφραστής στον πόλο των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ -και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής- Δημήτρης Παπαδημούλης, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο FM 104,9» για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γαλάτσι για την Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη.

«Ο στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα καινούριο κόμμα, αλλά μια μεγάλη συμμαχία, στην οποία έχει ισότιμη θέση κάθε προοδευτικός και δημοκράτης, που θέλει να αποτρέψουμε την οπισθοδρόμηση στην Ευρώπη, την οποία σηματοδοτεί η σύμπραξη νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών και ονοματοδοτεί και συμβολίζει η επιλογή Βέμπερ. Αλλά και κάθε αριστερός προοδευτικός δημοκράτης που θέλει να αποτρέψουμε την επάνοδο της Νέας Δημοκρατίας, που ευθύνεται βαρύτατα για τη χρεοκοπία της χώρας, εφάρμοσε μια άγρια πολιτική λιτότητας και έχει ένα πρόγραμμα νεοφιλελεύθερο για το μέλλον και -ακόμα χειρότερα- βρίσκεται πολύ πιο δεξιά από ό,τι την τοποθέτησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύοντάς την. Και πίσω από την “κουρτίνα”, που έχει μπροστά τον Μητσοτάκη, κρύβεται η παρασιτική ολιγαρχία του τόπου, η οποία κινεί τα νήματα», επισήμανε ο κ. Παπαδημούλης.

«Η πολύ μαζική και πετυχημένη συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων στο Γαλάτσι», εκτίμησε, «σηματοδοτεί την επιτάχυνση μιας επιλογής μακράς πνοής για τον ΣΥΡΙΖΑ και η συγκρότηση αυτής της πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας είναι μονόδρομος και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ήδη ζούμε τις πρώτες θετικές επιπτώσεις κι έχω την αίσθηση ότι αρχίζει να αναπτύσσεται ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας με αυτή την εξέλιξη».

Σχετικά με την υποδοχή της πρωτοβουλίας από τα κόμματα ο κ. Παπαδημούλης εξέφρασε την άποψη ότι «οι αντιδράσεις και της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ και των φιλικών τους μέσων ενημέρωσης δείχνουν εκνευρισμό, φόβο και έμπρακτη ομολογία ότι η επιλογή της συγκρότησης της προοδευτικής συμμαχίας έχει δυναμική και στην Ελλάδα μόλις έχει ξεκινήσει».

«Την πρωτοβουλία για την προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη την ξεκίνησα εδώ και τρεισήμισι χρόνια και ήδη έχει θετικό αποτύπωμα στη θέση της Ελλάδας και την πορεία της χώρας. Χάρη στη διεύρυνση των ερεισμάτων και την προοδευτική συμμαχία μπορέσαμε να βγούμε από τα μνημόνια, να ακυρώσουμε το μέτρο περικοπής των συντάξεων, να έχουμε στηρίγματα, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επιστροφή της πρώτης δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και βλέπετε πολιτικούς αρχηγούς από τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και την Αριστερά να προτείνουν τον Τσίπρα και τον Ζάεφ για Νόμπελ Ειρήνης. Βλέπετε ευρωβουλευτές ακόμη και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των συντηρητικών ακόμη να συνυπογράφουν την πρόταση για Νόμπελ Ειρήνης στον Τσίπρα, βλέπετε τον Μπούλμαν και τον Τίμερμανς να έρχονται στην Αθήνα, όπως και παλιότερα ο Πιτέλα και να κάνουν μάθημα υπέρ της προοδευτικής συνεργασίας στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, να συναντώνται με τον Τσίπρα και να επαινούν τις προσπάθειες, όχι μόνο για τις Πρέσπες, αλλά και για την έξοδο από το μνημόνιο και για τα πρώτα μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη δυναμική του εγχειρήματος ο ευρωβουλευτής σημείωσε πως «αποτυπώνεται και δημοσκοπικά, καθώς ακόμη και στις χειρότερες για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστά τετραπλάσια από το ΚΙΝΑΛ, που καταγράφει χαμηλά μονοψήφια ποσοστά και δεύτερον στις κάλπες θα αποτυπωθεί πολύ πιο έντονα, γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια στις δημοσκοπήσεις κερδίζει η Νέα Δημοκρατία και στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ με τους συμμάχους του».

Ερωτηθείς σχετικά με το διακύβευμα των ευρωεκλογών ο κ. Παπαδημούλης απάντησε: «Οι επόμενες ευρωεκλογές θα είναι οι πιο πολιτικές και οι πιο πολωτικές και οι πιο σημαντικές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί πρέπει να φτιάξουμε μια πλειοψηφία που να αποτρέψει την σύμπραξη νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιάς, που σηματοδοτεί η εκλογή Βέμπερ. Είμαι αισιόδοξος ότι θα ακυρώσουμε το σενάριο Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν. Οικοδομούμε ήδη από τώρα -κι εργάζομαι εντατικά γι’ αυτό- την πλειοψηφία που θα πει όχι στον Βέμπερ στο νέο ευρωκοινοβούλιο και δεύτερον για την Ελλάδα αυτές οι ευρωεκλογές θα είναι σαν εθνικές, γιατί είναι η πρώτη φορά που στήνονται κάλπες μετά από περίπου τέσσερα χρόνια και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να προβάλλουμε και τι κάναμε αυτά τα τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα -τον απολογισμό μας, πόσο ήταν η ανεργία όταν παραλάβαμε, πόσο είναι τώρα, πώς ήταν η οικονομία, πώς είναι τώρα, πώς ήταν το κοινωνικό κράτος, πώς είναι τώρα και τι κάναμε εμείς στο ευρωκοινοβούλιο η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τι έκαναν η ΝΔ και τα άλλα κόμματα».

Προέβλεψε, δε, ότι «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου θα είναι σκαλοπάτι για μια νέα πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου και για μια νέα τετραετία με κυβέρνηση Τσίπρα», και εκτίμησε ότι «θα συμπιεστεί περαιτέρω το ΚΙΝΑΛ, καθώς βλέπω ανθρώπους, που μόνο για συναισθηματικούς ιστορικούς λόγους μένουν εκεί, καθώς αρνούνται να δεχθούν λόγω της δημοκρατικής τους αντιδεξιάς συγκρότησης και συνείδησης μια γραμμή που αρνείται να πει το αυτονόητο για ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς, όπως αυτοαποκαλείται το ΚΙΝΑΛ, ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Μέχρι τις εκλογές θα έχουμε και νέες προσχωρήσεις στην προοδευτική συμμαχία που οικοδομούμε, η οποία είναι στρατηγική επιλογή μακράς πνοής. Και όσο η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δείχνει ότι έχει συμφωνήσει με τη ΝΔ για μετεκλογικές συμπράξεις κυβερνητικές, τόσο περισσότερο δημοκρατικός προοδευτικός κόσμος που δεν ανήκει στην Αριστερά, αλλά δεν θέλει τη Δεξιά και τον Μητσοτάκη θα ενισχύει τις γραμμές της προοδευτικής συμμαχίας», τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ