Στον «αέρα» η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω η συμφωνία για το προσφυγικό, αφού οι ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έχουν ήδη επιπτώσεις.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια εμφανής αύξηση των προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, ενώ η ανησυχία αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας, εντείνεται από το γεγονός ότι η Άγκυρα απέσυρε χθες Πέμπτη τους τούρκους παρατηρητές που είχαν εγκατασταθεί στα νησιά του Αιγαίου.

Με εμφανή πια τα σημάδια, η Κομισιόν προσπαθεί με νύχια και με δόντια να στηρίξει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την καταβολή 1,4 δισ. ευρώ στην Τουρκία, ενώ ο επίτροπος για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν ζήτησε να παρασχεθεί βοήθεια για να μπορέσει η Τουρκία να σηκώσει το βάρος των τριών εκατομμυρίων προσφύγων. Της δήλωσης του Χαν, είχε προηγηθεί τοποθέτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της έναντι της Τουρκίας.

Αύξηση των ροών

Ήδη πάντως, δύο εβδομάδες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι μέχρι πρότινος μηδενικές προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά δείχνουν πλέον να έχουν αυξηθεί, καθώς τουλάχιστον 100 πρόσφυγες φθάνουν πλέον καθημερινά στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τους αξιωματούχους που αποχώρησαν, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι πρόκειται να αντικατασταθούν, χωρίς ωστόσο να δίνει ημερομηνίες. Διευκρινίζει, δε, ότι η ανάκλησή τους έγινε για λόγους γραφειοκρατικούς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, προκειμένου αυτοί να αναφερθούν-ελεγχθούν πίσω στις βάσεις τους.

Η ελληνική πλευρά πάντως, υποστηρίζει σθεναρά ότι η συμφωνία επανεισδοχής είναι σε πλήρη ισχύ και οι επαναπροωθήσεις μεταναστών συνεχίζονται κανονικά. Κυβερνητικές πηγές από την άλλη εκφράζουν συγκρατημένο προβληματισμό ως προς το εάν η ανάκληση των τούρκων παρατηρητών αποτελεί απλώς μέρος των εσωτερικών διεργασιών στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα ή προμήνυμα διάθεσης ξηλώματος των συμφωνηθέντων με την ΕΕ για τους πρόσφυγες.