Στον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης οι… αμαρτίες του «ιδιωτικού» ΟΑΣΘ

Αρχίζουν αύριο οι καταθέσεις για τις οικονομικές ατασθαλίες των προηγούμενων διοικήσεων του ΟΑΣΘ.

Μετά τη μήνυση που υπέβαλε στον Άρειο Πάγο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε από τον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης έχουν κληθεί για αύριο (Τρίτη, 12/2/2019) ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς και τα μέλη της νυν διοίκησης προκειμένου να προσκομίσουν στοιχεία για την οικονομική διαχείριση των προηγούμενων ετών.

Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορούν στα αδικήματα της απάτης, της υπεξαίρεσης και της απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Στο επίκεντρο της έρευνας των δικαστικών αρχών βρίσκονται:

  • Τα 399 λεωφορεία που εκποιήθηκαν ως … παλιοσίδερα (σκραπ). Συγκεκριμένα στη μήνυσή του το υπουργείο αναφέρει ότι τα παραπάνω λεωφορεία πουλήθηκαν αντί συνολικού τιμήματος 860 χιλιάδων ευρώ (όταν το κόστος αγοράς τους ήταν 42,3 εκ. ευρώ) και δεν απεικονίστηκαν στις οικονομικές καταστάσεις ως έσοδα της χρήσης, ώστε έτσι να μειωθούν οι δαπάνες τους και να μην υποχρεωθεί το Δημόσιο να τους καταβάλλει το ισόποσο του κέρδους τους ως αντισταθμιστική καταβολή.
  • Το χρηματικό ποσό ύψους 1,3 εκ. ευρώ που εισέπραξε ο «ιδιωτικός» ΟΑΣΘ από κατάπτωση εγγυητικών επιστολών της ΕΛΒΟ Α.Ε. και ενώ όφειλε να τα εμφανίσει στις οικονομικές καταστάσεις τους ως έσοδα μειώνοντας έτσι τις δαπάνες του, τα εμφάνισε ως «αποθεματικό ειδικής χρήσης», με αποτέλεσμα το Δημόσιο να ζημιωθεί το ισόποσο που του κατέβαλε ως αντισταθμιστική καταβολή.
  • Ο ειδικός αποθεματικός λογαριασμός αποσβέσεων για τη μελλοντική ανανέωση του στόλου των λεωφορείων. Ενώ εμφάνιζε ότι το αποθεματικό  ανερχόταν κατατεθειμένο σε λογαριασμό όψεως στο ποσό των 48,8 εκ ευρώ, εντούτοις η διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ. μετά την αποϊδιωτικοποίηση βρήκε στο λογαριασμό μόνο 614 ευρώ!

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το νόμο απαγορευόταν να εισπράττουν οι μέτοχοι μέρισμα στην περίπτωση που δεν τηρούνταν το ειδικό αποθεματικό αποσβέσεων, αυτοί εισέπρατταν ανελλιπώς μερίσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1990 έως και το 2016 ο «ιδιωτικός» ΟΑΣΘ εισέπραξε από το Δημόσιο χρηματικό ποσό άνω των 2 δισ ευρώ και μοίρασε ως… κέρδος στους πρώην μετόχους το ποσό των 324.454.565 ευρώ!

O πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης είναι κατηγορούμενος για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ύψους 29,5 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί στις 2 Φεβρουαρίου στο Γ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης αλλά μετά από αίτημα του κατηγορούμενου αναβλήθηκε για τις 9 Απριλίου. Συνολικά έχουν σχηματιστεί δέκα δικογραφίες για οφειλές ασφαλιστικών εισφορών της προηγούμενης διοίκησης και σύμφωνα με τα κατηγορητήρια αφορούν στην περίοδο από το 2014 έως και τον Ιούλιο του 2017. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα που η διοίκηση Στεφανίδη δεν κατέβαλε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων πλήρωνε κανονικά τα μερίσματα στους πρώην μετόχους του «ιδιωτικού» ΟΑΣΘ.