Στρασβούργο: Τρεις οι νεκροί – Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε εξέλιξη

Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου ανήλθε σήμερα σε τρεις και των τραυματιών σε 13, ανάμεσά τους οι πέντε σοβαρά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, έπειτα από τον θάνατο ενός σοβαρά τραυματισμένου, ανακοίνωσε η εισαγγελία του Παρισιού.

“Ο απολογισμός, πάντα προσωρινός, είναι πλέον τρεις νεκροί, πέντε σοβαρά τραυματισμένοι και οκτώ ελαφρά”, ανέφερε η νομαρχία του Κάτω Ρήνου σε ανακοίνωσή της. Ένας από τους πέντε σοβαρά τραυματισμένους από την επίθεση είναι εγκεφαλικά νεκρός, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Εκατοντάδες αστυνομικοί αναζητούν σήμερα στην ανατολική Γαλλία τον ένοπλο φυγά, ο οποίος πραγματοποίησε την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου πριν από δύο μέρες σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και αφήνοντας άλλους έξι σοβαρά τραυματισμένους.

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, με τη συμμετοχή των ειδικών δυνάμεων, βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα το απόγευμα στη συνοικία Νεντόρφ, όπου τα ίχνη του Σερίφ Σεκάτ, του δράστη της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά, χάθηκαν πριν από δύο ημέρες, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Περιπολικά έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους και έχουν αποκλείσει την περιοχή εμποδίζοντας την κυκλοφορία.

Πάνοπλοι αστυνομικοί κινούνται σε ομάδες, πραγματοποιώντας εφόδους σε σπίτια, κρατώντας αυτόματα όπλα. Περαστικοί και δημοσιογράφοι κλήθηκαν από τις αρχές να απομακρυνθούν.

«Θέλουμε να άρουμε πάσα αμφιβολία, όπως κάνουμε εδώ και 36 ώρες. Δεν είχαμε κάποια πληροφορία και η επιχείρηση αυτή δεν προαναγγέλλει τίποτα, ας αφήσουμε την έρευνα να συνεχιστεί» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, ενώπιον της Γερουσίας.

Διεξάγονται έρευνες σε πολλές περιοχές. «Προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να λέει ότι το πρόσωπο που αναζητούμε βρίσκεται σε αυτή την περιοχή» επιβεβαίωσε μια αστυνομική πηγή στο AFP.

Σύμφωνα με μια άλλη αστυνομική πηγή, αυτή η επιχείρηση διεξάγεται στο πλαίσιο της έρευνας, όμως δεν έχει άμεσο στόχο τη σύλληψη του υπόπτου.

Ο Σερίφ Σεκάτ είχε πάρει ταξί για να μεταβεί στη συνοικία Νεντόρφ μετά το μακελειό της Τρίτης.

Η Γαλλία έχει αυξήσει το επίπεδο ασφαλείας μετά την επίθεση και η αστυνομία κυκλοφόρησε μια αφίσα με φωτογραφία του καταζητούμενου Σερίφ Σακάτ, του κυρίως υπόπτου, ο οποίος βρισκόταν στην λίστα παρακολούθησης των αρχών ως πιθανή απειλή ασφαλείας.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο 29χρονος ήταν γνωστό ότι είχε αναπτύξει ριζοσπαστικές θρησκευτικές απόψεις όσο βρισκόταν στην φυλακή.

Περισσότεροι από 700 αστυνομικοί συμμετέχουν στην δεύτερη μέρα των ερευνών, “χτενίζοντας” το Στρασβούργο, το οποίο βρίσκεται στην δυτική όχθη του ποταμού Ρήνου, και την περιοχή στα πέριξ της πόλης. Η αστυνομία έχει εγκαταστήσει σημεία ελέγχου στα γερμανικά σύνορα και ανακρίνει πρόσωπα που συνδέονται με τον δράστη.

Ερωτηθείς αν η αστυνομία έχει λάβει εντολές να συλλάβει τον Σακάτ νεκρό ή ζωντανό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό δήλωσε στο CNews: “Δεν έχει σημασία. Το καλύτερο θα ήταν να τον βρούμε το συντομότερο δυνατόν”.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στις αρχές ότι ο Τσακάτ φώναξε “Αλάχου Άκμπαρ” (“Ο Θεός είναι Ύψιστος”) όταν άξοιξε πυρ στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά, έναν στόχο που σύμφωνα με τον εισαγγελέα Παρισίου Ρεμί Χάιτζ πιθανόν να επελέγη για τον θρησκευτικό του συμβολισμό.

Η φωτογραφία του Σακάτ που χρησιμοποίησε η αστυνομία στην αφίσα εμφανίζει έναν γενειοφόρο άνδρα, βορειοαφρικανικής καταγωγής με έναν μώλωπα από τις προσευχές στο κέντρο του μετώπου του (Σ.τ.Σ: το ισλάμ απαιτεί από τους πιστούς μουσουλμάνους να προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα, ένα τελετουργικό κατά το οποίο ο πιστός γονατίζει πάνω σε ένα στρώμα προσευχής και ακουμπάει με το μέτωπό του το έδαφος. Όταν αυτό το τελετουργικό επαναλαμβάνεται συστηματικά για μια μεγάλη χρονική περίοδο, πιθανόν να εμφανιστεί μώλωπας στο μέτωπο).

Ο Σακάτ έχει 27 καταδίκες εις βάρος του για ληστείες και βίαιες επιθέσεις και έχει εκτίσει ποινές σε γαλλικές, γερμανικές και ελβετικές φυλακές.

Οι γείτονες που ζουν κοντά στο πατρικό του σπίτι περιγράφουν τον ύποπτο ως έναν συνηθισμένο νέο, ο οποίος ντυνόταν με αθλητική φόρμα και αθλητικά παπούτσια αντί για την ισλαμική ενδυμασία.