«Συμπολιτεία Θερμαϊκού»: Όχι στο νέο ξεπούλημα της καθαριότητας στους εργολάβους

H «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» καλεί τους δημότες και όλους τους φορείς του Δήμου Θερμαϊκού να προσέλθουν την Τετάρτη 26 Ιουλίου, ώρα 5:30 μμ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και «να αποτρέψουν το ξεπούλημα της καθαριότητας στους μεγαλοεργολάβους για άλλα δύο χρόνια, μέχρι τέλους του έτους 2019».
«Η εμπειρία αυτά τα τρία τελευταία χρόνια που παραδόθηκε η αποκομιδή των απορριμμάτων στα ιδιωτικά συμφέροντα, με ευθύνη της διοίκησης Μαυρομάτη και την αγαστή σύμπνοια της παράταξης Τσαμασλή, ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή για όλες τις δημοτικές ενότητες και κοινότητες του Δήμου Θερμαϊκού: Βουνά σκουπιδιών να παραμένουν επί ημέρες στους ξεχειλισμένους κάδους, με τις γάτες και τα ποντίκια να κάνουν «πάρτι», καθώς τα απορριμματοφόρα του ιδιώτη κάνουν πολλές φορές και πάνω από μία εβδομάδα να εμφανιστούν. Και όταν επιτέλους κάνουν την εμφάνισή τους, παρακολουθούμε να πετιούνται μαζί τα οργανικά απόβλητα με τα ανακυκλώσιμα υλικά. Με συνέπεια η ανακύκλωση στην περιοχή μας αντί να διευρύνεται, να υποχωρεί» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική παράταξη.

Οι μεγαλοεργολάβοι

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «προκαλεί έντονα ερωτήματα η ενέργεια της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει την καθαριότητα στους μεγαλοεργολάβους έναντι του εξωφρενικού ποσού των 3.043.158,40 ευρώ, τη στιγμή που μόλις ένα μήνα πριν η ίδια η διοίκηση του δήμου και η αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας αποτιμούσαν το ίδιο έργο για το ίδιο χρονικό διάστημα σε μόλις 1.489.239,53 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το μισό της σημερινής δημοπράτησης».
Η δημοτική παράταξη τονίζει ότι είναι «εύλογη και η απορία για τη σπουδή της διοίκησης Μαυρομάτη να προχωρήσει στο ξεπούλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, τη στιγμή που λίγες ημέρες πριν, το υπουργείο Εσωτερικών με το νόμο  4479/2017 που έθεσε σε εφαρμογή, εξασφάλισε για τους Δήμους όλης της χώρας το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για την πλήρη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, απαγορεύοντας μάλιστα την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες μετά την 31η Μαρτίου 2018».

Οπως επισημαίνεται «η αλλοπρόσαλλη αυτή ενέργεια της διοίκησης Μαυρομάτη από τη μία επιβαρύνει τους συνδημότες μας με τα ακριβότερα δημοτικά τέλη σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με πάνω από 2,46 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, επικαλούμενη «οικονομική στενότητα» και από την άλλη σκορπάει τα εκατομμύρια του Δήμου «σαν στραγάλια».
Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να ανατρέψει αυτή την επιζήμια για το Δήμο Θερμαϊκού και τους δημότες του ενέργεια και καλεί τους κατοίκους της περιοχής να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους για σωστή, φτηνή καθαριότητα, υπερασπιζόμενοι παράλληλα τη δημοτική περιουσία από τις πρωτοφανείς αυτές αυθαιρεσίες.