Σύγχυση και… στενοχώρια σε ΝΔ – ΚΙΝΑΛ από τα μέτρα Τσίπρα

Προβληματισμό και σύγχυση προκαλεί στα επιτελεία των κομμάτων της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, η ανακοίνωση του πακέτου μέτρων ελάφρυνσης των πολλών, από τον Αλέξη Τσίπρα καθώς ενώ αντιδρούν και μιλούν για προεκλογικές υποσχέσεις, στο τέλος θα αναγκαστούν να συρθούν πίσω από την κυβέρνηση και να υπερψηφίσουν, αν όχι όλο το πακέτο, αλλά τα περισσότερα μέτρα.

Αυτό που «μπλοκάρει» και στενοχωρεί τα επιτελεία και τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, είναι ότι ο πρωθυπουργός, με τα συγκεκριμένα μέτρα, κατορθώνει και προσεγγίζει, με θετικά αποτελέσματα, την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, γεγονός που του δίνει την δυνατότητα να παρέμβει ενεργά στη διαμόρφωση του προεκλογικού σκηνικού και κλίματος. Δηλαδή με τα μέτρα «ελάφρυνσης για τους πολλούς» απευθύνεται σε όλους όσοι πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης και επωμίστηκαν τα βάρη ανόρθωσης της χώρας, ενώ παράλληλα, με τις ρυθμίσεις σε «φιλοαναπτυξιακή» τροχιά, τείνει το χέρι και προς την μεσαία τάξη και ιδίως προς τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αποδομεί δηλαδή εν τέλει, το προεκλογικό αφήγημα της συντηρητικής αντιπολίτευσης της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που πλέον θα υποχρεωθούν σε αναδίπλωση προκειμένου να ισορροπήσουν μεταξύ καταγγελίας αλλά και αποδοχής των μέτρων.

Ήδη από τη ΝΔ μιλούν για μετέωρα μέτρα και προεκλογικές εξαγγελίες, που δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από τους Ευρωπαίους και κατηγορούν τον Α. Τσίπρα ότι «ποντάρει τα ρέστα του», προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα από μία σειρά γεγονότων, όπως «η απόσυρση Λοίζου», το «ατόπημα Πολάκη», οι «αποκαλύψεις για το Μάτι» και οι «σκαφάτες» διακοπές του πρωθυπουργού». Επίσης θεωρούν ότι η πρωτοβουλία της ΝΔ να καταθέσει τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου, επιτάχυνε τις κινήσεις Τσίπρα, ο οποίος «έπρεπε να αλλάξει ατζέντα και να υποσχεθεί τα πάντα για να αποφύγει μία συντριπτική ήττα στις επερχόμενες εκλογές».

ΝΔ : Οι μειώσεις προφανώς είναι καλοδεχούμενες…

Επίσης από τη ΝΔ επιχειρούν να θολώσουν το τοπίο γύρω από τα μέτρα ελάφρυνσης, παρότι αντιλαμβάνονται ότι στο τέλος θα τα ψηφίσουν. Υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των δανειστών και γι αυτό δημιούργησε το ειδικό λογαριασμό (escrow account), όπου θα κατατεθούν 5,55 δισ ευρώ, ως επιπλέον εγγύηση για τους δανειστές για την περίοδο 2020- 2022, απέφυγε να μιλήσει για τον ΕΝΦΙΑ και άφησε ανοιχτή την τύχη του αφορολόγητου ενώ εμφανίσθηκε παντελώς απροετοίμαστη για το θέμα των αναδρομικών, όπου αν υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις υπέρ της καταβολή τους, τα μέτρα που εξήγγειλε για το 2020 θα τεθούν υπό αμφισβήτηση.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΝΔ είναι ενδεικτική της σύγχυσης που υπάρχει στην Πειραιώς. «Ο Αλέξης Τσίπρας επί τέσσερα χρόνια διέλυσε την οικονομία και την μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση που ήταν δική του επιλογή. Τώρα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου που γνωρίζει ότι θα χάσει, αναγκάζεται να υιοθετήσει μεμονωμένες δεσμεύσεις της ΝΔ για την αυτονόητη ανάγκη να μειωθεί η φορολογία” αναφέρει η ΝΔ και προσθέτει πως «προφανώς αυτές είναι καλοδεχούμενες, ακόμη και αν επί της ουσίας φέρνει για προφανείς λόγους την Άνοιξη τα επιδόματα που έδινε τα Χριστούγεννα». Επίσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι ενώ “ υπόσχεται μισή 13η σύνταξη, κόβει την 12η καθώς αρνείται να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για να μην μειωθεί εδώ και τώρα το αφορολόγητο που μόνος του επέβαλε και επιβαρύνει πολλαπλάσια όχι μόνον τους συνταξιούχους, αλλά και τους χαμηλόμισθους».

Πρόκειται για «προεκλογικά τα μέτρα και με καθυστέρηση» σχολίασε σήμερα ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και επανέλαβε τις αιτιάσεις της ΝΔ για τις εκκρεμείς συντάξεις, τα αχρείαστα υπερ-πλεονάσματα και τη διόγκωση του δημοσίου. “Χάθηκαν τέσσερα χρόνια” τόνισε και σημείωσε πως η ΝΔ επιμένει στο θέμα του ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο για τα οποία θα υπάρξει συνεννόηση με τους θεσμούς σε περίπτωση νίκης της ΝΔ στις εκλογές.

Βέμπερ: Να μην πληρώνουν οι λαοί τις Ευρώπης, τα λάθη Τσίπρα

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο πλευρό της ΝΔ, έσπευσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος σε μήνυμα του καταλόγισε λάθη στον έλληνα πρωθυπουργό. «Όταν ο Τσίπρας κάνει λάθη στην οικονομική πολιτική, οι λαοί στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα πρέπει να πληρώνουν τις συνέπειες. Γι’ αυτό τασσόμαστε εναντίον μιας ευρωπαϊκής ασφάλισης κατά της ανεργίας» τόνισε ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής δεξιάς για την προεδρία της Κομισιόν.

ΚΙΝΑΛ: Κύριε Τσίπρα στο Ζάππειο μας τα ‘παν κι άλλοι

Ως αντίλαλος της ΝΔ εμφανίσθηκε το Κίνημα Αλλαγής, που μίλησε για προεκλογικά μέτρα και για «κουτόχορτο που δεν τρώνε οι πολίτες». «Ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά ξεκίνησε προεκλογικό αγώνα για τις εθνικές εκλογές με ψηφοθηρικά μέτρα» αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής και τονίζει πως «οι πολίτες χρειάζονται και το τελευταίο ευρώ που τους επιστρέφει αλλά δεν τρώνε κουτόχορτο. Η απόγνωση και ο πανικός τον οδηγούν. Κύριε Τσίπρα στο Ζάππειο μας τα ‘παν κι άλλοι». Μάλιστα το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται και υπέρμαχος της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τονίζει πως η κυβέρνηση, «αντί να διαπραγματευτεί με τους δανειστές τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επιμένει σ’ αυτά που δεσμεύτηκε. Δεν έχει ούτε τα κότσια, ούτε την αξιοπιστία να τα αλλάξει». Τέλος τονίζει πως «χωρίς την πραγματική αλλαγή των δεσμεύσεων, οι επενδύσεις και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν εξασφαλίζονται» και παρατηρεί πως «ο κ. Τσίπρας έχει αποτύχει. Συνεχίζει στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο. Όσο παραμένει η ζημιά μεγαλώνει. Την καταδίκη του ελληνικού λαού δεν θα την αποφύγει».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση κλέβει 10 και επιστρέφει 1

Στην ίδια περίπου λογική και το ΚΚΕ θεωρεί ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα μέτρα αυτά ως άλλοθι «για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη διατήρηση των υπερπλεονασμάτων και των μνημονιακών νόμων, για την προκλητική στήριξη του κεφαλαίου». Όπως αναφέρει «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού γονάτισε για 4 χρόνια το λαό, με τα μέτρα τριών μνημονίων, αφού διατήρησε και διατηρεί στο ακέραιο όλους τους εφαρμοστικούς αντιλαϊκούς νόμους, αφού δέσμευσε ως το 2060 τη χώρα με ματωμένα υπερπλεονάσματα, μεγαλύτερα και από αυτά που ζητούσαν οι δανειστές, καταφεύγει τώρα προεκλογικά, για ευνόητους λόγους, στη γνωστή τακτική “σου κλέβω 10 και σου επιστρέφω 1″».

Θεοδωράκης: Ο,τι θεωρούμε χρήσιμο θα το ψηφίσουμε

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για προεκλογικά μέτρα αλλά ξεκαθάρισε πως πολλά από αυτά είναι αναγκαία και πως το κόμμα του θα τα ψηφίσει.

«Πολλά από τα μέτρα ήταν αναγκαία. Με στενοχωρεί που η οικονομική πολιτική στο πολιτικό τραπέζι είναι σαν το τελευταίο χαρτί του χαρτοπαίχτη. Αντί τα μέτρα να λαμβάνονται όταν υπάρχει ανάγκη, παίζονται ως προεκλογικό χαρτί» δήλωσε και σημείωσε πως το Ποτάμι «ό,τι θεωρεί χρήσιμο το ψηφίζει», παρότι, όπως σχολίασε, “δεν είναι στην ίδια βάρκα με τον ΣΥΡΙΖΑ“.

Ένωση Κεντρώων: Ο λαός δεν θέλει ελεημοσύνες

Περί Ζαππείων και κουτόχορτου μίλησε και η Ένωση Κεντρώων και κάλεσε τον κόσμο να …ξυπνήσει. «Ο πρωθυπουργός, αφού με τις πολιτικές του «ξεζούμισε» επί τέσσερα χρόνια τους πολίτες, τώρα επιστρέφει ψιχία των απολεσθέντων εισοδημάτων. Ο λαός δεν θέλει ελεημοσύνες, αλλά αξιοπρεπή διαβίωση. Μην ξεχνάει ο κ. Τσίπρας, ότι από το Ζάππειο ο Α. Σαμαράς είχε υποσχεθεί πακέτο μέτρων και ήρθε το δεύτερο μνημόνιο και ακολούθησε το τρίτο του ΣΥΡΙΖΑ. Και μόνο που ο κ. Τσίπρας θεωρεί την ελεημοσύνη ως λύση φανερώνει, ότι ομολογεί την εξαθλίωση της κοινωνίας. Η Ένωση Κεντρώων καλεί τον κόσμο να ξυπνήσει και να μην τρώει κουτόχορτο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ» τονίζει η Ε.Κ.