Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στο Λαό της Καταλονίας

Συγκέντρωση – διαδήλωση πραγματοποιεί η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στο Λαό της Καταλονίας» την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, στις 6 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το λαό της Καταλονίας. Δε θα τους περάσει! No Pasaran!».

«Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του Καταλανικού λαού να μπορεί να αποφασίζει ελεύθερα για την αυτοδιάθεσή του, την κοινωνική του οργάνωση, την ζωή του», αναφέρεται στο κάλεσμα.

«Απαιτούμε να αποφυλακιστούν άμεσα οι πολιτικοί κρατούμενοι του Ισπανικού κράτους, να αποσυρθούν οι Ισπανικές κατασταλτικές δυνάμεις  και να αναγνωριστεί το δημοκρατικό δημοψήφισμα του Καταλανικού λαού. Ο Καταλανικός λαός μίλησε, με το 90.3% να ψηφίζει υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα και κυρίως πλημμυρίζοντας κατά εκατομμύρια τους δρόμους της  Βαρκελώνης και των άλλων πόλεων της Καταλονίας σε όλες τις συγκεντρώσεις και την μεγάλη Γενική Απεργία. Είναι ο Καταλανικός λαός που περιφρούρησε τα εκλογικά τμήματα και παλεύει σθεναρά για αυτά που πιστεύει. Αντίθετα με την αστική τάξη της Καταλονίας που οπισθοχωρεί, μιας και τα συμφέροντά της συμβαδίζουν με τις δυνάμεις της Αγοράς και του συστήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας.

«Η Ισπανική κυβέρνηση του Ραχόι, εκφράζοντας τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις – Μοναρχία, Εκκλησία, Φασίστες Φρανκικούς- επιτίθεται με λύσσα στους Καταλανούς. Μετά την άγρια καταστολή στο δημοψήφισμα, ετοιμάζετε να ψηφίσει την ενεργοποίηση του άρθρου 155, που θα σημάνει την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας, την καθαίρεση της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της και την διενέργεια εκλογών κάτω από την μπότα του Ισπανικού κράτους. Ταυτόχρονα η Γενική Εισαγγελία της Ισπανίας  προφυλάκισε τους Jordi Sanchez (πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Omnium) και Jordi Cuixart (πρόεδρος Εθνικής Καταλανικής Συνέλευσης), κεντρικά πρόσωπα υπέρ της Ανεξαρτησίας και πρωταγωνιστές στον αγώνα για το Δημοψήφισμα. Κατηγορούμενοι για κάλεσμα σε «ανταρσία», καθώς κάλεσαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις στην υπεράσπιση του δικαιώματος της Αυτοδιάθεσης και στην υπεράσπιση του Δημοψηφίσματος. Την ίδια τύχη έχει και η ηγεσία των Mossos d’ Esquadra, αστυνομικού σώματος της Καταλονίας, που αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες και απειλείται με τις ίδιες ποινές. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες Επιχειρήσεις και Τράπεζες – κάτω από την πίεση Ισπανικής αντίδρασης και ΕΕ – αποχωρούν από την Καταλονία, πιέζοντας αφόρητα τον Καταλανικό λαό με τον εκβιασμό της ανεργίας/φτώχειας. Η ΕΕ, όπως και όλες οι αντιδραστικές ηγεσίες (Τράμπ, Πούτιν, Ερντογάν κ.α.) στηρίζουν απερίφραστα τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της Ισπανίας, επιδιώκοντας την πλήρη ταπείνωση του περήφανου Καταλανικού λαού ώστε να αποτελέσει παράδειγμα ήττας για τους υπόλοιπους λαούς, όπως επιχείρησαν και στην Ελλάδα», καταλήγει η ανακοίνωση.