Συγκλίσεις αναζητούν στους δήμους – Ο Δήμος Δέλτα δείχνει το δρόμο…

Δρομολογούνται πια και επισήμως οι διαδικασίες παράδοσης – παραλαβής στους δήμους της χώρας. Οι νέοι δήμαρχοι και τα νέα δημοτικά συμβούλια, αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Μετά την ορκωμοσία, στην πρώτη συνεδρίαση, το νέο δημοτικό συμβούλιο πρέπει να εκλέξει με μυστική ψηφοφορία, τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα του. Ακολούθως θα εκλέξει τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Με τις τροποποιήσεις που έφερε το διυπουργικό νομοσχέδιο, στη συγκρότηση των επιτροπών δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αλλά αν ο δήμαρχος δεν έχει εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή και στο νέο δημοτικό συμβούλιο δεν διαθέτει την πλειοψηφία, για να συγκροτηθεί διοίκηση, όπως ορίζει το πλαίσιο της απλής αναλογικής, θα πρέπει να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση.

Ήδη οι συνεννοήσεις στους δήμους, που εξέλεξαν δήμαρχο στις επαναληπτικές κάλπες, βρίσκονται σε εξέλιξη και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί άλλωστε, ακόμα και προγραμματικά, τάσσονται υπέρ των συνεργασιών.

Στον Δήμο Δέλτα υπάρχει διάθεση σύγκλισης…

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δήμος Δέλτα, όπου διαφαίνεται ότι υπάρχει διάθεση σύγκλισης μεταξύ τριών παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου των 33 εδρών. Η πρωτοβουλία του νέου δημάρχου Γιάννη Ιωαννίδη, δείχνει να αποδίδει καρπούς και μπορεί να οδηγήσει στην συγκρότηση μίας ισχυρής πλειοψηφίας 20 και πλέον δημοτικών συμβούλων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παρατάξεις του Γ. Γλώσση και του Α. Διαμαντόπουλου, δείχνουν διάθεση σύγκλισης ενώ και από τις άλλες παρατάξεις, πλην ΚΚΕ, το κλίμα δεν είναι απόλυτα αρνητικό.

Η τελετή ορκωμοσίας του νέου δημάρχου Γιάννη Ιωαννίδη και των νεοεκλεγέντων δημοτικών συμβούλων, θα γίνει τη Δευτέρα 26η Αυγούστου, στις 8μμ, στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου, «Κ. Χ. Θεοφάνης». Πιθανά μέχρι τότε να έχουν κλείσει όλες οι λεπτομέρειες της συνεργασίας, με τον νέο δήμαρχο να έχει έτοιμες τις προτάσεις του για τις βασικές προτεραιότητες της νέας δημοτικής περιόδου…

Φ.Δ.