Συμφωνία Μόσχας – Άγκυρας για αντιπυραυλικά συστήματα

«Στους S-400 triumph είπαν: ΝΑΤΟ». Με τον υπαινικτικό αυτό τίτλο η έγκυρη ρωσική εφημερίδα Kommersant αναφέρεται στις συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας για την πώληση των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 Triumph, η οποία είναι έτοιμη προς υλοποίηση, όπως δήλωσε χθες ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου αρμόδιος για ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν.

Η ρωσική εφημερίδα αναφέρει ότι η συμφωνία προϋποθέτει ότι θα παραδοθούν στους Τούρκους τέσσερεις συστοιχίες των S-400, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Χαρακτηρίζει μάλιστα το συμβόλαιο ως ένα από τα μεγαλύτερα και αναφέρει ότι σε περίπτωση που όλα εξελιχθούν με επιτυχία, η Τουρκία θα γίνει η τρίτη χώρα στον κόσμο (μετά την Ρωσία και την Κίνα) που θα έχει συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, και η πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που σύναψε με την Ρωσία μια τόσο μεγάλη συμφωνία.

Η ρωσο-τουρκική συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα είχε αρχίσει στο επίπεδο των συμφωνών που αφορούσαν την τεχνική εξυπηρέτηση ( σέρβις) τους στρατιωτικού εξοπλισμού, που είχε αποκτήσει τη Τουρκία την δεκαετία του 1990 ( κυρίως τεθωρακισμένων BTR-80 και ελικοπτέρων MI-17) και την παροχή ανταλλακτικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις 24 Νοεμβρίου του 2015 όταν μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας κατέρριψαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24, η στρατιωτικό-τεχνική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και ‘Αγκυρας διακόπηκε.

Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές , γράφει η ρωσική εφημερίδα, λένε ότι η συμφωνία υπήρξε αποτέλεσμα «πολιτικής συμφωνίας σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Ερντογάν».

Ωστόσο η εφημερίδα Kommersant επισημαίνει ότι η συμφωνία αφήνει μερικά ζητήματα ανοιχτά. Πρώτον, στο σχετικό συμβόλαιο η τουρκική πλευρά δεν αναφέρει την εκχώρηση δανείου για την απόκτηση των οπλικών συστημάτων, και αυτή είναι μια πτυχή θα πρέπει να συμφωνηθεί ξεχωριστά. Δεύτερον , η Τουρκία υπολογίζει να αναπτύξει την παραγωγή των S-400 στο έδαφος της ( και μάλιστα με υψηλού επιπέδου τοπικές προσαρμογές). Η παράμετρος αυτή όπως φαίνεται έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, αφού όπως γράφει η εφημερίδα «οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είναι αντίθετες σε μια τέτοια προοπτική καθώς θεωρούν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ να έχει πρόσβαση στις τεχνολογίες αυτές».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Kommersant.ru)

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...