Συναγερμός για ραδιενεργό ισότοπο στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης

Συναγερμός σήμανε στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης το βράδυ της Τετάρτης λόγω της υπερθέρμανσης εμπορευματοκιβωτίου με το οποίο μεταφερόταν ένα ισότοπο, με αποτέλεσμα να ανασταλεί για τρεις ώρες η λειτουργία τερματικού σταθμού, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών της Ουγγαρίας.

Ούτε το αεροδρόμιο, ούτε η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών επιβεβαίωσαν ότι το αεροσκάφος που μετέφερε το ισότοπο εκτελούσε πτήση των τουρκικών αερογραμμών.

«Δεν εκλύθηκε στο περιβάλλον υλικό βλαβερό για την (ανθρώπινη) υγεία», διαβεβαίωσε πάντως ο Μάρτον Χάιντου το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, διευκρινίζοντας ότι ο Τερματικός σταθμός 2B έκλεισε για να διευκολυνθεί η διενέργεια ταχείας έρευνας για το περιστατικό.

«Οι επιβάτες είναι απόλυτα ασφαλείς», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο τερματικός σταθμός έκλεισε από τις 19:30 (τοπική ώρα· 20:30 ώρα Ελλάδας) ως τις 22:30 (23:30) και επηρεάστηκαν συνολικά οκτώ αφίξεις και ισάριθμες αναχωρήσεις αεροσκαφών, δήλωσε ο Λάσλο Κούρους, εκπρόσωπος του αεροδρομίου της Βουδαπέστης.

Οι επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους που μετέφερε το εμπορευματοκιβώτιο και οι επιβάτες που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο δεν διέτρεξαν κανέναν κίνδυνο, ανέφερε ο Χάιντου, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Δεν διευκρινίστηκε από τους εκπροσώπους ούτε το για ποια πτήση επρόκειτο, ούτε ποιο ακριβώς ήταν το ισότοπο που μεταφερόταν, ή για λογαριασμό ποιου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ