«Συναγερμός» για τη βόμβα στο Κορδελιό: Ολόκληρο το σχέδιο για την εκκένωση της περιοχής

Μία πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση θα ξεκινήσει το πρωί της Κυριακής στο Κορδελιό για την εξουδετέρωση της «ξεχασμένης» από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βόμβας που εντοπίστηκε σε βενζινάδικο της περιοχής.

Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς σύμφωνα με το σχέδιο εκκένωσης συντονιστής του οποίου είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα πρέπει μέχρι τις 10 το πρωί της Κυριακής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους 62.000 άτομα τα οποία διαμένουν σε ακτίνα 1.900 μέτρων από το σημείο στο οποίο βρέθηκε η βόμβα.

Για την επιχείρηση εκκένωσης θα χρησιμοποιηθούν λεωφορεία ενώ έχει προβλεφθεί οι κάτοικοι να μεταφερθούν σε γυμναστήρια, σχολεία και άλλους ανοιχτούς χώρους.

Ήδη στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου από σήμερα το πρωί ξεκίνησε η διανομή ενημερωτικών εντύπων και αφισών πόρτα-πόρτα σε όλες τις κατοικίες της υπό εκκένωσης περιοχής, παρέχοντας οδηγίες για τη διαδικασία της απομάκρυνσης των κατοίκων, τα σημεία των στάσεων για τη μεταφορά με λεωφορεία και τους χώρους υποδοχής.

Η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας

Την εξουδετέρωση της βόμβας θα αναλάβει τριμελής ομάδα στρατιωτικών του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελειου Στρατού (ΓΕΣ) Νίκος Φανιός, η ομάδα θα αφαιρέσει αρχικά τον πυροκροτητή και στη συνέχεια η βόμβα θα μεταφερθεί με όχημα του στρατού στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη, προκειμένου να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη. «Από τη στιγμή που το πυρομαχικό είναι αποδεσμευμένο, δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει έκρηξη εύκολα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φανιός, διευκρινίζοντας ότι η βόμβα είναι αεροπορίας και θα μεταφερθεί με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, υπό την εποπτεία της αστυνομίας, που θα έχει και την ευθύνη της απρόσκοπτης διέλευσης μέσα από τους δρόμους της πόλης. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του στρατού η βόμβα είναι αεροπορική της περιόδου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εκτιμάται ότι περιέχει 500 λίβρες εκρηκτικών (226 κιλά).

Αδειάζουν τις δεξαμενές τους 15 πρατήρια

Στο μεταξύ, αδειάζοντας τις δεξαμενές τους από τα καύσιμα θα προετοιμαστούν για την εξουδετέρωση της βόμβας στο Ελευθέριο Κορδελιό τα περίπου 15 πρατήρια, που εδρεύουν εντός της περιοχής, η οποία θα εκκενωθεί. Σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε πιθανής κατάστασης βρίσκονται και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), καθώς πέραν του εσωτερικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), που έχει πρόσφατα επικαιροποιηθεί, εκπονήθηκε και πρόσθετο σχέδιο με επιπλέον μέτρα, με αφορμή την επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας στο Ελευθέριο Κορδελιό την Κυριακή.

Κλείνουν και τα ΚΤΕΛ

Κλειστός θα είναι ο τερματικός σταθμός των ΚΤΕΛ Μακεδονία από το πρωί της Κυριακής και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξουδετέρωσης της βόμβας.

Ήδη υπάρχει πλάνο από τη διοίκηση για τα λεωφορεία που έρχονται. Τα λεωφορεία που θα φτάνουν στην πόλη από τα δυτικά και τα νότια της χώρας θα σταθμεύουν στο λιμάνι και τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ενώ όσα έρχονται από τα ανατολικά θα σταθμεύον στην οδό Λαγκαδά κοντά στο Βαρδάρη.

Ο διαδραστικός χάρτης για την εκκένωση

Την υποχρεωτική εκκένωση της περιοχής στο Κορδελιό όπου εντοπίστηκε η βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην ιστοσελίδα της οποίας www.pkm.gov.gr αναρτήθηκε διαδραστικός χάρτης.

Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια που έχει και το συντονισμό της επιχείρησης στη συγκεκριμένη περιοχή «δεν πρέπει να παραμένει ή να διέρχεται κανείς» ενώ όπως τονίζεται «είναι υποχρεωτικό οι οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής να εγκαταλείψουν το σπίτι τους  το αργότερο ως τις 10.00’ το πρωί της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου».

Οι χώροι συγκέντρωσης στους οποίους θα παραμείνουν οι πολίτες μέχρι το πέρας της επιχείρησης είναι οι εξής:

– ΕΠΑΛ (τέρμα οδού Σμύρνης)

– 6ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου (οδός Ειρήνης & Μακεδονομάχων)

– Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο & Λύκειο Ευόσμου (οδός Πηνείου & Κολοκοτρώνη)

– 5ου, 8ο & 20ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου (οδός 17ης Νοεμβρίου & Ολυμπιάδος)

Κλειστό Γυμναστήριο ΔΑΚ Ευόσμου (οδός Γοργοποτάμου & Εθν. Αντιστάσεως)

– 13ο & 23ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου (οδός 25ης Μαρτίου & Πρωτομαγιάς)

– 9ο & 12ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου (οδός Ζωοδόχου Πηγής & Παπαφλέσσα 18)

– 10ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου (οδός Ιθάκης & Ακρίτα 37)

– Κλειστό Γυμναστήριο και Σχολικό Συγκρότημα 11ου & 21ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου (Δημητρίου Καραολή & Χ. Τρικούπη)

– 2ο Λύκειο Ευόσμου (τέρμα οδού Πετμεζά)

-6ο Γυμνάσιο Ευόσμου (οδός Παπάγου & Θεοδώρας)

– 16ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου (οδός Πεύκων 2)

Η μετάβαση στους χώρους υποδοχής θα γίνει με λεωφορεία κατά τις ώρες 7πμ έως 9 πμ, όπως και η επιστροφή των πολιτών στις κατοικίες τους μετά τη λήξη της επιχείρησης.

Τα σημεία αφετηρίας λεωφορείων για τη μεταφορά των κατοίκων είναι τα εξής:

– Εκκλησία Τιμίου Σταυρού Διαλογής

– 5η Συνοικία

– Οδός Σκρα (Άγαλμα Παύλου Μελά)

– Οδός Ανδρέα Παπανδρέου (υπόγειο πάρκινγκ)

– 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού (οδός Μουσών)

– Οδός 25ης Μαρτίου & Μουσών (πάρκο)

– Οδός Μαβίλη (τέρμα λεωφορείων, πλησίον ΙΚΑ)

– Οδός Ξανθίππης & Καλλικράτη (Άνωθεν Περιφερειακού)

– Οδός Κολοκοτρώνη με Νυμφαίου (Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου)

– Οδός 28ης Οκτωβρίου (1ο Γυμνάσιο Ευόσμου, έναντι γηπέδου Αγροτικού Αστέρα)

– Οδός Δωδεκανήσου με Επτανήσου

Η μεταφορά με τα λεωφορεία θα είναι ΔΩΡΕΑΝ

Χρήσιμα τηλέφωνα

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το αν πρέπει ή όχι να εγκαταλείψουν τις οικίες τους στο τηλεφωνικό κέντρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: 2311805300, τις ώρες 9.00’ το πρωί έως 9.00’ το βράδυ, αλλά κι από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr) με την εισαγωγή της διεύθυνσής τους στον διαδραστικό χάρτη».

Επίσης, πληροφορίες για την επιχείρηση θα δίνονται τηλεφωνικά και στις ιστοσελίδες των Δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα και Κορδελιού – Ευόσμου.

Τα στοιχεία επικοινωνίας ανά Δήμο είναι:

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης (http://www.ampelokipi-menemeni.gr): 2310 – 729602, 729608, 724617, 724670, 724671 και 2313300912-4.

Δήμος Δέλτα (http://www.dimosdelta.gr): 2310796117.

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου (http://www.kordelio-evosmos.gr): 2313 302152, 2313 302181, 2313 302135, 2313 302147, 2313 302129, 2313 302144, 2313 302175, 2313 302137, 2313 302153.

Έκτακτη ενημερωτική εκπομπή από την ΕΡΤ3

Έκτακτη ενημερωτική εκπομπή για την επιχείρηση μετακίνησης των 72.000 κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης και την απομάκρυνση της βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από το Κορδελιό μεταδίδει η ΕΡΤ3 την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017 από τις 10:00 έως τις 12:00.

Με πλήρη δημοσιογραφική κάλυψη, ρεπορτάζ και απευθείας συνδέσεις με την περιοχή της επιχείρησης και τα σημεία συγκέντρωσης των πολιτών, καθώς και συνεντεύξεις με τους υπεύθυνους και ειδικούς, η ΕΡΤ3 καλύπτει το πρωτόγνωρο για τη Θεσσαλονίκη εγχείρημα.

Ο 102fm του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3 από τις 7 το πρωί της Κυριακής με ειδικό πρόγραμμα  ενημερώνει τους ακροατές για την επιχείρηση με συνεχή ροή προγράμματος, ρεπορτάζ και τηλεφωνικές συνδέσεις στην περιοχή και τα σημεία συγκέντρωσης των πολιτών.