Συνάντηση ΣΕΒΕ με Δραγασάκη – Φλαμπουράρη

Συνάντηση στην Αθήνα είχαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, ενόψει ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκος Λουφάκης και ο οικονομικός επόπτης Παναγιώτης Χασάπης.  Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι παραχωρήσεις, και ιδίως αυτή του ΟΛΘ ΑΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒΕ, στη συνάντηση τέθηκαν θέματα όπως η βελτίωση υποδομών και η παραχώρηση λιμένα και αερολιμένα Θεσσαλονίκης και η κατάρτιση ενός εθνικού ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για όλες τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις με έμφαση στην εγχώρια παραγωγή/μεταποίηση και εξωστρέφεια όσο και προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα και αναστέλλουν την ανάπτυξη των εξαγωγών όπως τα θέματα ρευστότητας.

Τόσο ο αντιπρόεδρος όσο και ο υπουργός Επικρατείας αναγνώρισαν τη σημασία των εξαγωγών για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την προτεραιότητα που θα πρέπει να τις δοθεί σε θέματα όπως η πραγματικά άμεση επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στους εξαγωγείς, η οποία είναι αναγκαία για τη ρευστότητά τους.

Οι κ.κ. Δραγασάκης και Φλαμπουράρης, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «είδαν καταρχήν θετικά το αίτημα του ΣΕΒΕ για την καθιέρωση κατάλληλα προσδιορισμένου οριζόντιου κριτηρίου εξωστρέφειας (με επιπλέον μοριοδότηση, κ.λπ.) σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και γενικότερα όπως π.χ. στον τρόπο αντιμετώπισης των “κόκκινων” δανείων, στον νέο δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα με τη δημιουργία ενός Λευκού Τειρεσία», κ.ά.