Ξανθός για διαγνωστικά εργαστήρια: Διορθωτικές κινήσεις για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης

Τη δυνατότητα να γίνουν διορθωτικές κινήσεις με στόχο τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων παρόχων, αναζητά το υπουργείο Υγείας.

Ήδη έγινε αποδεκτή η πρόταση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού για σύσταση ομάδας εργασίας με σκοπό την άμεση διερεύνηση ενός δικαιότερου τρόπου κατανομής του “clawback” με απευθείας συζητήσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της Συντονιστικής Επιτροπής των Διαγνωστικών Εργαστηρίων. Την πρόταση αποδέχτηκαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), και εκπρόσωποι του κλάδου σε συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας.

Ο Α.Ξανθός παραδέχθηκε ότι μέσω του rebate και του clawback υπήρξε μια σοβαρή οικονομική επιβάρυνση στους παρόχους η οποία πυροδότησε το τελευταίο διάστημα αντιδράσεις και κινητοποιήσεις με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών. Τόνισε ότι το σημερινό στρεβλό σύστημα και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν δίνουν τη δυνατότητα εξεύρεσης ιδανικής λύσης, ωστόσο υπάρχει το περιθώριο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις με στόχο τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων παρόχων και την εφαρμογή ενός νέου βιώσιμου πλαισίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ