Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Παιδείας της Κίνας

H ενίσχυση της κινητικότητας των φοιτητών, καθώς και η τόνωση των επιστημονικών συνεργασιών μεταξύ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Κίνας και η περαιτέρω προώθηση της διδασκαλίας της κινέζικης γλώσσας στη Θεσσαλονίκη, εξετάστηκαν σε συνάντηση του πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Νικόλαου Παπαϊωάννου, με αντιπροσωπεία του υπουργείου Παιδείας της Κίνας.

«Υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Κίνας, την οποία επιθυμούμε να αναπτύξουμε προς όφελος των καθηγητών και των φοιτητών μας καθώς, μέσω των επιστημονικών συμφωνιών του Αριστοτελείου και των Πανεπιστημίων της Κίνας, ενισχύεται η δυνατότητα κινητικότητάς τους και η δημιουργία κοινών ερευνητικών δράσεων» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ακόμη ότι «η επιλογή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου για τη δημιουργία του Ινστιτούτου Κομφούκιος στη Θεσσαλονίκη είναι μια ακόμη σημαντική δράση που δείχνει έμπρακτα το κύρος και τη διεθνή ακτινοβολία του ΑΠΘ σε όλο τον κόσμο».

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανταλλαγών του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας, Jun Fang, τόνισε τη σημασία των επιστημονικών συνεργασιών με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κίνας καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης στενότερων δεσμών με αυτά. Ο κ. Fang αναφέρθηκε, επίσης, στη συμβολή του Ινστιτούτου Κομφούκιος του ΑΠΘ στην προώθηση της κινέζικης γλώσσας και τη γνωριμία με τον κινέζικο πολιτισμό.

Στην αντιπροσωπεία από την Κίνα, που επισκέφθηκε το ΑΠΘ την περασμένη Παρασκευή, συμμετείχαν επίσης η αναπληρώτρια διευθύντρια Διασυνοριακών Εκπαιδευτικών Συμπράξεων του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας, Qiuli Gu, ο αναπληρωτής διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του Κέντρου Ακαδημαϊκών Πτυχίων και Ανάπτυξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κίνας, Yongjun Chen, η υπεύθυνη Προγράμματος του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανταλλαγών του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας, Mingxin Wang και ο Μορφωτικός Ακόλουθος της κινέζικης Πρεσβείας στην Ελλάδα, Lei Tian.

Στη συνάντηση από το ΑΠΘ πήραν μέρος ο οντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Κομφούκιος (ΙΚ) του ΑΠΘ και πρόεδρος του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, καθηγήτρια Ρούλα Τσοκαλίδου, η συνεργάτιδά της στο ΙΚ, Αθανασία Σταμάκου- Συρμακέζη, ο δάσκαλος του ΙΚ για την κινέζικη γλώσσα, Sen Chen, και η προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ, Ελένη Μπαξεβανίδου.