Συναντήσεις Παππά με δήμαρχο Κοζάνης και περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, είχε χθες συνάντηση με τον δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και στελέχη της δημοτικής αρχής, στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία. Στη συνέχεια, ο κύριος Παππάς είχε ακόμη μία συνάντηση, αυτή τη φορά με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρο Καρυπίδη, και στελέχη της Περιφέρειας.

Με τον δήμαρχο Κοζάνης
Μετά από σχετικές καταγγελίες εκ μέρους του δήμου, ο Νίκος Παππάς δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο θα θέσει άμεση προτεραιότητά του την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές «λευκές» περιοχές της Κοζάνης, οι οποίες δεν καλύπτονται από το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα της Digea με συνέπεια να μην βλέπουν τους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ ούτε και από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους υπάρχει επαρκής κάλυψη, με συνέπεια να μην έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Νίκος Παππάς τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η κρίση έχει χτυπήσει δυσανάλογα την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για αυτό μπορεί να μη λένε και πολλά στους κατοίκους της τα γενικά οικονομικά στοιχεία που, όντως, δείχνουν ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Είδα ανθρώπους που ζουν υπό δύσκολες συνθήκες –σίγουρα δυσκολότερες από τον μέσο Έλληνα. Είδα χωριά που έχουν μάθει και επιβιώνουν με 1,5 μέτρο χιόνι. Όμως είδα αυτούς τους ανθρώπους να έχουν πίστη στις δυνατότητές τους και αισιοδοξία για τις προοπτικές του τόπου τους. Ηδη, μέσω του “Rural Broadband“, 150 οικισμοί της Δυτικής Μακεδονίας αποκτούν πρόσβαση στο γρήγορο Ιντερνετ. Εντός του έτους, τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων θα φτάσουν σε συνολικά 3.700 απομακρυσμένους οικισμούς σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όμως, οι νέες τεχνολογίες είναι ένα εργαλείο. Στο χέρι μας, της πολιτείας, των φορέων και των πολιτών, είναι να αποφασίσουμε πώς θα το χρησιμοποιήσουμε. Αν, δηλαδή, θα μείνει στα χέρια λίγων οι οποίοι έχουν συμφέρον να επιτείνουν τις πρωτοφανείς ανισότητες που δημιούργησε η κρίση, ή αν θα λειτουργήσει ως ένα εργαλείο εκδημοκρατισμού προσφέροντας πρόσβαση στη νέα ανάπτυξη σε κάθε Ελληνα, σε όποιο σημείο της επικράτειας κι αν κατοικεί».

Με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
Ο Νίκος Παππάς συνεχάρη δημόσια τον περιφερειάρχη για το σύνολο του έργου του στην περιοχή και ιδιαίτερα για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο αξιοποιεί κοινοτικά κονδύλια για να στηρίξει την τοπική οικονομία, διευκολύνοντας την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής στον τραπεζικό δανεισμό. Στόχος του Ταμείου είναι η ενθάρρυνση των επενδύσεων και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, το Ταμείο θα μπορεί να παρέχει εγγυήσεις με εναλλακτικούς ευνοϊκούς όρους και προς όφελος των επιχειρήσεων για δάνεια, μικροδάνεια (για πολύ μικρές επιχειρήσεις), εγγυητικές προκαταβολής και καλής εκτέλεσης, καθώς και ρύθμιση οφειλών υπό προϋποθέσεις. «Ο Θόδωρος Καρυπίδης έχει κάνει συνολικά εξαιρετική δουλειά, η οποία αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάπτυξης, αφού συμμάζεψε τα οικονομικά της Περιφέρειας, αξιοποίησε το κονδύλι που εξοικονόμησε για τη δημιουργία του νέου φορέα ο οποίος αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην τοπική οικονομία. Πρόκειται για ένα παράδειγμα προς μίμηση, το οποίο θα ήταν ευχής έργον να ακολουθήσουν και άλλες περιφέρειες της χώρας», υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.