Συναυλία μνήμης της ΚΟΘ στο Μόναχο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης

Τον Μάρτιο του 1943 ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα συνολικά 19 τρένα, που μετέφεραν 46.091 Εβραίους Θεσσαλονικείς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μισή χιλιετία σεφαρδίτικης κληρονομιάς μίας ακμάζουσας κοινότητας της πόλης κυριολεκτικά αφανίστηκε μέσα σε λίγα χρόνια.
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη των Θεσσαλονικέων Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με μία ιστορική συναυλία στο Μόναχο και ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον πρόγραμμα κορυφαίων Ελλήνων και Εβραίων δημιουργών. Η μουσική άλλωστε υπήρξε η παρηγορητική σύντροφος των μόλις 1.950 επιζώντων που γύρισαν από την κόλαση, τραγουδώντας στη διαδρομή «Περίμενέ με Θεσσαλονίκη».
Η συναυλία, με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, με πόρους του Ελληνογερμανικού ταμείου για το μέλλον, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθει την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, ώρα 20:00, στην Herkulessaal του Μονάχου.

Διεύθυνση ορχήστρας: Γεώργιος Βράνος. Σοπράνο: Μαρία Κωστράκη. Βιόλα: Χαρά Σειρά. Ακορντεόν: Κωνσταντίνος Ράπτης. Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης (διδασκαλία: Μαίρη Κωνσταντινίδου). Πρόγραμμα: Gustav Mahler: Συμφωνία Νο.5, Adagietto, Betty Olivero: ‘Neharo’t, Neharo’t’, κοντσέρτο για βιόλα, ακορντεόν και ορχήστρα, Δημήτρης Μητρόπουλος: Ταφή, Γιάννης Κωνσταντινίδης: Δωδεκανησιακή σουίτα αρ.1, Μίκης Θεοδωράκης: Συμφωνία αρ.3, μέρος γ’. Τιμές εισιτηρίων: Πλατεία 30 €, Εξώστης 20 €. Προπώληση εισιτηρίων: Muenchen Ticket www.muenchenticket.de, Τηλ. 0049 89 54818181