Συνδικάτα και «straight» μακεδονομάχοι θα υποδεχτούν τον Μητσοτάκη

Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα φετινά συλλαλητήρια που θα γίνουν στο πλαίσιο των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ. Η κυβέρνηση έχει αλλάξει και ο Μητσοτάκης με το «καλημέρα σας», έχει δείξει τις προθέσεις του για τα εργασιακά αλλά και το «μακεδονικό».

Ήδη στα συνδικάτα, στα σωματεία και στα κόμματα της αριστεράς, έχουν ανοίξει οι διεργασίες ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ και το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων λίγο πολύ έχει κλείσει. Η «θεσμική» συγκέντρωση των συνδικάτων, δηλαδή των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ΕΚΘ, θα γίνει το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 6μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου. Κάποιες αντιμνημονιακές δυνάμεις και πολιτικές κινήσεις διοργανώνουν προσυγκέντρωση, λίγο παραπέρα, στη διασταύρωση Εγνατίας και Αγ. Σοφίας.

Την ίδια ώρα αλλά παρακάτω, στην πλατεία Αριστοτέλους, καλούν σε συγκέντρωση τα σωματεία της δύναμης του ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, με κεντρικό σύνθημα «οι εργαζόμενοι να πιστέψουν στη δύναμη τους και να βάλουν μπροστά το δίκιο τους». Επίσης στις 6μμ, πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, θα συγκεντρωθούν στην Καμάρας, σε ένα «ανεξάρτητο ταξικό συλλαλητήριο» ενώ κάποιες ομοσπονδίες και σωματεία έχουν κάνει το δικό τους σχεδιασμό. Παράδειγμα η ΠΟΕΔΗΝ, που ετοιμάζει διήμερο κινητοποιήσεων απο την Παρασκευή 6/9, με συγκεντρώσεις και πορείες από υγειονομικές μονάδες και νοσοκομεία.

Η πρώτη εκτίμηση πάντως που διατυπώνεται γενικώς για τα φετινά συλλαλητήρια της ΔΕΘ, είναι πως δεν θα διαφέρουν πολύ από τα περσινά. Δηλαδή δεν αναμένεται χαλασμός κόσμου, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, θα ήθελε μία μαζική κινητοποίηση ώστε να αμφισβητηθεί εμπράκτως η ανοχή που φαίνεται να απολαμβάνει, προς το παρών, η κυβέρνηση. Βέβαια αυτήν την εποχή ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται κυρίως με την “Προοδευτική Συμμαχία” και όχι με τις λαϊκές κινητοποιήσεις…

Και οι «straight parade» Ενωμένοι Μακεδόνες…

Στις φετινές κινητοποιήσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ δηλώνουν παρουσία και κάποιες ακραίες εθνικιστικές κινήσεις όπως οι «Ενωμένοι Μακεδόνες», που αντιδρούν στη στάση αποδοχής που τηρεί η ΝΔ έναντι της Συμφωνία των Πρεσπών.

Η συγκεκριμένη ομάδα έγινε γνωστή και για την πρόθεση της να διοργανώσει το ομοφοβικό και ρατσιστικό «straight parade», απέναντι στο «Thessaloniki Pride» που διοργανώνει η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Ερώτηση: με τους «straight parade» μακεδονομάχους θα πορευτούν άραγε και οι επώνυμοι της πολιτικής, που κάποτε έδιναν με προεκλογικό καμάρι το παρών στα διάφορα εθνικιστικά συλλαλητήρια ή το θέμα του μακεδονικού πλέον αφορά μόνο στον χαλβά;

Φ.Δ.