Συνεχίζεται η κατάληψη της πλατείας Σαπφούς στη Μυτιλήνη

Συνεχίζεται σήμερα, τρίτη μέρα, η κατάληψη της πλατείας Σαπφούς στην πόλη της Μυτιλήνη, από περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι διεκδικούν άμεση εξέταση του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει και απεγκλωβισμό τους από το νησί.

Καταγγέλλουν, επίσης, τον θάνατο Αφγανού μετανάστη που όμως διαψεύδεται από όλες τις πλευρές, ακόμα και από τη διοίκηση του νοσοκομείου που επίσημα ανακοίνωσε ότι ο συγκεκριμένος ασθενής, πάσχοντας από σοβαρό χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Οι διαμαρτυρόμενοι -οι οποίοι έχουν καταθέσει τα τρίπτυχά τους έντυπα υποβολής αιτήματος ασύλου στους επικεφαλής τους, και άρα δεν μπορούν να αποχωρήσουν από την πλατεία μόνοι τους- υποστηρίζουν ότι για τον “ θάνατο” του παραπάνω ευθύνεται ομάδα εθελοντών γιατρών από την Ολλανδία που λειτουργούσαν το βραδινό ιατρείο στον καταυλισμό, καθώς, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή στον συγκεκριμένο.

Οι εθελοντές μετά τις καταγγελίες, που μάλιστα έγιναν επώνυμα, κατά της οργάνωσής τους, και φοβούμενοι τα αποτελέσματα των καταγγελιών αποχώρησαν από τον καταυλισμό, κλείνοντας το ιατρείο και αφήνοντας έτσι μια μικρή πόλη 6.500 κατοίκων ακάλυπτη ιατρικά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σημειώνεται ότι, πριν από λίγες μέρες, το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, 9 Απριλίου, το ιατρείο είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά από ομάδα διαδηλωτών. Για τον βανδαλισμό αυτό δεν συνελήφθη ποτέ κανένας. Μετά το κλείσιμο του βραδινού ιατρείου, η ιατρική φροντίδα τόσων ανθρώπων επιβάρυνε τον Ελληνικό Στρατό που επιχειρεί μέσα στον καταυλισμό και φυσικά τις μονάδες παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας μέσα στην πόλη.

Με δηλώσεις του, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ζητά την άμεση εκκένωση της πλατείας από την Ελληνική Αστυνομία και την τήρηση του νόμου.

«Η πόλη και οι πολίτες δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης προς τους διοικούντες. Τέτοιες πρακτικές από πρόσφυγες, μετανάστες και οργανώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα με ό,τι ο νόμος επιτάσσει», σημείωσε ο κ. Γαληνός, ο οποίος μάλιστα ήρθε σε επαφή για το θέμα με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα.

Πηγή: ΑΠΕ