Συνεχίζει τη λειτουργία του το Γραφείο Εργασίας στο δήμο Θεσσαλονίκης

Χίλια άτομα, άνεργοι αλλά και εργαζόμενοι, πέρασαν τα τελευταία δύο χρόνια το “κατώφλι” του Γραφείου Εργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και έλαβαν δωρεάν συμβουλευτική πληροφόρηση από εξειδικευμένο προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφηκε σήμερα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, με στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας του Γραφείου Εργασίας στο ισόγειο του δημαρχιακού μεγάρου. Το μνημόνιο υπέγραψαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η αντιδήμαρχος Οικονομικών ‘Αννα Αγγελίδου και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, παρουσία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη και εκπροσώπων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ.

“Δεν είναι γραφείο ευρέσεως εργασίας, όμως είναι χρήσιμο διότι βοηθά τους ανέργους αλλά και τους εργαζόμενους σε θέματα συμβουλευτικού χαρακτήρα” είπε ο κ. Μπουτάρης, προσθέτοντας πως “δεν είναι μόνον το μεροκάματο, αλλά και η ψυχολογία των ανθρώπων αυτών. Ο άνεργος χάνει την αυτοπεποίθηση του και πρέπει να τον στηρίξουμε για να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας”.

Ο κ.Παναγόπουλος υποστήριξε πως μέσα σε δύο χρόνια συνολικά στις δύο Δομές της Θεσσαλονίκης, στο Κτήριο ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ στην οδό Αισώπου και στο Γραφείο Εργασίας του κεντρικού δήμου, εξυπηρετήθηκαν δια ζώσης 2.711 άτομα, εκ των οποίων οι 1.846  άνεργοι και οι 865 εργαζόμενοι.

Στο ίδιο διάστημα, το Δίκτυο εξυπηρέτησε με αποστολή πληροφοριακού υλικού περισσότερους από 3.800 αποδέκτες με εξ αποστάσεως πληροφόρηση.

Όπως είπε ο κ.Παναγόπουλος, η πλειονότητα των ερωτημάτων των εργαζομένων (ποσοστό 61,02%) αφορούν ασφαλιστικά ζητήματα και συνδέονται κυρίως με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τις δυνατότητες εξαγοράς πλασματικών χρόνων και επιδοματικά ζητήματα.

Ερωτήματα εργασιακών ζητημάτων έθεσε το 34,58% των εργαζομένων που προσήλθε στις δύο Δομές και αφορούν καταγγελίες και τροποποιήσεις συμβάσεων, μειώσεις στους μισθούς, αποζημιώσεις, άδειες και εργασία Σαββατοκύριακου.

Από την άλλη, σχεδόν το 1/3 των αιτημάτων των ανέργων αφορά την πληροφόρηση για προγράμματα επιδότησης, ενώ το 25% για συμβουλευτική απασχόλησης. Επίσης, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον να πληροφορηθούν για θέσεις εργασίας και προκηρύξεις.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ