Συνέντευξη – Δώρα Αυγέρη: Βιάζεται η ΝΔ να καταλάβει σαν λάφυρο το κράτος

 Η Δώρα Αυγέρη, βουλευτής Β Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η ΝΔ εξαπατά τον ελληνικό λαό σε όλα σχεδόν τα μείζονα ζητήματα. Οικειοποιείται χωρίς κανέναν δισταγμό τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία και μιλά για ανάκαμψη ενώ μόλις δύο μήνες πριν ψευδολογούσε για βαθιά κρίση. Ανάλογα και στο «Μακεδονικό», όπως σημειώνει, προεκλογικά «πότισε με διχαστικό δηλητήριο την ελληνική κοινωνία» και τώρα αλλάζει γραμμή και ρητορεία.

Για τα θέματα του ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνεί πως η προσπάθεια του κόμματος για μια προοδευτική αντιπολίτευση, πρέπει να συνοδευτεί με διάχυση των δυνάμεων της Αριστεράς σε όλους τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς χώρους ενώ για την Προοδευτική Συμμαχία, τονίζει πως η προσπάθεια διεύρυνσης και συνεργασίας των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, είναι ένα εξελικτικό βήμα που δεν εγκυμονεί τον κίνδυνο της “πασοκοποίησης”. Τέλος για την ΕΡΤ3, και με την ιδιότητα της δημοσιογράφου της δημόσιας τηλεόρασης, αφήνει να εννοηθεί πως ο κίνδυνος, για ένα νέο μαύρο, δεν έχει εκλείψει, καθώς υπάρχουν και τα «γραμμάτια οφειλής του κ. Μητσοτάκη απέναντι στον κ. Σαμαρά».

 Συνέντευξη στον Φίλιππο Δεργιαδέ

  •  Κυρία Αυγέρη, ο κ. Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, μίλησε για ανάκαμψη της οικονομίας και για έξοδο από τα μνημόνια και πως η χώρα μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές της. Το κόμμα σας κατηγορεί τη ΝΔ ότι οικειοποιείται το κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου, ο «αυτοδύναμος» κ. Μητσοτάκης δεν νομιμοποιείται, να θριαμβολογεί και να πανηγυρίζει;  

 Αυτό που νομιμοποιείται να κάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι να χαίρεται για την εκλογική του νίκη.  Δεν δικαιούται, όμως, να οικειοποιείται το επίτευγμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Αυτό συνιστά πολιτική ψευδολογία.  Επειδή, μάλιστα, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του έχει παρακολουθήσει μέρα με την μέρα, εβδομάδα με τη βδομάδα, τη σκληρή διαπραγμάτευση  και τις προσπάθειες απεμπλοκής από την Τρόικα και τους διαδόχους της, το ψέμα γίνεται τόσο φανερό, ώστε να στερείται ακόμη και την οποιαδήποτε αληθοφάνεια και σοβαρότητα. Εάν τα πράγματα έγιναν ξαφνικά τόσο ανθηρά, όσο διατείνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε ας μας εξηγήσει πως η Ελλάδα μέσα σε λιγότερο από δυο μήνες ανοίγει τους ορίζοντές της, ενώ βρισκόταν σε βαθιά κρίση, σύμφωνα με όσα υποστήριζε μέχρι την παραμονή των εκλογών.

  • Στις 7 Σεπτεμβρίου έκλεισαν 2 μήνες «κατεπείγουσας» διακυβέρνησης της ΝΔ και όπως είδαμε, με διαδικασίες fast track, πέρασαν μία σειρά από νομοσχέδια. Επίσης φρόντισε, χωρίς καμία συστολή, να «καταλάβει» το κράτος. Υπάρχουν στοιχεία ρεβανσισμού στην κυβερνητική πολιτική της ΝΔ και γιατί λέτε ότι «τρώει από τα έτοιμα»;

 Αφού η Ν.Δ. άσκησε σκληρή κριτική σε διαδικασίες επείγοντος στη Βουλή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες όμως και σπάνιες ήταν και συνδέονταν με  πραγματικές καταστάσεις κρίσης, η ίδια ως κυβέρνηση σπεύδει να τις καταστήσει κανόνα και καθημερινότητα στη Βουλή. Όμως αυτή τη στιγμή δεν μας απειλούν… θεσμοί και δαίμονες αν καθυστερήσουμε. Το μόνο επείγον είναι η βιασύνη της ΝΔ να καταλάβει σαν λάφυρο το κράτος και να το απορρυθμίσει, ώστε να το καταστήσει εργαλείο της. Στοιχεία ρεβανσισμού σε αυτή την τακτική ασφαλώς υπάρχουν, το πιο επικίνδυνο, όμως είναι ότι διαφαίνεται από τώρα η προσπάθεια να κτιστεί ένα νέο βαθύ κράτος που θα αντέχει στον χρόνο και θα υπονομεύει οποιαδήποτε προοδευτική – μη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Όλη αυτή η πρακτική μάλλον διαψεύδει γρήγορα τις προεκλογικές εξαγγελίες περί αξιοκρατίας και αναβιώνει το Κράτος της Δεξιάς.

  •  Υπάρχουν πολίτες, μεταξύ αυτών και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι το κόμμα σας δεν ασκεί “σκληρή” αντιπολίτευση. Κατά τη γνώμη σας, τι είδους αντιπολίτευση πρέπει ή μπορεί να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;  

Δεν πρόκειται για σκληρή ή μαλακή αντιπολίτευση, παρά μόνο υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση, τουλάχιστον για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως  το διατύπωσε και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας. Δεν θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε την τακτική του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος από τον δεύτερο μήνα ζητούσε εκλογές, όταν ήταν αντιπολίτευση.

Συμφωνώ, όμως, ότι η προσπάθεια για μια  προοδευτική αντιπολίτευση πρέπει να διαχυθεί σε όλους τους χώρους. Στον εργατικό και σε κάθε άλλον συνδικαλισμό, στα σωματεία, στα Πανεπιστήμια, στις οργανώσεις της νεολαίας και παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι καταπιεσμένοι, αδικημένοι, καθημερινοί άνθρωποι που αγωνίζονται για την πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή η προσπάθεια βέβαια χρειάζεται κάποιον χρόνο και οπωσδήποτε θα διευκολυνθεί με τη σχεδιαζόμενη διεύρυνση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Προεκλογικά η ΝΔ επένδυσε στο λεγόμενο «μακεδονικό» και στήριξε τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, μαζί με τη Χρυσή Αυγή και άλλα φασιστικά μορφώματα. Τώρα η ΝΔ δηλώνει πως «αν η Βόρεια Μακεδονία τηρήσει τη συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ». Γιατί άλλαξε θέση η ΝΔ;   

Η στάση της ΝΔ είχε και έχει δύο αρνητικές συνέπειες. Η πρώτη ήταν ότι τροφοδότησε όντως με τη ρητορεία και την πρακτική της τα φασιστικά μορφώματα και τη Χρυσή  Αυγή, που προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν το θέμα της Μακεδονίας. Πότισε με διχαστικό δηλητήριο την ελληνική κοινωνία. Είναι ευχάριστο ότι σήμερα αλλάζει γραμμή και ρητορεία, αλλά όσα προηγήθηκαν δεν αφήνουν χωρίς τραύμα την πολιτική ζωή. Η δεύτερη αρνητική συνέπεια φθάνει να έχει χαρακτηριστικά εκλογικής απάτης. Η ΝΔ στην προεκλογική περίοδο εξαπάτησε ένα μέρος ψηφοφόρων, ότι θα έχει μια διαφορετική στάση για το “Μακεδονικό” και υφάρπαξε τις ψήφους τους. Κι άλλη φορά στην ελληνική ιστορία είχαμε φαινόμενα αθέτησης κομματικών υποσχέσεων, ποτέ όμως η αθέτηση δεν είχε γίνει με τόσο κυνικό και ωμό τρόπο. Ευτυχώς, η λύση των Πρεσπών ήρθε για να επουλώσει τις πληγές της ευαίσθητης αυτής περιοχής και στη συνέχεια να αποτελέσει εφαλτήριο για ειρηνική συνανάπτυξη των Βαλκανίων.

  • Πως βλέπετε τη διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο βέβαια της διεύρυνσης και της Προοδευτικής Συμμαχίας; Πως σχολιάζετε όσα ακούγονται για πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα που κατεξοχήν εκφράζει τους πολλούς και επομένως η διεύρυνση ενός κόμματος, ώστε να περιλαμβάνει στους κόλπους του και να εκφράζει όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, αποτελεί εξελικτικό βήμα της.

Το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε για ολόκληρη την μεταπολιτευτική περίοδο πόλο έκφρασης της προσδοκίας της ελληνικής κοινωνίας για ένα δίκαιο και κοινωνικό κράτος. Τα όποια λάθη από τις κυβερνήσεις του δεν ακυρώνουν ούτε την προσδοκία, ούτε τα αιτήματα που το ανέδειξαν. Αυτά έχουν αυθεντική κοινωνική καταγωγή και δεν μπορεί να κωφεύει κανείς όταν εκφράζονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του επέδειξαν οξεία ακοή και κάθε προσπάθεια ακύρωσης της διεύρυνσης του κόμματος, όπως την εκφράζει η Προοδευτική Συμμαχία μόνο νερό στο μύλο των αντιπάλων κουβαλάει. Ο όρος “πασοκοποίηση” στην Ευρώπη χρησιμοποιείται για να εξηγήσει τη δραματική συρρίκνωση ενός κόμματος και αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το φαινόμενο αυτό προήλθε όταν το ΠΑΣΟΚ έπαψε να εκφράζει τις κοινωνικές δυνάμεις που το στήριζαν ανεπιφύλακτα.

  • Η Β περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, είναι μία δύσκολη περιφέρεια, μεγάλη και με πολλά ανοιχτά προβλήματα και θέματα. Σε ποια κατεύθυνση θα οργανώσετε τις παρεμβάσεις σας και που θα δώσετε βάρος;  

Η Β’ Θεσσαλονίκης είναι μια μεγάλη και δύσκολη περιφέρεια γιατί περικλείει περιοχές με πολύ διαφορετικές οικονομίες και ταχύτητες ανάπτυξης, αλλά και πολύ διαφορετικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και προβλήματα. Ταυτόχρονα όμως είναι μια περιοχή που συγκεντρώνει μεγάλο όγκο πρωτογενούς τομέα, αλλά και μεταποίησης, με ρόλο κομβικό για την ευρύτερη περιοχή και με σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία. Άρα, οι παρεμβάσεις μας όσο είμαστε στην αντιπολίτευση, πρέπει να στοχεύουν στην ανάδειξη των ιδιαίτερων ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή, αλλά και στο συντονισμό για ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, καμία περιοχή δεν μπορεί να δρα αποκομμένα, αλλά πρέπει να ακολουθούμε έναν συνολικό πολιτικό σχεδιασμό για τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και συνολικά στον κοινοβουλευτικό τομέα Μακεδονίας-Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ, δρώντας συλλογικά και ακολουθώντας το ρεαλιστικό και συνεκτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη Βόρεια Ελλάδα.

  • Είστε μάχιμη δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης και ζήσατε το μαύρο της ΕΡΤ από πρώτο χέρι. Η ΝΔ, που έβαλε το λουκέτο στην ΕΡΤ, προεκλογικά την είχε χαρακτηρίσει «χυδαίο κανάλι» και μιλούσε για «κατασκευαστές fake news», ενώ έχει εξαγγείλει τη συρρίκνωση της. Τι λέτε για όλα αυτά;     

 Δεν θα πάψω ποτέ να υπερασπίζομαι τη δημόσια τηλεόραση, λόγω των πολλαπλών και πολυδύναμων δυνατοτήτων επικοινωνίας που παρέχει στους τηλεθεατές. Μέσω της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά και του ραδιοφώνου, συστήθηκαν απόψεις για πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα μακριά από την πολυθρύλητη «τηλεθέαση» ή «ακροαματικότητα», άνοιξαν τα μάτια και τα αυτιά των θεατών και των ακροατών, κάτι που υπηρέτησα και προσωπικά μέσα από τις εκπομπές μου.

Όσο για τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσει στο συγκεκριμένο πεδίο, ας μην ξεχνάμε τα γραμμάτια οφειλής του κ. Μητσοτάκη απέναντι στον κ. Σαμαρά. Τον άνθρωπο, του οποίου το όνομα θα βρυκολακιάζει πάντα από την πλέον αντιδημοκρατική κίνηση της μεταπολίτευσης, «το μαύρο της ΕΡΤ».