Συνέντευξη – Ν. Παρασκευόπουλος: Η συνεχής παραπληροφόρηση και η διαστρέβλωση της αλήθειας είναι τα όπλα της ΝΔ

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ήταν και είναι γνωστός κυρίως ως νομικός, και ως καθηγητής Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ έχει αφήσει πολύτιμο επιστημονικό  έργο. Ως βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, και υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των κυβερνήσεων του Α. Τσίπρα, προσπάθησε να εκσυγχρονίσει το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της χώρας ενώ εισηγήθηκε και τον περίφημο νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών (νόμος Παρασκευόπουλου), που πράγματι λειτούργησε θετικά για τα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα. Εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στην Α εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, παρά το κλίμα που επικρατεί μετά τις ευρωεκλογές, μπορεί να κάνει την έκπληξη και να κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Για τη ΝΔ, σημειώνει πως δεν έχει πρόγραμμα και πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την πορεία της χώρας και γι αυτό έχει επενδύσει στην ανασφάλεια, στα fake news και στην  κίτρινη προπαγάνδα. Πιστεύει δε, πως το αίτημα για δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, είναι αυτό που θα καθορίσει τις εξελίξεις την επόμενη περίοδο ενώ επισημαίνει πως η δεξιά και ο κ. Μητσοτάκης κραδαίνουν το φόβο των επαναληπτικών εκλογών, διότι τρομάζουν με την απλή αναλογική…

Συνέντευξη στον Φίλιππο Δεργιαδέ

  • Κύριε Παρασκευόπουλε, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως η ΝΔ δεν έχει πρόγραμμα και κρύβεται. Ωστόσο κέρδισε τις ευρωεκλογές, που εσείς ως κόμμα και κυβέρνηση, δώσατε δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Τι λέτε;    

Εάν η ΝΔ είχε πρόγραμμα, είναι προφανές ότι θα αποδεχόταν τις επανειλημμένες προσκλήσεις μας και θα προσερχόταν ο πρόεδρός της στο debate.  Mάλιστα θα επιδίωκε μια τέτοια ευκαιρία για να επικοινωνήσει απευθείας το πρόγραμμά της ΝΔ στον ελληνικό λαό. Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης μετ’ επιτάσεως έλεγε ότι μόλις προκηρυχθούν εθνικές εκλογές θα προσέλθει σε debate, δυστυχώς ούτε αυτή την «δέσμευση» μπόρεσε να κρατήσει.

Το γεγονός, ότι η ΝΔ είχε το προβάδισμα στις ευρωεκλογές ήταν ένα μήνυμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι το εκλογικό σώμα αποδέχεται τις προτάσεις της ΝΔ. Όσο πλησιάζουμε προς την Κυριακή της 7ης Ιουλίου αποκαλύπτεται εκούσια ή ακούσια ποιοι είναι οι προγραμματικοί σχεδιασμοί του κ. Μητσοτάκη για την οικονομία, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πολιτική, τη δικαιοσύνη, την εργασία κα. Οι πολίτες θα προσέλθουν με διαφορετικά κριτήρια πλέον στις κάλπες και όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά και το αποτέλεσμα αναστρέψιμο.

  • Οι δημοσκοπήσεις και οι πολιτικές ενδείξεις δείχνουν ότι το πολιτικό κλίμα δεν είναι θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αν διαφωνείτε, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ο μέσος πολίτης θα ψηφίσει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ;

Όσο κοινότοπο κι αν ακούγεται εάν η εκάστοτε κυβέρνηση έβγαινε από τις δημοσκοπήσεις δεν θα χρειαζόταν η διενέργεια εκλογών. Από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα καταγράφεται σε αρκετές δημοσκοπήσεις άνοδος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ δημοσκόπηση PULSE 13.6.2019). Η αδιάκοπη και τεράστια  συλλογική προσπάθεια, που καταβάλλεται από τα στελέχη και τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ για να γνωρίσουν όλοι οι πολίτες, σε κάθε πόλη, χωριό, γειτονιά το έργο της τετραετίας αναγνωρίζεται από τον κόσμο και οι προοπτικές είναι θετικές.

Ο μέσος πολίτης ενεργεί με κριτήρια την καθημερινότητά του, τις προοπτικές των παιδιών του, την σταθερότητα στην εργασία του, την ανάγκη για περίθαλψη,  την προστασία και ενίσχυση των δικαιωμάτων του, και αυτά όλα θα αποτυπωθούν εκλογικά με ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ.

  • Αν αναλάβετε ξανά τη διακυβέρνηση, ποιο θα είναι το καινούργιο που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή πέρα από τη χρηστή διαχείριση της οικονομίας και την θωράκιση του κοινωνικού κράτους, ποιο είναι το πολιτικό όραμα που προτάσσετε;

Για ένα αριστερό κόμμα το πολιτικό του όραμά του δεν μπορεί παρά να συμπυκνώνεται στο αίτημα για δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Σ’ ένα διεθνές περιβάλλον, το οποίο καθορίζουν οι μηχανισμοί της αγοράς και όχι οι μόνο οι εγχώριες πολιτικές δυνάμεις, συνεχώς θα αυξάνεται ο αριθμός των ευέλικτων μορφών εργασίας αλλά και των ανέργων  ταυτόχρονα με την αύξηση του πλούτου. Η δίκαιη κοινωνική πολιτική, νομίζω θα είναι η πρόκληση για τα επόμενα χρόνια.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την οικονομική ανάπτυξη, που είναι αναμενόμενο ότι μετά τη δεκαετή κρίση έχει ξεκινήσει δειλά στη χώρα μας. Πώς η ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με την κοινωνική δικαιοσύνη; Σε αυτό το ερώτημα μόνο η αριστερά μπορεί και να απαντήσει και να πράξει επ’ ωφελεία του λαού. Ένα όραμα για όλη την κοινωνία.

  • Ο Κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ σε όλους κατά 30% και πως θα έρθουν νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με «μία έκρηξη επενδύσεων». Αυτά ακούγονται εντελώς προεκλογικά, αλλά γιατί πείθουν τον κόσμο, που θεωρητικά ξέρει ποιος χρεοκόπησε τη χώρα…;

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 ανήκει και στις δικές μας προεκλογικές εξαγγελίες, με στόχους όμως μετρήσιμους και προοπτικές εφικτές.  Η «έκρηξη» επενδύσεων του κ. Μητσοτάκη είναι ένα ακόμη προεκλογικό τέχνασμα, ώστε να προσελκύσει ορισμένες ψήφους. Πέραν, της αοριστίας των σχεδιασμών και των εξαγγελιών, οι προοπτικές του κ. Μητσοτάκη αποτυπώνεται μόνο σε αριθμούς, πραγματικούς ή μη. Εκλείπει κάθε άλλη προοπτική δίκαιη ανάπτυξη.

Για τις προοπτικές αυτές αρκεί  ένα απλό παράδειγμα: Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ινδίας αναμένεται να επιταχυνθεί κατά 7 με 8% μέχρι το 2020 και η χώρα θα βρίσκεται μετά την Κίνα και πριν τις ΗΠΑ. Αυτή η ιλιγγιώδης ανάπτυξη δεν φαίνεται όμως να έχει βοηθήσει ιδιαίτερα το λαό της Ινδίας, όπου το μεγαλύτερο τμήμα του ζει σε συνθήκες εξαιρετικής  φτώχειας. Τώρα γιατί ο κόσμος πείθεται από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της ΝΔ, ειλικρινά δεν μπορώ να δώσω μία πολιτική εξήγηση. Η συνεχής παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της αλήθειας σίγουρα είναι από τις κυριότερες αιτίες.

  • Ο περίφημος Νόμος Παρασκευόπουλου, έχει αναδειχθεί σε ένα από τα θέματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Πως απαντάτε στο επιχείρημα της δεξιάς πως με τον νόμο αυτό απελευθερώνονται εγκληματίες…

Αποσυμφορητικοί νόμοι υπήρχαν διαχρονικά. Δεν ήταν, δηλαδή, δική μου πρωτοτυπία η πρόωρη απόλυση για λόγους υγείας ή η πρόβλεψη αποσυμφορητικών διατάξεων. Η ΝΔ σκόπιμα το αποσιώπησε επενδύοντας στη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και πανικού στην κοινωνία. Η συνταγή ήταν εύκολη. Ασύστολα ψεύδη και παραπληροφόρηση για την τρομοκράτηση των πολιτών. Δύο πρόσφατα παραδείγματα από πολιτικούς της ΝΔ. Πολιτικό στέλεχος με θητεία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωνε ότι αποφυλακίστηκαν 30.000 άτομα, ενώ ο πανελλήνιος πληθυσμός των φυλακών είναι 10.000 με 12.000 ή σε άλλη περίπτωση υποψήφια βουλευτής αποφαινόταν ότι οι ληστείες έφθασαν τις 273.000 το 2017, ενώ με βάση τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας ο ακριβής αριθμός είναι 4.271. Πρόκειται για τερατολογίες.

Όσοι αποφυλακίζονται, κάνοντας χρήση των συγκεκριμένων διατάξεων, θα έβγαιναν σε διαφορετική περίπτωση λίγους μήνες αργότερα. Βέβαια, η ΝΔ καλλιεργεί όχι μόνο τον ακραίο εκφοβιστικό λόγο για την κοινωνία αλλά και μια στιγματιστική πολιτική για όσους παρανόμησαν σε κάποια περίοδο. Ζητήματα δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.α., άλλωστε δεν υπάρχουν καν στις προγραμματικές δεσμεύσεις της ΝΔ.  Η ένδεια της είναι προφανής, γι αυτό απομένει να επενδύει στην ανασφάλεια με fake news και κίτρινη προπαγάνδα.

  • Ποια είναι η άποψη σας για την Προοδευτική Συμμαχία; Πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα νέο συνεργατικό σχήμα ώστε να εκφράσει ενιαία τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο;  

Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη αλλά και αλλού συγκρούονται δύο κόσμοι και δύο αντιλήψεις. Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη, η οποία προωθείται από τις παγκόσμιες ελίτ μέσω των ΜΜΕ, και είναι γνωστή για τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί, όπως την πλήρη απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων, την πολιτική λιτότητας, τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους, τις ιδιωτικοποιήσεις των πάντων κ.α.

Από την άλλη βρίσκονται οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, που προσπαθούν να σταματήσουν αυτή την νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα αλλά και τον εκφασισμό και τον ρατσισμό, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε αυτές τις συνθήκες. Αυτή τη μάχη δεν μπορεί να τη δώσει κανείς μόνος τους, κρυπτόμενος πίσω από την ιδεολογική του καθαρότητα αλλά χρειάζεται να υπάρξουν ευρύτερες συμμαχίες.  Αυτό είναι το στοίχημα για την επόμενη μέρα, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των υπόλοιπων προοδευτικών δυνάμεων.

  • Ο Κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει για εκλογές τον Αύγουστο, αν δεν πάρει αυτοδυναμία, ενώ κάποιοι δοκιμάζουν, ως ενδεχόμενο, το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού στη χώρα μας. Πως τα σχολιάζετε αυτά;

Ο κ. Μητσοτάκης κραδαίνει το φόβο των επαναληπτικών εκλογών του Αυγούστου στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.  Ο ίδιος όμως φοβάται περισσότερο από τον λαό το ενδεχόμενο αυτό. Και τούτο γιατί μία εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε επικράτηση του προοδευτικού χώρου έναντι της συντηρητικής παράταξης.  Σε μια τέτοια περίπτωση οι ιδεολογικές συγγένειες μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών σχηματισμών θα καθορίσουν και ποιός θα συμμαχήσει με ποιόν. Και υπό αυτή την οπτική ένας μεγάλος συνασπισμός προοδευτικών δυνάμεων με κεντρικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μία ισχυρή πολιτική πρόκληση και σίγουρα εφικτή.