Συνέντευξη Παν. Αβραμόπουλου: Ήττα για την πόλη η «επαναφορά» της δεξιάς στη διοίκηση του δήμου

Ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και νυν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, εκ των τριών βασικών ιδρυτικών στελεχών της παράταξης «Πρωτοβουλία», που σήμερα διοικεί το δήμο Θεσσαλονίκης, ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, θεωρεί ότι ακόμα υπάρχει χρόνος και κοινό έδαφος, ώστε οι λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις να προχωρήσουν μαζί στη μάχη για τη δημαρχία του δεύτερου μεγαλύτερου ο δήμου της χώρας. Εκτιμά πως οι συντηρητικές δυνάμεις έχουν το προβάδισμα προβάλλοντας το επιχείρημα της ισχυρής διοίκησης ενώ οι κεντρώες δυνάμεις και η αριστερά αδυνατούν να βρουν κοινό βηματισμό καθώς δεν υπάρχει ένα σαφές πολιτικό πρόταγμα. Χρεώνει μάλιστα τον κατακερματισμό των δυνάμεων  του δημοκρατικού χώρου, στον απερχόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη…

Συνέντευξη στον Φίλιππο Δεργιαδέ

  •  Κύριε Αβραμόπουλε διατυπώνετε την θέση ότι υπάρχει ανάγκη ή επιβάλλεται η συνεννόηση των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να μην επιστρέψει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης στα χέρια της συντηρητικής παράταξης. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ο «Αννίβας της δεξιάς είναι ante portas»;

Κατ’ αρχάς δεν δαιμονοποιώ συλλήβδην τις συντηρητικές δυνάμεις και θέλω να είμαι απολύτως σαφής σε αυτό. Θα θυμάστε, άλλωστε, ότι και με τη στήριξη ανθρώπων που προέρχονταν από την κεντροδεξιά και συμπαρατάχθηκαν με την πολυσυλλεκτική «Πρωτοβουλία», κατορθώσαμε το 2010 κάτι που έμοιαζε ανέφικτο –την ανατροπή της επί 25 και πλέον χρόνια δεξιάς διοίκησης στο Δήμο η οποία είχε αποκτήσει καθεστωτικά χαρακτηριστικά.

Σήμερα και μετά από δύο θητείες της διοίκησης Μπουτάρη, η συνοχή του μεγάλου φάσματος των προοδευτικών δυνάμεων που συνέθεσαν τότε το εγχείρημα της «Πρωτοβουλίας» έχει πλέον καταρρεύσει και η ευθύνη του ίδιου του Γιάννη Μπουτάρη για αυτό είναι μεγάλη. Αναπτύχθηκαν ισχυρές φυγόκεντρες δυνάμεις που οδήγησαν στον κατακερματισμό της ενότητας και ο χώρος αυτός οδεύει προς τις εκλογές ως άθροισμα ασαφών πολιτικών ή προσωπικών προθέσεων, χωρίς συνοχή, έμπνευση και δυναμική, και, ως εκ τούτου, χωρίς προοπτικές επιτυχίας -ως επιτυχία εννοώ την είσοδο στο δεύτερο γύρο των εκλογών με την προοπτική της νίκης.

Η δεξιά, αν και διασπασμένη, περνάει επιτυχώς, από ό,τι φαίνεται, το μήνυμα της ανάγκης η πόλη να αποκτήσει ισχυρή και σταθερή διοίκηση και κερδίζει έδαφος.

Δεν δαιμονοποιώ, λοιπόν, συλλήβδην τις συντηρητικές δυνάμεις, αλλά θα θεωρήσω «ήττα» τη διαφαινόμενη …«ολική επαναφορά» ενός συστήματος εξουσίας του παρελθόντος. Θα είναι μία υποχώρηση της πόλης.

  • Πολιτικά και προγραμματικά είναι αυτό εφικτό; Δηλαδή υπάρχουν σημεία επαφής και συνεννόησης αυτών των δυνάμεων; Θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία; Μόνος ή μαζί με άλλους;

Προσωπικά εννοώ την πολιτική, άρα και τη διεκδίκηση δημοσίων αξιωμάτων, ως μία υπόθεση πεποιθήσεων, δεσμεύσεων, αρχών και αξιών. Επομένως, πιστεύω ότι είναι πολιτικά εφικτό, εφ´ όσον διατυπωθεί ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο στο οποίο θα προσέλθουν για να συμφωνήσουν -έστω και στο παρά πέντε- όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι.

Πρακτικά θα μπορούσε να γίνει εφικτό μόνον εφ’ όσον επιδειχθεί συναινετική διάθεση όλων των μερών που θα συγκροτήσουν το εγχείρημα για την υπόδειξη επικεφαλής κοινής αποδοχής.

Σας θυμίζω ότι είχα εγκαίρως προτείνει την πραγματοποίηση ανοιχτής καθολικής ψηφοφορίας για την εκλογή του προσώπου που θα μπορούσε να ηγηθεί σε ένα ενωτικό αυτοδιοικητικό σχήμα. Υπερίσχυσαν οι φιλοδοξίες. Τώρα πλέον η πρωτοβουλία για τη συνεννόηση και τη σύγκληση ανήκει στους υποψήφιους δημάρχους.

  •  Θα μπορούσε να κληθεί να επιστρέψει ο Γιάννης Μπουτάρης;

Ο κύκλος του Γιάννη Μπουτάρη έχει κλείσει.

  • Αν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, εσείς προσωπικά τι θα κάνετε; Θα ενταχθείτε σε κάποιο συνδυασμό;

Όχι. Όσο ο χώρος παραμένει κατακερματισμένος και αποδυναμωμένος, δεν επιθυμώ να συμμετέχω στις εκλογές.

  • Το επόμενο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, λόγω απλής αναλογικής, θα είναι πολυτασικό και πολυσυλλεκτικό. Μία δημοτική Βαβέλ, λένε κάποιοι. Επειδή έχετε την σχετική πείρα πώς θα μπορούσε κάποιος να διαχειριστεί ένα τέτοιο δημοτικό συμβούλιο;   

Φοβάμαι ότι υπάρχει ο κίνδυνος  να μεταβληθεί ο Δήμος σε ένα πεδίο συναλλαγής. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η αυτοσυνειδησία, το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πόλη και τα προβλήματά της και θα γίνει σεβαστή η ανάγκη να διοικηθεί ο Δήμος με σοβαρότητα. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις του μέλλοντός της.

Με ρωτάτε πώς θα μπορούσε κάποιος να διαχειριστεί αυτήν την πρόκληση. Με υπομονή και συναινετική διάθεση -μέχρι να κατακτηθεί η κουλτούρα των συνεργασιών.

  • Αν τελικά αποτύχει η συνεννόηση και πάμε στις δημοτικές εκλογές με 20 περίπου συνδυασμούς, ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας, πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό;

Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου να προέρχονται, όπως έχω ήδη πει, από τη δεξιά. Σε αυτήν την περίπτωση, πιστεύω πως θα επικρατήσει αυτός που θα επιδείξει ήπιο και συναινετικό προφίλ και διάθεση συνεννόησης.