Συνεργασία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με το δήμο Δράμας

Η ωφέλεια τόσο του κοινωνικού συνόλου όσο και της επιστήμης είναι η επιδίωξη της ουσιαστικής και δημιουργικής σχέσης που εγκαινιάστηκε χθες, Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016, μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του δήμου Δράμας.

Όπως επισημάνθηκε κατά την τελετή της υπογραφής συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη, και του δημάρχου Δράμας, Χριστόδουλου Μαμσάκου, η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχους αφενός τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών του δήμου Δράμας και αφετέρου την πολύπλευρη ανάπτυξη της περιοχής μέσα από δράσεις που θα στηρίζονται σε επιστημονικές κατευθύνσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η συνεργασία προβλέπει

·         την εκπόνηση ερευνητικών σχεδίων και την εφαρμογή συνεργατικών ενεργειών και προγραμμάτων με τη συμμετοχή και των δύο μερών

·         τη συμμετοχική αξιολόγηση των επί μέρους δράσεων και εφαρμογών

·         τη διάχυση της νέας γνώσης και εμπειρίας στην επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία και τέλος

·         την από κοινού αναζήτηση και διαφανή αξιοποίηση των απαραίτητων ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Το κοινό πλαίσιο δράσης περιλαμβάνει την προώθηση καινοτόμων εκπαιδευτικών τεχνολογιών και της διά βίου μάθησης στο δήμο Δράμας, την προώθηση της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη της ανάπτυξης θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) στη Δράμα στα πλαίσια της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, την εκπόνηση σχεδίου δράσης για την προώθηση του συνεδριακού τουρισμού, καθώς και τη διοργάνωση θερινών σχολείων, ημερίδων, συνεδρίων, ενημερωτικών εκδηλώσεων και μουσικών παραστάσεων στη Δράμα.

Ο δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής που ο δήμος Δράμας εντάσσεται επίσημα στους στενούς συνεργάτες ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος με παγκόσμια φήμη για το επιστημονικό του έργο και την προσφορά του στην παιδεία, την κοινωνία και τον πολιτισμό. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η παρούσα δημοτική αρχή με δυναμικές προσπάθειες θέτει τις βάσεις, ώστε η επί σειρά ετών παραμελημένη Δράμα να εισχωρήσει δυναμικά στο κομμάτι της έρευνας και της συνεργασίας με φορείς καταξιωμένους  ανά την υφήλιο». Τέλος, σημείωσε ότι τέτοιου είδους συνεργασίες απεγκλωβίζουν την ανάπτυξη της περιοχής και δίνουν την ώθηση για την πρόοδο της τοπικής οικονομίας, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής και του πολιτισμού.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, τόνισε τα εξής: «Η εξωστρέφεια και η αποτελεσματική συμμετοχή σε δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την ποιοτική άνοδο και τον πολιτισμό στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε όλες τις περιφέρειες της Μακεδονίας, αποτελούν κατευθυντήριο άξονα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό, η χαρά μου είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί με αυτή τη συμφωνία, η πολιτική αυτή επεκτείνεται και στη Δράμα που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, όπως προγραμματίζουμε να εφαρμοστεί με τη μορφή συμπράξεων και συνεργασιών και σε άλλες περιοχές και άλλους δήμους της Μακεδονίας. Η ακτινοβολία αλλά και το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου στον τομέα αυτόν ξεπερνούν βέβαια τα όρια της Μακεδονίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εντός των ημερών ανάλογη συνεργασία θα ξεκινήσει με το Επιμελητήριο Λάρισας».

 

 

Δραμινή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στους Ολυμπιακούς του Ρίο

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Δράμα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, συνάντησε χθες το απόγευμα στο δημαρχείο Δράμας τη Δραμινή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρωταθλήτρια στη Σκοποβολή, Άννα Κορακάκη, για να τη συγχαρεί για τις μέχρι σήμερα μεγάλες επιτυχίες της και να της ευχηθεί καλή επιτυχία κατά τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας.

Ο κ. Ζαπράνης, μαζί με τις ευχές από όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, δώρισε στην Άννα Κορακάκη μια αθλητική φόρμα με το έμβλημα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και ένα βιβλίο, προσφορά των Εκδόσεων του Ιδρύματος.

Η 20χρονη αθλήτρια της Σκοποβολής, η οποία φοιτά στο δεύτερο έτος του Τμήματος  Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, βρίσκεται στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης γυναικών ενώ είναι νούμερο ένα στην κατηγορία νεανίδων!