Συνταξιούχοι Θεσσαλονίκης: «Θα μας εξοντώσουν»

Τουλάχιστον μια συγνώμη θα περίμεναν από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα συνταξιούχοι από τη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενοι στα χθεσινά γεγονότα, κατά τα οποία συνομήλικοι τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με χημικά σε συγκέντρωση τους στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, εμφανίζονται, όπως δηλώνουν, εξοργισμένοι με τις συνεχιζόμενες μειώσεις των συντάξεων, οι οποίες τους οδηγούν σε οικονομική εξαθλίωση, αλλά και την τραγική κατάσταση στον τομέα της υγείας-περίθαλψης, που τους αναγκάζει δυστυχώς –όσοι έχουν τη δυνατότητα- να απευθύνονται σε ιδιωτικές δομές, εάν θέλουν να επιβιώσουν. Σε όλα αυτά προστίθεται και το άγχος για την πληρωμή των χαρατσιών, της ΔΕΗ, της θέρμανσης αλλά και των φαρμάκων.

Για αυτό και το Μεικτό Ενωτικό Ταξικό Συνταξιουχικό Κίνημα «Η Συσπείρωση», που εκπροσωπεί συνταξιούχους όλων των ταμείων και πάνω από 650 του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και ώρα 11.00 έξω από το υπουργείο Μακεδονίας –Θράκης.

«Δεν αντέχουμε άλλο, ούτε την κοροϊδία, ούτε σε οικονομικό επίπεδο. Μας πήραν 6% για την υγεία από τις επικουρικές και 2% από τις κύριες συντάξεις αλλά η υγεία χειροτερεύει. Πρέπει να φανεί η οργή μας. Είναι θέμα αξιοπρέπειας για εμάς να διαμαρτυρηθούμε γιατί διαφορετικά θα μας εξοντώσουν», τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της «Συσπείρωσης», Δημήτρης Παρτάλης. Θυμήθηκε, μάλιστα, ένα παλιό σύνθημα που παραμένει επίκαιρο: «40 χρόνια η ίδια ιστορία, το κράτος και οι τράπεζες μας κλέβουν τα ταμεία». «Φάγανε τα αποθεματικά όλων των ταμείων και την πληρώνουμε εμείς. Λεφτά υπάρχουν, εάν μειώσεις τουλάχιστον στο μισό τη μαύρη εργασία, τουλάχιστον στο μισό τη φοροδιαφυγή και το ίδιο το λαθρεμπόριο», σημείωσε ο κ. Παρτάλης, προσθέτοντας πως το σωματείο, εκτός από αγωνιστικά, θα κινηθεί και δικαστικά για τη μείωση των συντάξεων.

Από την πλευρά του, ο οργανωτικός γραμματέας του Κινήματος, Κώστας Στάγκος σημείωσε ότι «με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε νέες περικοπές με τον κόφτη, αφού κάθε Μάρτη, εάν δεν είναι εντάξει τα οικονομικά στοιχεία ο υπουργός οικονομικών θα περνά σε οριζόντιες περικοπές της τάξης του 10%». Το ζήτημα, για τον κ. Στάγκο, είναι πολιτικό, αφού την εφαρμογή αυτής της πολιτικής επιτάσσει η ΕΕ και μόνο η έξοδος από αυτήν θα δώσει διέξοδο στις ανάγκες των πολιτών. «Η άμυνα μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κίνημα συνταξιοδοτικό, να μείνουν τουλάχιστον οι συντάξεις στο σημερινό επίπεδο για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, αυτά που μας έκλεψαν», ανέφερε.