Συντεταγμένο μέτωπο δυνάμεων στην… Ε.ΣΥ.Μ-Θ: ψηφίστηκε το νέο καταστατικό

Με τη σύμπνοια και συνεργασία των παρατάξεων της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας στο δ.σ. της Ένωσης Συντακτών, αλλά με οριακή την «ειδική» πλειοψηφία, πέρασε τελικά σήμερα από την καταστατική συνέλευση της ΕΣΗΕΜΘ, το νέο καταστατικό του σωματείου των δημοσιογράφων της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο πλέον μετονομάζεται από «Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης», σε «Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης».

Στη γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο κινηματοθέατρο Αλέξανδρος, με μοναδικό θέμα την τροποποίηση του υπάρχοντος Καταστατικού, έλαβαν μέρος 200 από τα 297 οικονομικά τακτοποιημένα μέλη. Να σημειωθεί ότι η ΕΣΥΜΘ έχει περίπου 900 τακτικά μέλη. Η συμμετοχή δηλαδή μόλις άγγιξε το 22%!

Από τα 200 μέλη που δήλωσαν συμμετοχή στη Γ.Σ., ψήφισαν 189 μέλη και στην κάλπη βρέθηκαν 189 έγκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της τροποποίησης του Καταστατικού ψήφισαν 158. Κατά του νέου καταστατικού ψήφισαν 26. Επίσης 5 επέλεξαν το λευκό και 11 απείχαν. Για να περάσει η έγκριση της τροποποίησης του Καταστατικού έπρεπε να ψηφίσουν υπέρ αυτής τα 3/4 των μελών που ήταν παρόντα στη Συνέλευση.

Δηλαδή υπέρ του νέου καταστατικού ψήφισαν οριακά 158 άτομα ενώ 42 κινήθηκαν αρνητικά. Είναι σαφές πως αν δεν υπήρχε η συνεργασία των δύο παρατάξεων που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο, το νέο καταστατικό δεν θα περνούσε.

Οι διαφωνίες που διατυπώθηκαν αφορούσαν κυρίως τον τρόπο τροποποίησης του καταστατικού καθώς τα μέλη κλήθηκαν να ψηφίσουν την τροποποίηση, όχι κατά άρθρο, αλλά «πακέτο» το σύνολο των διατάξεων του τροποποιημένου Καταστατικού. Επίσης τέθηκε το θέμα της συμμετοχής των συνταξιούχων στο σωματείο, οι οποίοι παραμένουν τακτικά μέλη της ΕΣΥΜΘ και συμμετέχουν κανονικά στις εκλογικές διαδικασίες, διαμορφώνοντας με τη παρουσία τους, τους συσχετισμούς και τη στρατηγική της Ένωσης. Άλλωστε ο νυν πρόεδρος της ΕΣΥΜΘ είναι συνταξιούχος.

Τέθηκε και το θέμα της αύξησης κατά ένα έτος θητείας των οργάνων, που γίνεται τριετής, όπως και το θέμα της ετήσιας επιβεβαίωσης της δημοσιογραφικής ιδιότητας. Πολλοί από τους διαφωνούντες δήλωσαν ότι θα υπερψήφιζαν πολλές από τις τροποποιήσεις αν υπήρχε η δυνατότητα της ψηφοφορίας κατ’ άρθρο, ενώ κάποιοι έκαναν λόγο για εκβιαστική τακτική και αποκλεισμό από την καταστατική συνέλευση προτάσεων που είχαν καταθέσει κατά την περίοδο της διαβούλευσης.

ΕΣΥΜΘ: Αποφασιστικό βήμα

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΣΥΜΘ, «νέο Καταστατικό έχει από σήμερα η ΕΣΗΕΜ-Θ. Η σχετική σημερινή απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης εγγράφεται ως ιστορική στιγμή στη διαδρομή της Ένωσης προς τα 100 χρόνια δράσης της και γίνεται η αφετηρία για την ανανέωση και την ενίσχυσή της. Η ΕΣΗΕΜ-Θ, αξιοποιώντας τις προβλέψεις του νέου Καταστατικού της, ανοίγει τις πόρτες της σε όλους ανεξαιρέτως τους δημοσιογράφους, σε όποιο Μέσο κι αν εργάζονται και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Το αποφασιστικό αυτό βήμα ανοίγει τον δρόμο για μια Ένωση όσο γίνεται περισσότερο αντιπροσωπευτική και προσαρμοσμένη στις ανάγκες της νέας εποχής».

Τι φέρνει το καινούργιο Καταστατικό

  1. Η επωνυμία του σωματείου γίνεται Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης. Το ακρωνύμιο ΕΣΗΕΜ-Θ, ωστόσο, για ιστορικούς λόγους διατηρείται.
  2. Κάθε δημοσιογράφος που απασχολείται σε οποιοδήποτε Μέσο Ενημέρωσης, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (μισθολόγιο, τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, με μερική ή πλήρη απασχόληση) έχει τη δυνατότητα να γίνει μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Αρκεί να τεκμηριώσει ότι το μισό του εισοδήματός του από εργασία προέρχεται από τη δημοσιογραφία. Η ηλικία και οι όροι ασφάλισης δεν αποτελούν πια κριτήριο εγγραφής.
  3. Οι εγγραφές των μελών γίνονται σε οποιαδήποτε στιγμή μέσα στον χρόνο. Η ταυτότητα των τακτικών μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ έχει ετήσια διάρκεια και ανανεώνεται κάθε χρόνο για τα εργαζόμενα, άνεργα και συνταξιοδοτημένα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ.
  4. Οι θητείες όλων των οργάνων της Ένωσης γίνονται τριετείς.
  5. Τα μέλη μπορούν να εκλέγονται στο Διοικητικό Συμβούλιο το πολύ για τρεις συνεχόμενες θητείες.
  6. Προβλέπεται δυνατότητα επιστολικής και ηλεκτρονικής ψήφου.

Φ.Δ.