Συνθήκες γαλέρας στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι (βίντεο)

Μέρα πανελλαδικής δράσης στον τομέα του επισιτισμού η σημερινή, με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών-Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής να πραγματοποιεί συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη, τη διαμαρτυρία την πραγματοποίησαν στην πλατεία Κατούνη, στα Λαδάδικα.

«Σήμερα, ο κλάδος του επισιτισμού-τουρισμού δεν γνωρίζει κρίση. Κάθε χρονιά που περνά είναι χρονιά κερδών για αυτόν τον κλάδο, με 27 εκατομμύρια τουρίστες και με δισεκατομμύρια έσοδα για τους ξενοδόχους. Παρόλα αυτά οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες», δήλωσε ο Μανουσαρίδης Γιάννης, μέλος του δ.σ. του συνδικάτου, και συνέχισε: «Ειδικά σε μέρη όπου δραστηριοποιούνται εποχικές επιχειρήσεις επικρατούν συνθήκες γαλέρας, πλήρης εντατικοποίηση των εργαζομένων –δεν λείπουν και οι περιπτώσεις λιποθυμίας από την ένταση της δουλειάς– και μισθοί πείνας».

Όσον αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν οι εργαζόμενοι, αυτό περιλαμβάνει «συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν είναι μέλη ή όχι των αντίστοιχων συνδικαλιστικών τους φορέων, στο ύψος των σημερινών αναγκών τους». Επίσης οι εργαζόμενοι διεκδικούν, «ανάκτηση των απωλειών όλων των προηγούμενων χρόνων της κρίσης, το δε εποχικό επίδομα να ανέρχεται στο ύψος των 700 ευρώ, με την καταγραφή τους, και μόνον, στα δελτία μητρώου του ΟΑΕΔ».

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν «στόχος πάλης όλων των εργαζομένων. Οι ίδιοι πρέπει να τα διεκδικήσουν, μέσα από τα σωματεία τους και γυρίζοντας την πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, για να μπορέσουν να βελτιώσουν και το βιωτικό τους επίπεδο, αλλά, κυρίως, για να ζήσουν αξιοπρεπώς και αυτοί και οι οικογένειές τους».

Στο βίντεο που ακολουθεί, οι δηλώσεις του κ. Μανουσαρίδη.