ΣΥΡΙΖΑ: ανοίγει η συζήτηση για την προοδευτική συμμαχία

Πληθαίνουν οι φωνές, οι διαθέσεις και οι προθέσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο κυβερνών κόμμα ακόμα δεν έχουν ξεκάθαρες απόψεις για τον μεγάλο δημοκρατικό σχηματισμό, που θα πρέπει, να εκφράσει το «όλον» του προοδευτικού χώρου.

Οι περισσότεροι που προέρχονται από την κεντροαριστερά, στα πρότυπα των ανοιχτών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, θεωρούν ότι πρέπει να συγκροτηθεί μία πολιτική συμμαχία με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα και κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση ενός πολιτικού προγράμματος, που θα ενοποιεί και θα συνθέτει πολιτικές θέσεις και προτάσεις για τα μείζονα ζητήματα, η οποία στις επόμενες εκλογές θα διεκδικήσει να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Προτείνουν δηλαδή ένα πολιτικό συνασπισμό των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων που όμως δεν θα εδράζεται και δεν θα σχηματοποιείται στα πλαίσια μίας οργανωτικής δομής ενός ενιαίου κόμματος.

Αυτή η προοπτική ή η πρόταση όμως, δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις. Μπορεί η στρατηγική του κόμματος, όπως άλλωστε αναλύθηκε και από τον πρωθυπουργό την περασμένη Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, να μην αποκλείει τον στόχο της μεγάλης συμμαχίας της αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, που θα αναλάβει την προοδευτική διακυβέρνηση, όμως το οργανωτικό ζήτημα δεν είναι ξεκάθαρο.

Υπάρχουν πολλοί από το κόμμα και δη από τα υψηλά κλιμάκια του κομματικού μηχανισμού που υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αποδεχθεί ξανά να επιστρέψει στην εποχή των συνιστωσών και του χαλαρού συνασπισμού που επέτρεπε την λειτουργία κομμάτων μέσα στο κόμμα. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν στελέχη, κυρίως κυβερνητικά, που θεωρούν ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα μέτωπο συνεργασίας, κυρίως εκλογικό, με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα λειτουργεί δημοκρατικά  ανοιχτά και οριζόντια αλλά και διαδραστικά με την κοινωνία επιδιώκοντας συνεχώς την εξωστρέφεια και την επικοινωνία.

Είναι σαφές ότι αυτή η συζήτηση, για την μορφή και λειτουργία αυτού του προοδευτικού μετώπου, αναμένεται να κορυφωθεί μετά τις κρίσιμες ψηφοφορίες των ημερών. Ο πρωθυπουργός ακούει όλες τις προτάσεις και σκέψεις και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν απορρίπτει την πρόταση για ένα ανοιχτό οριζόντιο σχηματισμό που θα λειτουργεί ως μέτωπο ευρύτερων δυνάμεων.