ΣΥΡΙΖΑ: Μείνανε όρθιοι, …ζωντανά στο Κορδελιό

Δεν ήταν αποτυχημένη η πρώτη ζωντανή ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, που έγινε χθες το βράδυ στο ανοιχτό Θεατράκι στον πεζόδρομο του Κορδελιού, με τήρηση βέβαια των κανόνων υγειονομικής προστασίας. Την ανοιχτή εκδήλωση διοργάνωσε η Ο.Μ. Κορδελιού-Εύοσμου του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα το πρόγραμμα, «Μένουμε όρθιοι», και κεντρικούς ομιλητές, τον βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χάρη Τσιόκα.

Η εκδήλωση ήταν ένα τολμηρό εγχείρημα: έγινε υπό τον φόβο του κορονοϊού που λειτουργεί διαλυτικά για τέτοιου είδους ανοιχτές δράσεις και για αυτό ίσως δεν είχε την προσδοκώμενη μαζικότητα ενώ εξέπεμψε και πολιτικά μηνύματα, ιδίως από τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν από το κοινό.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Νίκος Λεμπετλής, μίλησε για την πολιτική συγκυρία και την «πρωτοπόρα» απόφαση της ΟΜ Κορδελιού, να επιχειρήσει τον ζωντανό διάλογο με την τοπική κοινωνία, μέσα από μία ανοιχτή εκδήλωση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, αναφέρθηκε στις μάχες που δόθηκαν και στις μάχες που έρχονται και τόνισε πως το κόμμα του θα συνεχίσει να πορεύεται με βασική στρατηγική την υπεράσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. «Πάμε μπροστά μαζί όλες οι προοδευτικές δυνάμεις με πρόεδρο τον Α. Τσίπρα», τόνισε και επιτέθηκε στη ΝΔ προτάσσοντας το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ. «Κανείς μας κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι βάλαμε το δάκτυλο στο μέλι, είμαστε εδώ με το λαό για το λαό» είπε και αναφέρθηκε στην ανάγκη να στηριχθεί έμπρακτα η τοπική οικονομία και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα των Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης.

“Είναι η προσπάθεια της κοινωνικής και πολιτικής διεύρυνσης…”

Από την πλευρά του, ο Χάρης Τσιόκας, μιλώντας για το πρόγραμμα, «Μένουμε Όρθιοι», είπε πως είναι η εφικτή, και κοστολογημένη σε όλα, απάντηση που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, «για το πλήγμα από την ύφεση που δημιούργησαν οι πολιτικές της ΝΔ αλλά και από την υγειονομική κρίση». «Δύο δρόμοι υπάρχουν, ο ένας είναι με τον αυτόματο πιλότο της αγοράς, που προωθεί η ΝΔ με χαριστικά μέτρα στους μεγάλους και ισχυρούς, και ο άλλος δρόμος είναι αυτός που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας», τόνισε και αναφέρθηκε διεξοδικά στο εγχείρημα της συνεργασίας όλων των δυνάμεων του προοδευτικού – δημοκρατικού τόξου.

«Είναι η προσπάθεια της κοινωνικής και πολιτικής διεύρυνσης με ενότητα πολιτική και προγραμματική, δεν είναι μια συμμαχία αξιωματούχων για να πάρουν ρόλους. Είναι μια διάθεση όλων των ρευμάτων της πληθυντικής αριστεράς να συμβάλουν για την επόμενη μέρα, ώστε να έχει η Ελλάδα προοδευτικό δρόμο», υπογράμμισε το μέλος του Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και σημείωσε πως το κάλεσμα για συνεργασία απευθύνεται όχι μόνο στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και στο ΜέΡΑ25, τις δυνάμεις της οικολογίας και στο ΚΚΕ.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο συντονιστής της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Δουίτσης, αναφέρθηκε στο πλαίσιο δράσης της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο πρώην υπουργός και βουλευτής, Δημήτρης Μάρδας, μίλησε κυρίως για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Τα μηνύματα ωστόσο ήρθαν από τη βάση και το κοινό, με τον γιατρό Χρήστο Ρόκο να αμφισβητεί την «αυθεντία» του επιδημιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης. Άφησε δε αιχμές κριτικής και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως δεν στήριξε όσο έπρεπε και μπορούσε τους υγειονομικούς του ΕΣΥ. Επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού – Ευόσμου, Θοδωρής Μπαλτάς, αλλά και ο γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Φοίβος Τσικλιάς, ζήτησαν πιο σκληρή αντιπολίτευση και ένταση της αντιπαράθεσης με την κυβέρνησης της δεξιάς, με στόχο την κυβερνητική αλλαγή. «Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να καταστρέψουν τη χώρα, έχουμε χρέος απέναντι στο λαό» τόνισε ο Θ. Μπαλτάς.

Ακούει κανείς εκεί στην Κουμουνδούρου; Διότι πέρα από τα εσωκομματικά, υπάρχει και η πραγματική κοινωνία και οικονομία…

Φ.Δ.