ΣΥΡΙΖΑ: Μετά από γκάλοπ η επιλογή του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Ανοιχτό παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της επιλογής του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ο οποίος θα τύχει της υποστήριξης του κυβερνώντος κόμματος στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσανατολίζεται στην επιλογή μία προσωπικότητας που θα μπορεί να εκφράσει τον ευρύτερο προοδευτικό πολιτικό χώρο με στόχο να οδηγήσει τις εκλογές στον επαναληπτικό γύρο της δεύτερης Κυριακής. Ωστόσο μέχρι και σήμερα, παρά τις ζυμώσεις και διεργασίες από τις αρχές Νοεμβρίου, δεν κατέστη δυνατό να καταλήξει σε μία ευρέως αποδεκτή επιλογή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον χώρο της Κεντροαριστέρας έχουν αναδειχθεί τρεις υποψηφιότητες οι οποίες θα μπορούσαν δυνητικά να εκπροσωπήσουν δυνάμεις από τη ριζοσπαστική αριστερά μέχρι και τον κεντρώο χώρο ενώ εναλλακτικά δεν αποκλείεται η επιλογή ενός δοκιμασμένου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσε να σηκώσει με αξιοπρέπεια την αντιπαράθεση με τον Α. Τζιτζικώστα.

«Η βασική μας επιλογή παραμένει η ανάδειξη μίας υποψηφιότητα από το χώρο της Κεντροαριστεράς» τονίζει στέλεχος της 11μελούς επιτροπής που έχει επιφορτισθεί να εξετάσει πρόσωπα και δεδομένα και να καταθέσει αξιολογήσεις και προτάσεις για την υποψηφιότητα. Όπως αναφέρει, η διαδικασία ανάδειξης προβλέπει και την διενέργεια έρευνας γνώμης που θα περιλαμβάνει και πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Να σημειωθεί ότι η έντονη ονοματολογία των ημερών αλλά και τα συνεχή δημοσιεύματα υπέρ συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων και περί προειλημμένων αποφάσεων, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Δέκτης αυτών των αντιδράσεων έγινε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης ο οποίος κεντρικά έχει αναλάβει την εποπτεία των επαφών που τοπικά συντονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης.

Επίσης το θέμα ετέθη και στον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη. Και οι τρεις επέμεναν ότι οριστική απόφαση δεν υφίσταται παρότι υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα που εξετάζονται. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των ημερών οι κ.κ. Βερναρδάκης και Σκουρλέτης θα ανέβουν στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να επεξεργασθούν από κοινού με τα τοπικά στελέχη την τελική πρόταση που θα κατατεθεί στην ηγεσία του κόμματος.

Τα ονόματα

Σε ότι αφορά τα ονόματα, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι στο τραπέζι υπάρχουν οι υποψηφιότητες του πρώην ΥΜΑΘ Γιάννη Μαγκριώτη, του πρώην βουλευτή Β Θεσσαλονίκης Χάρη Τσιόκα και της δημοτικής συμβούλου Θέρμης Αννας Μίχου. Κι οι τρείς προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ με τους Γ. Μαγκριώτη και Α. Μίχου να παραμένουν ενεργά στελέχη του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ ενώ ο Χ. Τσιόκας φέρεται να έχει διαφοροποιηθεί μετά το 2012.

Η συζήτηση πάντως για το πρόσωπο που θα ηγηθεί του συνδυασμού που θα υποστηρίξει το κυβερνών κόμμα στις περιφερειακές εκλογές στην Κεντρική Μακεδονία, δεν έχει κλείσει εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Α. Τσίπρας έχει προκρίνει μία υποψηφιότητα που θα μπορούσε να απευθυνθεί και πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις, όμως πιθανά η αδυναμία εξεύρεσης του κατάλληλου προσώπου να οδηγήσει στην λύση να επιλεγεί τελικά κάποιος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μπορούν να κινηθούν με άνεση λόγω καταγωγής ή αναγνωρισιμότητας και στην περιφέρεια, πέριξ της Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον Μ. Μπόλαρη που γνωρίζει άριστα τα θέματα της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς δοκιμάσθηκε ως υποψήφιος Περιφερειάρχης στις εκλογές του 2010 και 2014, υποψήφιοι θα μπορούσαν να είναι οι Σ. Φάμμελος, Δ. Μάρδας, Γ. Αμανατίδης και Θ. Τζάκρη που είναι ευρύτερα γνωστοί λόγω της θητείας τους σε κυβερνητικές θέσεις ενώ υπάρχει και το όνομα του δημοσιογράφου Α. Τριανταφυλλίδη.

Πέρα όμως από τους βουλευτές, κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι υπάρχουν κι άλλες επιλογές όπως ο πολιτικός μηχανικός και συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης ή ακόμα και η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη και γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Ρία Καλφακάκου.

Η τελευταία ερωτηθείσα σχετικά δεν το απέκλεισε τονίζοντας όμως πως το θέμα «δεν έχει τεθεί». Απέρριψε δε την υποψηφιότητα της Α. Μίχου τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ικανά στελέχη που μπορούν να σηκώσουν με αξιώσεις το βάρος της υποψηφιότητας στις περιφερειακές εκλογές.