ΣΥΡΙΖΑ: Συγκροτεί σκιώδη κυβέρνηση, ανοίγει τις διαδικασίες του συνεδρίου…

«Σκιώδη κυβέρνηση» που θα αναλάβει να συντονίσει και να κατευθύνει το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συγκροτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ απο αύριο ουσιαστικά ανοίγει ο πρώτος κύκλος των κεντρικών θεσμικών διαδικασιών του κόμματος, που θα οδηγήσουν στο πολιτικό και καταστατικό του συνέδριο, το οποίο κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, προσδιορίζεται για τα τέλη του έτους.

Ήδη προχθές συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που έθεσε τις βασικές κατευθύνσεις για την επόμενη ημέρα και το Σάββατο 13/7 στις 10πμ, στο ξενοδοχείο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν με εισηγητική ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Ακολούθως τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που θα γίνει στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και του γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Επίσης τη Δευτέρα ή εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ο Αλέξης Τσίπρας θα ορίσει και τους τομεάρχες του κόμματος και τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη λεγόμενη σκιώδη κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να παρακολουθεί συντεταγμένα και «από κοντά» τις επιλογές και τα έργα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει και το συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας

Η αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ε. αναμένεται αφενός να ασχοληθεί με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τα αίτια της εκλογικής ήττας και αφετέρου να συζητήσει και να ορίσει το πολιτικό και οργανωτικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα εκκινήσουν και οι εσωκομματικές διεργασίες για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος, που θα κορυφωθούν στο συνέδριο στου κόμματος, στα τέλη του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2020.

Στον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι:

  • Απαιτείται άμεσα ανασυγκρότηση δυνάμεων και συντεταγμένη ισχυρή, μαχητική και κυρίως προγραμματική αξιωματική αντιπολίτευση
  • Παρά την ήττα, το εκλογικό αποτέλεσμα του 31,53% εδραιώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα αριστερό κόμμα που κατόρθωσε και αναδείχθηκε σε πόλο και εκφραστή ευρύτερων προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων.
  • Η Προοδευτική Συμμαχία είναι μία στρατηγική επιλογή που θα πρέπει να επικυρωθεί εμπράκτως το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο υπάρχουν μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα που ακόμα τελούν υπό αναζήτηση και σε θεωρητικό επίπεδο. Το θέμα της διεύρυνσης και του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, ώστε να αντιστοιχηθεί με το εκλογικό του αποτύπωμα, είναι ένα εγχείρημα δύσκολο, που αν δεν αποδώσει καρπούς, θα φρενάρει την προσπάθεια να μετασχηματισθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πιο μεγάλο και μαζικό κόμμα. Ανάλογα και η συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τα πρόσωπα που θα αναλάβουν κρίσιμα πόστα, όπως τη θέση του Γ.Γ της ΚΕ, πιθανά, να οδηγήσει σε μία εσωστρέφεια και σε σύγκρουση μηχανισμών. Επίσης η αντιπολιτευτική τακτική αλλά και συνολικά η πολιτική στρατηγική, ιδίως για τη διεύρυνση και τις συνεργασίες, πιθανά να εγείρουν διαφωνίες και συγκρούσεις ιδεολογικού –πολιτικού χαρακτήρα, οι οποίες στην Αριστερά πολλάκις οδηγούν σε εκτροπές και διασπάσεις.

Γι αυτά τα ζητήματα ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε πως «δεν είναι αυτοσκοπός τα πολλά μέλη, σημασία έχει τι κάνει όλος αυτός ο κόσμος ο οποίος θέλουμε να βρεθεί ενεργά μέσα στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως είπε, το ζητούμενο είναι ένας μαζικότερος ΣΥΡΙΖΑ αλλά τα πολιτικά ερωτήματα παραμένουν γύρω από την πολιτική ταυτότητα της Αριστεράς στη νέα εποχή, τις αντιπολιτευτικές δυνατότητες αλλά και τον τρόπο παραγωγής της πολιτικής.

Φ.Δ.