ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Να ανασκαφεί και αναδειχτεί ο εικαζόμενος ναός της Αφροδίτης

Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ζητά διευκρινήσεις από το ΥΠΠΟΑ για τα επόμενα βήματα, σχετικά με την ανασκαφή του εικαζομένου ναού της Αφροδίτης.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξέδωσε στις 10/1/2019 δελτίο τύπου σχετικά με την ανασκαφή του ναού στην πλατεία Αντιγονιδών – οδό Καραολή και Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παράσχει επιπλέον πληροφορίες, μετά την ενημέρωση από την αρμόδια Εφορεία στις 5/12/2018 και την εύλογη ανησυχία που δημιούργησε στην πόλη. Πρόκειται για εικαζόμενο αρχαϊκό ναό της Αφροδίτης που μεταφέρθηκε στην πόλη, ανατάχθηκε το 117-138 ή το 31 π.Χ. και αφιερώθηκε ως σύνναος, στην Αρφοδίτη και τον Ρωμαίο αυτοκράτορα, σύμφωνα με την πολεοδομική αντίληψη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που από το 168 π.Χ. κυβερνούσε τη Μακεδονία.

Με ικανοποίηση διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ, ότι το κονδύλιο για έργο της αντιστήριξης των όμορων στο οικόπεδο οικοδομών έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό του έτους 2019, προκειμένου στη συνέχεια να προγραμματιστεί η ανασκαφή του μνημείου. Επίσης, ότι η Εφορεία θα συνεργαστεί με το ΑΠΘ για τη γεωσκόπηση της περιοχής.

Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι η διευκρίνηση επιπλέον ζητημάτων για τα επόμενα βήματα θα συνέβαλε στην ενημέρωση της μέχρι σήμερα ανησυχούσας κοινωνίας της πόλης:

– Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της εκπόνησης των μελετών και εργασιών (αντιστήριξη όμορων οικοδομών, επιχωμάτωση εφόσον τεκμηριωθεί ότι δεν είναι περιττή, μελέτη και ανάπλαση της πλατείας και οδού της εγγύς περιοχής σε συνεργασία με τον Δήμο, ανασκαφή, μελέτη και ανάδειξη του ναού);

– Υπάρχει πρόθεση για σταδιακή εκσκαφή και ανάδειξη του μνημείου και ποια τα αναγκαία κατά φάση κονδύλια;

– Προτίθεται η αρμόδια Εφορεία να εξετάσει λύσεις που θα αποτρέψουν την επιχωμάτωση ως περιττή;

Πιστεύουμε ότι η συνέργεια των συλλογικοτήτων και των αρμόδιων φορέων που εμείς προωθούμε ως κοινωνικό πρότυπο, απαιτούν, ο Δήμος (ιδιοκτήτης του δημόσιου χώρου) και τα σχετικά με το θέμα επιστημονικά σωματεία της πόλης να εμπλακούν στις σχετικές διαδικασίες. Επίσης, οι συλλογικότητες κατοίκων να συνεισφέρουν στη διατύπωση βέλτιστων προτάσεων διαχείρισης του χώρου, όπως έκαναν και στο παρελθόν, δεδομένου ότι δεν πρόκειται μόνον για ένα αρχαιολογικό εύρημα, αλλά και για τεχνικό και πολεοδομικό έργο με επιπτώσεις στην κοινωνία.

Τέλος, αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες από όλους τους παραπάνω φορείς, προκειμένου να συμβάλουν στην υλοποίηση του προγράμματος ανάδειξης των αρχαιοτήτων «Άγνωστη Θεσσαλονίκη», όπως έχει αναγγείλει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...