Σύσκεψη στο υπ. Εσωτερικών για το ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών σε τουριστικές περιοχές

Η μετασκευή υπαρχουσών δομών οι οποίες θα καλύπτουν το θέμα της στέγασης και η οικονομική ενίσχυση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε περιοχές με έντονη τουριστική ανάπτυξη, δρομολογήθηκε ως βραχυπρόθεσμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος κατά τη σημερινή διυπουργική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, τους δημάρχους Μυκόνου και Σαντορίνης και τα διοικητικά συμβούλια των καθηγητικών (ΟΛΜΕ) και διδασκαλικών (ΔΟΕ) οργανώσεων.

Στη σύσκεψη διατυπώθηκαν οι παράμετροι του προβλήματος, προτάσεις, καθώς και σκέψεις για την αντιμετώπισή του, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσομακροπρόθεσμα.

Ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι το υπουργείο θα αναλάβει τη σίτιση των εκπαιδευτικών στις Λέσχες Αξιωματικών και προσέθεσε ότι θα διερευνηθούν από το υπουργείο χώροι που ενδέχεται να διατεθούν για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες στέγασης, ειδικά στα δύο νησιά (Μύκονο και Σαντορίνη) που παρατηρήθηκε η όξυνση του προβλήματος.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Σκουρλέτης, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη «πρωτοβουλία αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον αλλά και την ανάγκη να βρεθούν οι άμεσες λύσεις σε σχέση με τη στέγαση των εκπαιδευτικών». Τόνισε ότι για τα δύο νησιά συμφωνήθηκε η ανάγκη εξεύρεσης άμεσων λύσεων με τη δρομολόγηση της μετασκευής κάποιων υπαρχόντων κτισμάτων που θα καλύπτουν το θέμα της στέγασης. Η ανακατασκευή δε των κτιρίων αυτών, σημείωσε, αφορά σε κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο και μπορούν να παραχωρηθούν στον Δήμο για αυτή την χρήση.

Ωστόσο, χαρακτήρισε σημαντικότερο το βραχυπρόθεσμο θέμα καθώς αφορά στην οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών από την πλευρά του Δήμου. Για την περίπτωση αυτή, σημείωσε ο υπουργός, «έχουμε τη δέσμευση, εκ μέρους του δημάρχου Μυκόνου ότι θα υπάρξει το ποσό της τάξης των περίπου χιλίων ευρώ ετησίως για κάθε εκπαιδευτικό». Η δυνατότητα αυτή, διευκρίνισε, προβλέπεται με νόμο που ψηφίσαμε στα τέλη Ιουλίου ως υπουργείο Εσωτερικών, και αφορά όσους δήμους μπορούν να δίνουν ένα έκτακτο επίδομα ενίσχυσης για σίτιση και στέγαση. Επίσης, συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης, απευθύναμε έκκληση προς τον δήμαρχο της Σαντορίνης, να πράξει κάτι ανάλογο.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ