Τ. Πετρόπουλος: Δεν μπορούμε να πετάξουμε κανέναν στον Kαιάδα της αδιαφορίας που έχει εξαγγείλει η ΝΔ

«Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» είναι η θέση της κυβέρνησης στον αντίποδα των δηλώσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ιδιωτική ασφάλιση, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM 104.9».

Συγκεκριμένα, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν προκαλεί απλώς εντύπωση και έκπληξη, αλλά δημιουργεί και σοβαρά ερωτηματικά. Πώς εννοεί η Νέα Δημοκρατία να διαχειριστεί τα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης, όταν ξέρουμε πως με τις εισφορές που καταβάλλονται, καλύπτονται οι συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις ως προς τους συνταξιούχους που ήδη είναι συνταξιούχοι και δημιουργεί και μία βάση βιωσιμότητας για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

«Αν συμβεί αυτό που υπόσχεται η Νεα Δημοκρατία, στην πραγματικότητα απειλεί τα επιτεύγματα που έχουμε σημειώσει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με τα πλεονάσματα που δημιουργούνται και με την καλύτερη έδραση των δικαιωμάτων αυτών για το μέλλον. Διότι, πράγματι, αυτό θα συμβεί, όταν λέει ότι θα είναι ελεύθεροι οι ασφαλισμένοι να διαχειριστούν, όπως θέλουν, τις εισφορές τους με τον τρόπο που θεωρούν προσφορότερο» σχολιάζει ο κ. Πετρόπουλος, επισημαίνοντας ότι, «αν τυχόν συνέβαινε η ΝΔ να διοικήσει τα θέματα αυτά στο μέλλον, θα φέρει μία πλήρη και ολοκληρωτική καταστροφή και αλίμονο στους φτωχότερους, αλίμονο στους μεσαίους, αλίμονο σε αυτούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν με δικούς τους πόρους και μέσα στην ιδιωτική ασφάλιση».

Παράλληλα, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε: «Είναι ολέθριο, διότι, όταν δίνει την ελευθερία επιλογής διαχείρισης των εισφορών στον ίδιο τον ασφαλισμένο, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε. Δηλαδή, ο εργοδότης μπορεί να βάζει στην ιδιωτική ασφαλιστική του εταιρεία τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων του και όχι στον ΕΦΚΑ. Μία ποικιλία περιπτώσεων δημιουργούνται από αυτήν την εξαγγελία. Δεν θα είμαι εγώ που θα προσδιορίσω ακριβώς το περιεχόμενο της δήλωσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΝΔ, αλλά το βέβαιο είναι ότι αυτό δεν είναι δημόσια κοινωνική ασφάλιση, δεν είναι υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση με βάση τους δημόσιους κανόνες που διέπουν την κοινωνική ασφάλιση και αυτό δηλώνεται ευθέως με την ελευθερία που δίνει στον κάθε ασφαλισμένο να είναι ή να μην είναι ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, η απάντηση στην τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη είναι δημόσιο συστήμα κοινωνικής ασφάλισης, «αυτό το οποίο στηρίζουμε με ασφαλιστική ικανότητα, για να έχουν περίθαλψη όλοι οι άνθρωποι στη χώρα. Αυτά καλύπτονται μέσα από το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης». «Καταβάλλαμε πέρυσι κοντά στα 600 εκατομμύρια ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας από 45 εκατομμύρια, το 2014» υπογράμμισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, σημειώνοντας ότι αυτά είναι τα ποσά που εξασφαλίζονται μέσα από τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση από όλους μαζί σε μία κοινωνία αλληλεγγύης. «Δεν μπορούμε να πετάξουμε κανέναν στον καιάδα της αδιαφορίας που έχει εξαγγείλει η ΝΔ, διότι δεν μπορεί να στηριχθεί αλλιώς ο πληθυσμός, που πρέπει να έχει τουλάχιστον το αγαθό στην υγεία και στην περίθαλψη φυσικά και με μία αξιοπρεπή σύνταξη και, τέλος πάντων, δεν καταλαβαίνω, γιατί κλαίγεται η ΝΔ από την κατάσταση που έχει η ίδια επιφέρει στο σύστημα των παροχών, όταν ήδη εξαγγέλλει την κατάργηση της βάσης δημιουργίας αυτών των παροχών» συμπλήρωσε ο κ. Πετρόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ